Patiëntenzorg Resultaten Alvleesklierkanker

Alvleesklier­kanker

Bij alvleesklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

49 operaties

Aantal pancreaticoduo­denectomieën per jaar.

bekijk meer

49 operaties

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Een pancreaticoduodenectomie is een operatie waarbij de kop van de alvleesklier en een deel van de twaalfvingerige darm, galweg, galblaas en de omliggende lymfeklieren worden verwijderd. In 2022 werd in ons ziekenhuis in totaal 49 keer een pancreatoduodenectomie verricht vanwege een kwaadaardige of goedaardige aandoening. In onderstaande grafiek staat het aantal pancreaticoduodenectomieën in 2018 tot en met 2022.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 keer per jaar een pancreaticoduodenectomie moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving

De overlevingkans van iemand met alvleesklierkanker verschilt per stadium.

naar kanker.nl
  • Medewerkers
  • Intranet