Patiëntenzorg Resultaten Dikkedarmkanker

Darmkanker

Bij darmkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel in het darmkanaal. Dit kan voorkomen in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. lees meer

66 operaties

Aantal colonresecties per jaar.

bekijk meer

66 operaties

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Een colonresectie is een operatie waarbij een deel van de dikke darm wordt verwijderd. In 2020 werden in ons ziekenhuis 66 colonresecties verricht vanwege een kwaadaardige of goedaardige aandoening. In onderstaande grafiek staat het colonresecties in 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 50 keer per jaar een colonresectie voor een kwaadaardige of goedaardige aandoening moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving dikkedarm­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van dikkedarmkanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving dikkedarm­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van dikkedarmkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij dikkedarmkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor is beperkt tot het slijmvlies of de binnenste laag spierweefsel van de dikke darm.
  • Stadium 2: de tumor is door de spierlaag van de darmwand heen gegroeid en eventueel in het weefsel eromheen.
  • Stadium 3: er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor.
  • Stadium 4: er zijn uitzaaiingen in verder weg gelegen lymfeklieren en/of in andere organen of weefsels.

Stadium 1

Overleving, Dikkedarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 2

Overleving, Dikkedarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 3

Overleving, Dikkedarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 4

Overleving, Dikkedarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Toelichting op de grafiek

  • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.
  • Medewerkers
  • Intranet