Nierkanker

Bij nierkanker zit er een kwaadaardig gezwel in uw nier. In Nederland krijgen ongeveer 1700 mensen per jaar nierkanker. Het grootste deel van de patiënten is tussen de 55 en 75 jaar. lees meer

327 patiënten nierkanker

Aantal nieuwe patiënten met niercelcarcinoom dat werd gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc per jaar.

bekijk meer

327 patiënten nierkanker

In 2021 werden er in totaal 327 nieuwe patiënten met niercelcarcinoom (nierkanker) gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc. In onderstaande grafiek staat het aantal nieuwe patiënten met niercelcarcinoom dat werd gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 nieuwe patiënten per jaar met niercelcarcinoom moet diagnosticeren of behandelen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


84 operaties nierkanker

Aantal operaties per jaar voor nierkanker.

bekijk meer

84 operaties nierkanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor nierkanker, zoals een operatie of een behandeling met medicijnen. In 2021 werden in ons ziekenhuis in totaal 84 operatieve ingrepen voor nierkanker verricht. In onderstaande grafiek staat het aantal operatieve ingrepen voor nierkanker van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 10 operatieve ingrepen voor nierkanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


98 systeem­behandelingen nierkanker

Aantal patiënten met niercelcarcinoom dat werd behandeld met medicijnen per jaar.

bekijk meer

98 systeem­behandelingen nierkanker

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor nierkanker, zoals een operatie of een behandeling met medicijnen (systemische behandeling). In 2021 werden in ons ziekenhuis in totaal 98 patiënten met niercelcarcinoom behandeld met medicijnen. In onderstaande grafiek staat het aantal patiënten met niercelcarcinoom dat per jaar behandeld werd met medicijnen in het Radboudumc van 2017 tot en met 2021.  

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 10 patiënten met niercelcarcinoom moet behandelen met medicijnen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving nierkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van nierkanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving nierkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van nierkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij nierkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor is kleiner dan 4 cm (stadium 1a) of de tumor is tussen de 4 cm en de 7 cm (stadium 1b), er zijn geen uitzaaiingen.
  • Stadium 2: de tumor is tussen de 7 cm en de 10 cm en is beperkt tot de nier, er zijn geen uitzaaiingen.
  • Stadium 3: de tumor groeit in de nabijgelegen grote bloedvaten, maar niet in de bijnier en niet voorbij het bindweefsel rond de nier en/of de tumor is uitgezaaid in 1 plaatselijke lymfeklier. Er zijn geen uitzaaiingen op afstand.
  • Stadium 4: de tumor groeit door voorbij het bindweefsel rondom de nier en in de bijnier, en/of de tumor is uitgezaaid in meer dan 1 nabijgelegen lymfeklier en/of is uitgezaaid op afstand, dus naar elders in het lichaam.

Alle stadia samen

Overleving, Nierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Toelichting op de grafieken

  • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.

Stadium 1

Overleving, Nierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 2 

Overleving, Nierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 3 

Overleving, Nierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 4 

Overleving, Nierkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

  • Medewerkers
  • Intranet