Patiëntenzorg Resultaten Slokdarmkanker

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. lees meer

64 operaties slokdarm­kanker

Aantal operaties voor slokdarmkanker per jaar.

bekijk meer

64 operaties slokdarm­kanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

In 2021 werden in ons ziekenhuis 64 slokdarmresecties (een operatieve verwijdering van de slokdarm) uitgevoerd. In onderstaande grafiek staat het aantal slokdarmresecties van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 slokdarmresecties per jaar moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving slokdarm­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van slokdarmkanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving slokdarm­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van slokdarmkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij een slokdarmkanker zijn er 5 stadia:

 • Stadium 0: de tumor is beperkt tot het slijmvlies van de slokdarm.
 • Stadium 1: de tumor is beperkt tot het bindweefsel van de slokdarm.
 • Stadium 2:
  • Stadium 2A: de tumor is in de spierlaag of in de buitenste bindweefsellaag van de slokdarm (adventitia) gegroeid. Er zijn geen uitzaaiingen.
  • Stadium 2B: de tumor is nog niet door de buitenste bindweefsellaag van de slokdarm (adventitia) heen gegroeid, maar er zitten uitzaaiingen in nabijgelegen lymfeklieren.
 • Stadium 3: de tumor is tot in de buitenste laag van de adventitia gegroeid en er zijn uitzaaiingen in nabijgelegen lymfeklieren. Of de tumor is door de adventitia heen naar omringend weefsel gegroeid.
 • Stadium 4: de tumor is uitgezaaid naar lymfeklieren op andere plekken in het lichaam of naar andere organen.

Stadium 1

Overleving, Slokdarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 2

Overleving, Slokdarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 3

Overleving, Slokdarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 4

Overleving, Slokdarmkanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Toelichting op de grafieken

 • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
 • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.
 • Medewerkers
 • Intranet