Zaadbalkanker

Bij zaadbalkanker ontstaat kanker in de cellen die het zaad aanmaken: de kiemcellen. De aandoening komt niet zo vaak voor en treft vooral jongere mannen tussen de 15 en 40 jaar oud. lees meer

62 behandelingen zaadbalkanker

Aantal nieuwe patiënten met zaadbalkanker dat werd behandeld per jaar.

bekijk meer

62 behandelingen zaadbalkanker

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij zaadbalkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor is beperkt tot de zaadbal.
  • Stadium 2: naast de tumor in de zaadbal zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buik.
  • Stadium 3: de tumor is uitgezaaid naar lymfeklieren in de borst, boven het middenrif.
  • Stadium 4: de tumor is uitgezaaid naar organen op afstand, dus elders in het lichaam, zoals de longen, lever, botten of hersenen.

In 2021 werden in totaal 62 nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker behandeld in het Radboudumc. In de grafiek hieronder staat het aantal nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker dat werd behandeld in het Radboudumc van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 5 nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker moet behandelen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.

Stadium 2 t/m 4
In 2020 werden in totaal 53 nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan een stadium 1 behandeld in het Radboudumc. In de grafiek hieronder staat het aantal nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan een stadium 1 dat werd behandeld in het Radboudumc in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld dat een ziekenhuis per jaar minstens 10 nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan stadium 1 moet behandelen om de kwaliteit te garanderen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving

De overlevingskans is afhankelijk van wanneer de diagnose is gesteld.

naar kanker.nl
  • Medewerkers
  • Intranet