Joris van Drongelen principal clinician

Gynaecoloog Joris van Drongelen gaat een centrum voor extreme vroeggeboorte opzetten. Bij circa 140 zwangere vrouwen in Nederland dreigt vroeggeboorte vóór 24 weken doordat zij een te zwakke baarmoedermond hebben: deze gaat spontaan open staan (cervixinsufficiëntie). De enige oplossing daarbij is het plaatsen van een bandje om de baarmoederhals (cerclage). Dat kan via een vaginale operatie of via een buikoperatie. Vooral deze laatste methode is risicovol. Het Radboudumc is het enige ziekenhuis dat deze methode in de zwangerschap aanbiedt. Joris wil meer bekendheid geven aan ons expertiseteam, zodat andere ziekenhuizen hun patiënten laagdrempelig kunnen doorverwijzen en deze zwangere vrouwen optimaal behandeld worden.

Voor deze inspanningen heeft de Raad van Bestuur hem benoemd tot Junior Principal Clinician. Principal Clinician is het predicaat voor zorgverleners die voorlopen in het vernieuwen van de patiëntenzorg en daarmee het voortouw nemen in de ontwikkeling en realisatie van de Radboudvisie.
Personen Joris van Drongelen

Profiel

dr. Joris van Drongelen
BIG-nummer: 69053097801Over Joris van Drongelen

Ik ben in 1992 in Nijmegen gaan studeren. Allereerst Medische Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting Epidemiologie (afgerond in 1996) en later Geneeskunde (afgerond in 2000). Tijdens mijn werk als poortarts in Ziekenhuis Bernhoven Veghel werd het mij duidelijk: Verloskunde was het enige waarvoor ik vrolijk midden in de nacht mijn bed voor uitstapte. In 2002 startte ik met de opleiding tot Gynaecoloog aan het Jeroen Bosch ziekenhuis en het Radboudumc. Naast mijn opleiding tot gynaecoloog deed ik ook promotieonderzoek. Na het afronden van mijn opleiding in juni 2011 ben ik binnen het Radboudumc als gynaecoloog komen te werken, met als aandachtsgebied Verloskunde (met speciale aandacht voor extreme vroeggeboorte, bloeddrukproblemen in de zwangerschap en kinderen met aangeboren afwijkingen).

In 2018 heb ik het centrum voor extreme vroeggeboorte (onder de 28 weken zwangerschap) opgericht. Samen met een specialistisch team begeleid ik vrouwen die hier een verhoogd risico voor hebben. Deze zorg bestaat uit het onderzoeken van de onderliggende oorzaak, het informeren, het behandelen en begeleiden van deze vrouwen en hun partner. Hierbij ben ik een van de weinige gynaecologen in Nederland die een transabdominale cerclage (baarmoederhalsbandje via een buikoperatie) in de zwangerschap kan plaatsen maak ik deel uit van ons cerclage-team, dat gespecialiseerd is in het plaatsen van een noodcerclage bij gevorderde ontsluiting en uitpuilende vliezen onder de 24 weken zwangerschap. Tevens doe ik onderzoek naar aandoeningen in het aangeboren immuunsysteem als oorzaak van extreme vroeggeboorte.

Naast het onderzoek naar oorzaken en behandeling van extreme vroeggeboorte, doe ik voornamelijk onderzoek op het gebied van aanpassingen van de moederlijke bloedvaten in de zwangerschap. Op dit onderwerp promoveerde ik in 2014. Hierbij richt ik mij op het in kaart brengen van de aanpassingen in de gezonde en niet gezonde zwangerschap. Tevens probeer ik innovatieve toepassingen, zoals de inzet van thuismonitoring van de bloeddruk, te ontwikkelen en zo de zorg beter te maken en betaalbaar te houden.

Ik werk met veel plezier in het Radboudumc. Het voelt als een eer om bij zo’n unieke gebeurtenis als een zwangerschap en bevalling betrokken te zijn en daar iets voor de vrouw en haar partner te kunnen betekenen. Ik ben er trots op om deel uit te maken van ons verloskundig team, dat dag en nacht klaar staat om iedere keer weer het verschil te mogen maken.


Functie(s)

 • gynaecoloog

Opleiding

 • 1992-1996: studie Medische Gezondheidswetenschappen (afstudeerrichting Epidemiologie)
 • 1996-2000: studie Geneeskunde
 • 2002-2011: opleiding tot gynaecoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis/Radboudumc
lees meer

Opleiding

 • 1992-1996: studie Medische Gezondheidswetenschappen (afstudeerrichting Epidemiologie)
 • 1996-2000: studie Geneeskunde
 • 2002-2011: opleiding tot gynaecoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis/Radboudumc
 • 2006-2014: promotie-onderzoek Radboudumc (Vasculaire aanpassingen in de zwangerschap)
 • 2011-2013: fellowship Perinatologie

Researchfunctie

 • medical specialist

Joris van Drongelen principal clinician

Gynaecoloog Joris van Drongelen gaat een centrum voor extreme vroeggeboorte opzetten. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet