Reis- en Vaccinatiepoli Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Wat zijn de risico's?

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer

Wat zijn de risico's?

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Houd daarom rekening met de volgende zaken:
 • Door het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen bent u vatbaarder voor infecties en kunnen deze ernstiger verlopen. U loopt mogelijk ook een verhoogd risico op bijzondere infecties, zoals tuberculose en buiktyfus. Hoe groot het risico is hangt af van veel factoren, waaronder welke chronische ziekte u heeft, welke geneesmiddelen u gebruikt, naar welke bestemming u gaat en hoe u reist.
 • Het niveau van de medische zorg in veel (sub)tropische landen is lager dan in Nederland.
 • Vaccins zijn soms minder werkzaam. Levend verzwakte vaccins (zoals het gele koorts vaccin of het tuberculosevaccin) kunnen niet toegediend worden. Een goede voorbereiding voor de reis is in ieder geval van groot belang.
 • Reizigers naar het buitenland kunnen drager worden van bacteriën die verminderd gevoelig zijn voor reguliere antibiotica. De kans hierop is afhankelijk van de bestemming. Een besmetting levert meestal geen problemen op. Maar als iemand een infectie (bijvoorbeeld een urineweginfectie) oploopt, kan deze moeilijker te behandelen zijn en is soms ziekenhuisopname nodig.

Voor de reis


Uw bestemming

Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. lees meer

Uw bestemming

Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. Dit geldt zeker voor gebieden waar gele koorts voorkomt (delen van Afrika en Zuid-Amerika) en gebieden waar de kans op infecties hoger is, zoals bijvoorbeeld India.

Vaccinaties die vaak gegeven worden

Vraag ruim van tevoren welke vaccinaties nodig zijn. De volgende vaccinaties worden vaak gegeven aan reizigers. lees meer

Vaccinaties die vaak gegeven worden


 • DTP vaccin tegen difterie, tetanus en polio. Dit vaccin moet iedere 10 jaar herhaald worden. Dit vaccin kan veilig worden toegediend aan mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Na een verwonding zijn, ondanks de vaccinatie, nog aanvullende maatregelen nodig. Dit omdat u niet kan vertrouwen op de bescherming van de vaccinatie, vanwege het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen. Overleg met uw huisarts (bij een verwonding in Nederland) of met de alarmcentrale voor eventuele extra maatregelen na een verwonding.


Verdere voorbereiding

Waar moet u nog meer rekening mee houden? Denk onder andere aan reisverzekering, medicijnenoverzicht, medische gegevens en landeninformatie. lees meer

Verdere voorbereiding


 • Een reisverzekering waarbij extra medische kosten en eventuele repatriëring zijn gedekt, is essentieel. Overleg zo nodig met uw reisverzekering en neem al voor de reis contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering om te informeren naar plekken met goede zorg in het land van bestemming.


Tijdens de reis

Lees hier waar u rekening mee moet houden om ziektes te voorkomen tijdens de reis. lees meer

Tijdens de reis


 • Het handhaven van voldoende hygiëne is belangrijk om diarree en andere ziektes te voorkomen. Neem desinfecterende handalcohol mee. Was en/of desinfecteer uw handen altijd na toiletbezoek en voor het eten. Eet alleen goed verhit voedsel en vermijd salades en onverpakt ijs (inclusief ijsblokjes) en niet door uzelf geschild fruit.

  Bij diarree, zeker als gepaard met koorts, bloederige diarree of zeer frequente diarree, start u met antibiotica:

  • Azitromycine (Zitromax®): neem eenmaal per dag 1 tablet van 500mg, maximaal 3 dagen
  • Ciprofloxacine (Ciproxin®): neem tweemaal per dag 1 tablet van 500mg, maximaal 5 dagen


Na de reis

Neem altijd direct contact op als u na uw reis koorts krijgt. Overleg met uw behandelend specialist in welke gevallen onderzoek naar tuberculose, malaria of worminfecties nodig is. lees meer

Na de reis

 • Bij koorts kan er sprake zijn van een tropische infectie. Zeker als u in een malariagebied bent geweest, moet tot 3 maanden na terugkeer malaria worden uitgesloten. Neem daarom bij koorts direct contact op met een arts.
 • Meestal is het niet nodig om onderzoek te doen naar infecties als u geen klachten heeft. Afhankelijk van uw bestemming en de duur en aard van uw reis is onderzoek naar tuberculose en bepaalde worminfecties soms wel nodig. Meld uw behandelend specialist dat u in de tropen geweest bent en bespreek of aanvullende testen nodig zijn.
 • Medewerkers
 • Intranet