Reis- en Vaccinatiepoli Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Wat zijn de risico's?

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer

Wat zijn de risico's?

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Houd daarom rekening met de volgende zaken:
  • Door het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen bent u vatbaarder voor infecties en kunnen deze ernstiger verlopen. U loopt mogelijk ook een verhoogd risico op bijzondere infecties, zoals tuberculose en buiktyfus. Hoe groot het risico is hangt af van veel factoren, waaronder welke chronische ziekte u heeft, welke geneesmiddelen u gebruikt, naar welke bestemming u gaat en hoe u reist.
  • Het niveau van de medische zorg in veel (sub)tropische landen is lager dan in Nederland.
  • Vaccins zijn soms minder werkzaam. Levend verzwakte vaccins (zoals het gele koorts vaccin of het tuberculosevaccin) kunnen niet toegediend worden. Een goede voorbereiding voor de reis is in ieder geval van groot belang.
  • Reizigers naar het buitenland kunnen drager worden van bacteriën die verminderd gevoelig zijn voor reguliere antibiotica. De kans hierop is afhankelijk van de bestemming. Een besmetting levert meestal geen problemen op. Maar als iemand een infectie (bijvoorbeeld een urineweginfectie) oploopt, kan deze moeilijker te behandelen zijn en is soms ziekenhuisopname nodig.

Voor de reis


Uw bestemming

Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. lees meer

Uw bestemming

Bespreek voor het boeken van een reis met uw arts of de bestemming geschikt is om heen te gaan. Dit geldt zeker voor gebieden waar gele koorts voorkomt (delen van Afrika en Zuid-Amerika) en gebieden waar de kans op infecties hoger is, zoals bijvoorbeeld India.

Vaccinaties die vaak gegeven worden

Vraag ruim van tevoren welke vaccinaties nodig zijn. De volgende vaccinaties worden vaak gegeven aan reizigers. lees meer

Vaccinaties die vaak gegeven worden



Verdere voorbereiding

Waar moet u nog meer rekening mee houden? Denk onder andere aan reisverzekering, medicijnenoverzicht, medische gegevens en landeninformatie. lees meer

Verdere voorbereiding



Tijdens de reis

Lees hier waar u rekening mee moet houden om ziektes te voorkomen tijdens de reis. lees meer

Tijdens de reis



Na de reis

Neem altijd direct contact op als u na uw reis koorts krijgt. Overleg met uw behandelend specialist in welke gevallen onderzoek naar tuberculose, malaria of worminfecties nodig is. lees meer

Na de reis

  • Bij koorts kan er sprake zijn van een tropische infectie. Zeker als u in een malariagebied bent geweest, moet tot 3 maanden na terugkeer malaria worden uitgesloten. Neem daarom bij koorts direct contact op met een arts.
  • Meestal is het niet nodig om onderzoek te doen naar infecties als u geen klachten heeft. Afhankelijk van uw bestemming en de duur en aard van uw reis is onderzoek naar tuberculose en bepaalde worminfecties soms wel nodig. Meld uw behandelend specialist dat u in de tropen geweest bent en bespreek of aanvullende testen nodig zijn.
  • Medewerkers
  • Intranet