Nieuws 15 miljoen euro voor hiv-onderzoek

26 februari 2019

Hoogleraren André van der Ven, Mihai Netea en collega’s van afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc ontvangen 15 miljoen euro van farmaceut ViiV Healthcare voor onderzoek naar nieuwe manieren om het hiv-virus te bestrijden. Doel van het HIV 2000+ onderzoek is om uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hiv-infecties te ontwikkelen.

Met de financiering breiden de onderzoekers het hiv-onderzoek uit als onderdeel van het Human Functional Genomics Project (HFGP). Het HFGP is een grootschalig project dat met behulp van big data kijkt waarom de ene persoon ziek wordt, en de ander niet. Binnen het project worden gedetailleerde patiëntgegevens gecombineerd met DNA-informatie, informatie over het microbioom, iemands stofwisseling en omgevingsfactoren. De onderzoekers hopen daarmee beter te begrijpen hoe het lichaam ziektes herkent en zich ertegen verdedigt. De onderzoekers kijken zowel naar een grote gezonde populatie, als naar patiënten met specifieke aandoeningen. Besmetting met hiv is er daar een van.
 
Ziekte voorspellen
Het project HIV 2000+ is de eerste uitgebreide cohortstudie naar het hiv-virus. Het is een samenwerking tussen Radboudumc, Erasmus MC, OLVG Amsterdam en ETZ Tillburg. Met behulp van de financiering van ViiV Healthcare kunnen de wetenschappers 2.000 patiënten in de studie opnemen.  Hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde Mihai Netea: “Door de big data-benadering, kijken we naar nieuwe variaties in de afweer bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus. Door te vergelijken met eerder onderzoek bij gezonde mensen, hopen we een beter beeld te krijgen van voorspellende factoren en het verloop van de ziekte.” Hoogleraar André van der Ven voegt toe: “De kracht van deze studie is dat we fundamenteel en toegepaste klinisch onderzoek bundelen, om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hiv-infecties te ontwikkelen.”
 
Verouderende hiv-populatie
Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is een virus dat het immuunsysteem aanvalt. Zonder behandeling leidt dit uiteindelijk tot het dodelijke verworven immunodeficiëntiesyndroom, beter bekend als AIDS. De komst van antiretrovirale combinatietherapie (cART) heeft voor een dramatische afname van AIDS-progressie en sterfte bij hiv-geïnfecteerde mensen gezorgd. Daarentegen komen hart- en vaatziekten en kanker steeds vaker voor in de verouderende hiv-populatie. Van deze langdurige complicaties wordt gedacht dat ze voortkomen uit enerzijds een aanhoudende activatie van het afweersysteem en anderzijds een slecht functionerend afweersysteem. De oorzaak hiervan kan liggen in een onvolledige onderdrukking van het virus, het optreden van bijkomende infecties en verplaatsing van microben uit de darm. Een compleet beeld van de interactie tussen het DNA, het immuunsysteem, het microbioom en de ziekteverwekkers ontbreekt tot nu toe.
 
 

Meer nieuws


Verrassend veldonderzoek naar werking malariavaccin

23 mei 2022 In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten. lees meer

Zwermanalyse combineert grootschalige gegevensanalyse met behoud van privacy Nieuwe AI-technologie voor decentrale analyse Big Data

27 mei 2021

Zwermleren (swarm learning) kan de samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van onderzoek aanzienlijk verbeteren mét behoud van de privacy, schrijft een internationaal onderzoeksteam met onderzoekers van het Radboudumc in Nature.

lees meer

Hoe ‘de beste marketingstunt ooit’ Thirona’s ambities in een stroomversnelling bracht

23 april 2021

Het AI For Life Center bundelt veel initiatieven rond kunstmatige intelligentie binnen de regio Nijmegen-Arnhem-Wageningen. Health, met het Radboudumc in een belangrijke rol, is daarbij een belangrijk thema.

lees meer

Predica Diagnostics ontwikkelt snelle precisietest baarmoederhalskanker

23 april 2021

Een nieuwe, in het laboratorium van het Radboudumc ontwikkelde onderzoeksmethode geeft binnen vier dagen uitsluitsel of iemand drager is van het Humaan Papillomavirus (HPV) én of zij in de gevarenzone zit om kanker te ontwikkelen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet