Nieuws Jolanda de Vries en Teun Bousema benoemd tot KNAW-lid

12 mei 2022

Radboudumc-wetenschappers Jolanda de Vries en Teun Bousema zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ook wetenschapper Maaike van Berkel van de Radboud Universiteit behoort tot de groep van 22 nieuw gekozen leden.

Dat heeft de KNAW vandaag bekendgemaakt. De KNAW is een genootschap van topwetenschappers en adviseur van de regering over wetenschapsbeoefening. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Zij worden gekozen op grond van voordrachten van collega’s binnen en buiten de Akademie. Op maandag 12 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Teun Bousema 

Teun Bousema, hoogleraar Epidemiologie van tropische infectieziekten, legt zich erop toe de verspreiding van tropische besmettelijke ziektes zoals malaria beter te begrijpen. Door jarenlang veldonderzoek in onder meer Kenia, Tanzania en Oeganda kon hij aantonen dat de meeste malariabesmettingen veroorzaakt worden door patiënten die zelf geen symptomen hebben, en dat malariapatiënten nog weken nadat zij behandeld zijn besmettelijk blijven. Om deze problemen aan te pakken zette Bousema een succesvolle studie op met medicijnen die er specifiek op gericht zijn besmetting te blokkeren. Ook buiten zijn vakgebied is Bousema zeer actief. Zo was hij medeproducent van een toneelstuk over academische integriteit en helpt hij onderzoeksinstituten en wetenschapsfinanciers bij het verduurzamen van hun werkprocessen.

Jolanda de Vries 

Jolanda de Vries, hoogleraar Immunologie, zet zich in voor de toepassing van inzichten uit het fundamenteel biomedisch onderzoek in patiëntenzorg. Ze leverde een belangrijke bijdrage aan een nog experimentele behandelwijze, waarbij cellen uit het immuunsysteem van een patiënt worden geactiveerd om kanker te bestrijden (immunotherapie). Haar onderzoek richt zich ook op het voorkomen van kanker bij patiënten met een zeer hoge kans op kanker. Daarnaast maakt ze gebruik van geavanceerde beeldvormende technieken om de werking van het immuunsysteem van patiënten met kanker te bestuderen. De Vries is een veelgevraagd spreker, zette uitwisselingsprogramma’s op voor jonge wetenschappers en beschikt over een uitstekend internationaal netwerk. Dat heeft haar in staat gesteld een ijzersterk en divers team om zich heen te verzamelen, waarvan nog veel verwacht wordt.


Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop rechts boven in de blauwe balk en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet