Radboudumc-wetenschappers Jolanda de Vries en Teun Bousema zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ook wetenschapper Maaike van Berkel van de Radboud Universiteit behoort tot de groep van 22 nieuw gekozen leden.
Dat heeft de KNAW vandaag bekendgemaakt. De KNAW is een genootschap van topwetenschappers en adviseur van de regering over wetenschapsbeoefening. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Zij worden gekozen op grond van voordrachten van collega’s binnen en buiten de Akademie. Op maandag 12 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.
Teun Bousema
Teun Bousema, hoogleraar Epidemiologie van tropische infectieziekten, legt zich erop toe de verspreiding van tropische besmettelijke ziektes zoals malaria beter te begrijpen. Door jarenlang veldonderzoek in onder meer Kenia, Tanzania en Oeganda kon hij aantonen dat de meeste malariabesmettingen veroorzaakt worden door patiënten die zelf geen symptomen hebben, en dat malariapatiënten nog weken nadat zij behandeld zijn besmettelijk blijven. Om deze problemen aan te pakken zette Bousema een succesvolle studie op met medicijnen die er specifiek op gericht zijn besmetting te blokkeren. Ook buiten zijn vakgebied is Bousema zeer actief. Zo was hij medeproducent van een toneelstuk over academische integriteit en helpt hij onderzoeksinstituten en wetenschapsfinanciers bij het verduurzamen van hun werkprocessen.
Jolanda de Vries
Jolanda de Vries, hoogleraar Immunologie, zet zich in voor de toepassing van inzichten uit het fundamenteel biomedisch onderzoek in patiëntenzorg. Ze leverde een belangrijke bijdrage aan een nog experimentele behandelwijze, waarbij cellen uit het immuunsysteem van een patiënt worden geactiveerd om kanker te bestrijden (immunotherapie). Haar onderzoek richt zich ook op het voorkomen van kanker bij patiënten met een zeer hoge kans op kanker. Daarnaast maakt ze gebruik van geavanceerde beeldvormende technieken om de werking van het immuunsysteem van patiënten met kanker te bestuderen. De Vries is een veelgevraagd spreker, zette uitwisselingsprogramma’s op voor jonge wetenschappers en beschikt over een uitstekend internationaal netwerk. Dat heeft haar in staat gesteld een ijzersterk en divers team om zich heen te verzamelen, waarvan nog veel verwacht wordt.
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop rechts boven in de blauwe balk en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Prijzen en benoemingenNieuws homepage Nieuws en media (en Patientenzorg)
Meer informatie
Meer nieuws
.aspx?width=800&height=533&ext=.jpg&type=BlockColumn1Zoom1)
Nieuwe test voor lymeziekte niet betrouwbaar
15 juni 2022Amsterdam UMC, RIVM en Radboudumc publiceren studieresultaten in The Lancet Infectious Diseases
lees meer
Toekenning grote NWA-ORC subsidie voor nationaal huidonderzoek: Next Generation ImmunoDermatology
23 maart 2022Onderzoek naar betere behandelmethoden voor chronische huidziekten
lees meer
Onderzoek naar en behandeling tegen blaaspijnsyndroom wordt nu vergoed
4 augustus 2021Het Radboudumc gaat een onderzoek doen naar de werking van GAG blaasspoelingen bij het blaaspijnsyndroom, een aandoening waarbij de blaaswand ontstoken is
lees meer