Nieuws Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens

26 april 2024

Op vrijdag 26 april 2024 werd prof. dr. Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 
 

Nicole Blijlevens (1965) staat bekend om haar buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten. Ze is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen in de hematologie. Dit vertaalt zich in nieuwe behandelingen die de kwaliteit van leven voor deze patiënten ten goede komt. Haar innovatieve kracht maakt haar tot voorbeeld voor velen in binnen- én buitenland.

Persoonsgerichte zorg

Professor Blijlevens richt zich in het bijzonder op zorg gericht op de individuele patiënt (supportive care in cancer). Ook kan zij gezien worden als boegbeeld voor persoonsgerichte zorg en specifiek voor het platform CMylife. Dit platform is opgericht voor patiënten met hematologische ziekten, betrokkenen en zorgverleners en wordt alom gewaardeerd. Passend hierbij is haar rol als ambassadeur van het programma ‘De Menselijke Maat’ in het Radboudumc.

Blijlevens initieerde, stimuleerde en speelde een bepalende rol in de totstandkoming van het Hemofilie Behandelcentrum Nijmegen-Eindhoven-Maastricht (HBC). Dit centrum werd in 2016 opgericht en is een samenwerkingsverband tussen het Radboudumc, Maastricht UMC+ en het Máxima Medisch Centrum Eindhoven. Het HBC biedt voor zowel volwassenen als kinderen met zeldzame bloedingsstoornissen preferente diagnostiek en zorg. Blijlevens vervult hier nog steeds de rol van voorzitter.

Ze is nauw betrokken bij ’s werelds leidende organisatie voor zorg, onderwijs en onderzoek op dit gebied, de Multinational Association of Supportive Care in Cancer / International Society for Oral Oncology (MASCC/ISOO). Zij houdt zich in het bijzonder bezig met patiënten met chronische myeloide leukemie (CML), chronische lymfoïde leukemie (CLL) en infectieziekten en supportive care bij de hematologische patiënt.

CMyLife

Nicole Blijlevens is oprichter van CMyLife en voorzitter van de stuurgroep van CMyLife (www.cmylife.nl). Dit e-health platform is speciaal voor patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) en chronische lymfatische leukemie (CLL) en myeloproliferatieve ziekten (MPN), betrokkenen en de zorgverleners. Persoonsgerichte informatie over het ziektebeeld, gecombineerd met ondersteuning voor gedeelde besluitvormig helpt patiënten om regie te nemen in hun eigen zorgproces. Doel is om uiteindelijk alle hematologische aandoeningen op het platform te vertegenwoordigen om zo de zorg te optimaliseren. 

Haar visie en daadkracht achter dit platform leidden tot enorme groei in het aantal deelnemers sinds de oprichting in 2018. Momenteel telt het platform meer dan 2000 accounts uit meer dan 50 ziekenhuizen, waaronder alle zeven umc’s betrokken bij het CMyLife-initiatief. Daarnaast lopen er meer dan 15 e-health-gerelateerde deelprojecten en nemen meer dan 60 hematologische zorgverleners uit meer dan 20 ziekenhuizen deel aan deze deelprojecten. CMyLife wordt steeds meer beschouwd als kennisdrager van e-health-toepassingen op het gebied van wetgeving, ICT, gegevensuitwisseling, standaardisatie en implementatie, met 200+ actieve richtlijnapp-gebruikers en 215+ actieve “project patiënten” voor input.

Onderwijs en onderzoek

Naast haar taken in de patiëntenzorg zet Nicole Blijlevens zich sterk in voor onderwijs. Zo geeft zij hematologieonderwijs aan studenten Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde, assistenten in opleiding tot internist,masterstudenten Tandheelkunde, Medische Microbiologie, Human Nutrition en aan ziekenhuisapothekers in opleiding. 

Als medeopleider en mentor van de masteropleiding Physician Assistant en Nurse Practitioner, verzorgt zij een interfacultair onderwijsprogramma met de Faculteit Letteren over communicatie, en heeft zij bijdragen geleverd aan diverse leerboeken.

Blijlevens is lid van diverse internationale wetenschappelijke verenigingen en auteur van meerdere (inter)nationale richtlijnen. Ze publiceerde meer dan 175 artikelen in peer-reviewed tijdschriften. 

Het onderzoek van Blijlevens heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het beter begrijpen en behandelen van mucosale schade en infectieproblematiek bij intensieve behandeling. Ook richt haar onderzoek zich op de persoonsgerichte zorg bij complicaties van kankerbehandeling bij patiënten met hematologische maligniteiten, en op zorginnovaties binnen CML-behandeling. 

Ze verwierf verschillende grote subsidies, onder andere bij KWF, en begeleidde tot nu toe zo’n 50 promovendi.

Het Radboudumc feliciteert Nicole Blijlevens met haar benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Door persoonlijke omstandigheden wordt de onderscheiding op een later tijdstip aan professor Blijlevens overhandigd door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

 

Zeven lintjes voor Radboudianen

In totaal ontvingen zeven Radboudianen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit dit jaar op 26 april een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Vandaag ontving ook collega Marcel Olde Rikkert en deze medewerkers van de Radboud Universiteit een koninklijke onderscheiding.

Eerder deze maand ontvingen Harry van Goor, Bas Bloem en Marten Munneke al een koninklijke onderscheiding tijdens speciale gelegenheden.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Ruim 5 miljoen voor cel- en gentherapie

17 december 2021 Het nieuw nationaal platform DARE-NL heeft een subsidie van €5,3 miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Immunoloog Harry Dolstra van het Radboudumc is een van de medeaanvragers. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet