Patiëntenzorg Onderzoeken Autonome neuropathie functietest

Wat is de autonome neuropathie functietest?

Tijdens het onderzoek bekijken we de reacties van uw bloeddruk en hartslag. Deze reacties geven uw arts informatie over de werking van uw autonome/vegetatieve zenuwstelsel.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u de meeste medicijnen gewoon innemen. Ons advies is om makkelijke kleren aan te trekken voor het onderzoek. lees meer

Voor het onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u de meeste medicijnen gewoon innemen. Met sommige medicijnen moet u voor het onderzoek tijdelijk stoppen. Uw behandelend arts overlegt hierover met u.

Voor de registratie van de hartslag brengen wij een aantal plakkers met elektroden aan op uw borst en buik. Houd daar rekening mee bij uw kledingkeuze. Tijdens het onderzoek kunt u de kleding aanhouden.
 


Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengen we onder verschillende omstandigheden uw hartslag en bloeddruk in kaart. Het totale onderzoek duurt maximaal 2 uur. lees meer

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek begint met het aansluiten van de apparatuur waarmee we uw bloeddruk en hartslag continu kunnen meten. U krijgt een aantal plakkers op uw borst en buik en om uw vinger wordt een bloeddrukbandje aangelegd. Verder wordt een infuusnaald ingebracht in de elleboogplooi voor een aantal bloedafnames gedurende het onderzoek. De prik van de infuusnaald kan pijnlijk zijn.

Tijdens het onderzoek brengen wij uw bloeddruk en hartfrequentie in kaart gedurende minimaal 20 minuten rust. Tijdens deze rustperiode is het belangrijk dat u zo min mogelijk praat. Hierna nemen we via de infuusnaald wat bloed af. Hiervan voelt u niets. Na de rustperiode gaat u minimaal 5 minuten staan. Hierdoor kunnen we uw bloeddruk dus zowel liggend als staand in kaart brengen. Krijgt u tijdens het staan aanvallen van duizeligheid of voelt u zich niet goed worden? Meld dit dan meteen aan de verpleegkundig specialist. Na 5 minuten staan wordt er opnieuw bloed afgenomen via de infuusnaald. Hierna mag u weer gaan zitten. Eventueel worden vervolgens nog de volgende aanvullende onderzoeken verricht:

  • Valsalvamanoeuvre: tijdens deze test blaast u in een slang gedurende 15 seconden. Het is belangrijk dat u met een bepaalde kracht blaast. Wij oefenen dit van tevoren met u. We herhalen deze test drie keer met telkens 1 minuut pauze. Het is belangrijk dat u van tevoren goed uitademt en vervolgens diep inademt. Na het blazen is het belangrijk dat u niet praat, omdat dit de meetresultaten beïnvloedt. Tijdens het blazen observeren we het bloeddrukverloop en de hartfrequentie. Dit geeft ons inzicht in het functioneren van het autonome zenuwstelsel.
  • Diep in- en uitademen: tijdens deze test vragen wij u om gedurende 5 seconden maximaal in te ademen om vervolgens ook weer gedurende 5 seconden maximaal uit te ademen. Deze test herhalen we 6 keer.
  • Knijptest: tijdens deze test vragen wij u om gedurende 3 minuten met uw dominante hand te knijpen in een krachtmeter.


Het totale onderzoek duurt maximaal 2 uur.


Na het onderzoek

U kunt uw dagelijkse bezigheden na het onderzoek gewoon hervatten.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet