Radboudumc

print
Cholesterol (hoog)

Een te hoog cholesterol wil zeggen dat er te veel cholesterol in uw bloed zit. We onderscheiden slecht cholesterol (LDL) en goed cholesterol (HDL). LDL is schadelijk voor uw slagaders. Het LDL kan zich namelijk ophopen in de wand van de slagaders. Zo raken ze verstopt. Dit heet slagaderverkalking of atherosclerose. Mensen met atherosclerose hebben veel kans op een hartinfarct of een beroerte (CVA). 

Te hoog cholesterol door vet voedsel

De meeste mensen krijgen een te hoog cholesterol doordat ze te veel vet voedsel eten, zoals frituursnacks, chips en gebak. In vet eten zitten veel verzadigde vetten en cholesterol. Normaal gesproken ruimt uw lever het cholesterol op. De lever kan echter slechts een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol aan. Te veel vet krijgt de lever niet weggewerkt. De lever gaat dan te veel cholesterolbevattende deeltjes uitscheiden. We spreken dan van een te hoog cholesterol in uw bloed.

Geboren met een te hoog cholesterol 

Er zijn ook mensen die met een te hoog cholesterol worden geboren. Zij hebben van nature te veel cholesterol in hun bloed. Dit komt doordat zij LDL onvoldoende uit de bloedbaan opnemen vanwege een tekort aan LDL-receptoren, met name in de lever. De helft van hun familieleden hebben ook een te hoog cholesterol, omdat zij hetzelfde defect hebben geërfd. Deze ziekte wordt ook wel familiaire hypercholesterolemie genoemd.

Geen duidelijke klachten

Vaak wordt bij toeval ontdekt dat iemand een te hoog cholesterol heeft. Bijvoorbeeld bij een medische keuring. Een te hoog cholesterol geeft namelijk meestal geen duidelijke klachten.  

Patiënten- en belangenorganisaties

Voor meer informatie over een te hoog cholesterol kunt u contact opnemen met de Nederlandse Hartstichting. De Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (StOEH) houdt zich bezig met de opsporing van patiënten met familiaire hypercholesterolemie.

  • Om vast te stellen of u een te hoog cholesterol hebt, is alleen bloedonderzoek noodzakelijk. In het bloed kunnen we de verschillende soorten cholesterol meten.

  • Als u een te hoog cholesterol hebt, krijgt u dieetadvies. Daarnaast adviseren we u aan lichaamsbeweging te doen, zo nodig af te vallen en niet te roken. Soms krijgt u ook cholesterolverlagende medicijnen. Patiënten met familiaire hypercholesterolemie worden op volwassen leeftijd vrijwel altijd met medicijnen behandeld.