Patiëntenzorg Aandoeningen Te hoog cholesterol

Wat is een te hoog cholesterol?

Als u een te hoog cholesterol heeft, zit er te veel cholesterol in uw bloed. De slechte cholesterol (LDL) kan ophopen in de wand van de slagaders. De kans op een hartinfarct of beroerte is hierdoor veel groter. lees meer

Wat is een te hoog cholesterol?

Als u een te hoog cholesterol heeft, zit er te veel cholesterol in uw bloed zit. Er is slecht cholesterol (LDL) en goed cholesterol (HDL). LDL is schadelijk voor uw slagaders. Het kan zich ophopen in de wand van de slagaders. Hierdoor raken ze verstopt. Dit heet slagaderverkalking of atherosclerose. Mensen met atherosclerose hebben veel kans op een hartinfarct of een beroerte (CVA).

Te hoog cholesterol door voedsel

De meeste mensen krijgen een te hoog cholesterol doordat ze te veel vet voedsel eten, zoals friet, chips en gebak. In vet eten zitten veel verzadigde vetten en cholesterol. Uw lever ruimt het cholesterol op. Hij kan maar een beperkte hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol aan. Te veel vet kan de lever niet weggewerken. De lever gaat dan te veel cholesterolbevattende deeltjes uitscheiden. Uw bloed heeft dan een te hoog cholesterol in uw bloed.

Geboren met een te hoog cholesterol (familiaire hypercholesterolemie)

Sommige mensen woren met een te hoog cholesterol geboren. Zij nemen LDL onvoldoende uit de bloedbaan op. Lees meer over familiaire hypercholesterolemie.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om vast te stellen of u een te hoog cholesterol heeft, is alleen bloedonderzoek nodig. In uw bloed meten we de verschillende soorten cholesterol.

Behandeling Wat kunnen we doen?

Als u een te hoog cholesterol heeft, krijgt u dieetadvies. Ook adviseren we u aan lichaamsbeweging te doen, niet te roken, en zo nodig af te vallen. Soms krijgt u cholesterolverlagende medicijnen. Patiënten met familiaire hypercholesterolemie krijgen op volwassen leeftijd vaak met medicijnen.

Familiaire hyper­cholesterolemie

In sommige families hebben veel mensen een te hoog cholesterol in hun bloed. Soms komt dit door de erfelijke ziekte familiaire hypercholesterolemie (FH). lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet