Afdelingen Nierziekten Nierdonatie

Team nierdonatie heet u van harte welkom op onze website

Bij een nierdonatie staat iemand een van zijn/haar gezonde nieren af aan een nierpatiënt (verder te noemen ontvanger), bijvoorbeeld aan een familielid of bekende. Ook doneren mensen anoniem hun nier omdat zij iets goeds willen doen.

lees meer

Team nierdonatie heet u van harte welkom op onze website

Bij een nierdonatie staat iemand een van zijn/haar gezonde nieren af aan een nierpatiënt (verder te noemen ontvanger), bijvoorbeeld aan een familielid of bekende. Ook doneren mensen anoniem hun nier omdat zij iets goeds willen doen. Een nier doneren is geen gemakkelijke beslissing. Toch groeit het aantal mensen dat ‘bij leven’ een nier doneert. Inmiddels wordt ruim de helft van alle niertransplantaties met een levende donor verricht. Dat is mooi, want er is een tekort aan nieren van overleden personen. Onze afdeling begeleidt mensen die hun nier willen afstaan.

 

Aanmelden als nierdonor

Wilt u mogelijk een nier donoren? Via onderstaande knop vindt u het telefoonnummer, e-mailadres en formulier waarmee u zich kunt aanmelden als nierdonor. aanmelden

Contact

Voor vragen over nierdonatie zijn de verpleegkundig coördinatoren nierdonatie bij leven bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur.

  • (024) 361 08 49
  • (024) 361 47 61 (voor afspraken)
  • levendenierdonatie@radboudumc.nl
Lees meer

Contact

Verpleegkundig coördinatoren nierdonatie bij leven

(024) 361 08 49
Maandag t/m vrijdag,  8.30-17.00 uur

E levendenierdonatie@radboudumc.nl 

Secretariaat Nierziekten

(024) 361 47 61
Maandag t/m vrijdag,  8.00 - 17.00 uur

Medisch Maatschappelijk Werk

(024) 361 54 10 (Dialyse-afdeling)
Route  605 

Urologie Verpleegafdeling C5U 

(024) 361 34 20
Route 753 

Urologie Polikliniek

(024) 361 38 03
Route 725  

 

Informatie over nierdonatie


Ben ik geschikt als nierdonor?

Als u gezond en meerderjarig bent, kunt u mogelijk een nier doneren. Dit kan aan een familielid of bekende, maar u kunt ook anoniem een nier afstaan aan een onbekende patiënt. In een aantal gevallen is donatie niet mogelijk.

lees meer

Ik ga doneren Wat nu?

Nadat u zich aangemeld heeft, begint de procedure. Er wordt gestart met een informatief gesprek waarin het gehele donatietraject besproken wordt. Hierna volgen de medische onderzoeken en uiteindelijk het plannen van de operatie.

lees meer

Indirecte nierdonatie

Als blijkt dat u niet direct uw nier aan een ontvanger kunt doneren, is ook een indirecte donatie mogelijk. Vormen hiervan zijn een cross-overprocedure, transplantatie door de doelgroep heen en dominodonatie.

lees meer

Overige informatie


Vergoedingen

De zorgverzekeraar van de ontvanger vergoedt de medische kosten in het kader van donatie tot 3 maanden na de donatie. Verder is het afhankelijk van de aard van de kosten wie ervoor betaalt.

lees meer

Handig om te weten

Praktische informatie over onder andere websites en literatuur voor meer informatie, het Radboudhotel, Ronald McDonald Huis en donoren uit het buitenland.

lees meer

Ervaringsverhaal anonieme donor

Hieronder leest u het verhaal van een donor die anoniem haar nier heeft afgestaan en hoe zij dit hele donatieproces heeft ervaren.

lees meer

Lebendnieren­spende Auf Deutsch

Die Information in dieser Website ist für Menschen gedacht, die darüber nachdenken, in Zukunft eine Niere zu spenden.

sie mehr

Lebendnieren­spende Auf Deutsch

-


  • Oder herunterladen die Informationen in pdf

Het team