Wat is Buddy Matching?
Buddy4CaringParents is er voor ouders van kinderen (jong én oud) met een ontwikkelingsstoornis (zoals autisme, een verstandelijke beperking, een genetisch syndroom of ontwikkelingsachterstand. Als je je hiervoor aanmeldt, wordt je gematched aan een mede-ouder, die jou kan ondersteunen met allerlei zaken of vragen.
lees meerAanmelden
Bent u op zoek naar een buddy om uw ervaringen te delen en elkaar te steunen? Vul dan de korte vragenlijst in en wij brengen u in contact met een andere ouder.
vragenlijst invullenHoe werkt het?
Na het invullen van de vragenlijst wordt u zo snel mogelijk in contact gebracht met een andere ouder (buddy). Soms kan het enkele maanden duren voor er een goede match gevonden is.
lees meerHoe werkt het?
Je mag als ouder zelf de vragenlijst invullen. Na het invullen van de vragenlijst wordt u zo snel mogelijk in contact gebracht met een andere ouder (buddy). Je wordt dan gematched op basis van jullie kenmerken, vragen en wensen. Hierdoor kan het soms enkele maanden duren voor er een goede match gevonden is. Jij en de andere ouder bepalen vervolgens zelf hoe jullie het contact verder willen vormgeven. Het contact kan gaan van een appje, belletje tot een ontmoeting, en dit kan eenmalig zijn of jullie houden langer contact – spreek af zoals jullie het fijn vinden!
Uw privacy
We maken voor het matchen van de buddy's gebruik van het systeem Buddy4Care. Deze database is niet toegankelijk voor derden en alle gegevens worden behandeld conform de voorwaarden van de Algemene Verordening Gegevensverwerking. Bekijk de privacy- en cookieverklaring hier.
Hoe is dit project ontstaan?
Voor kinderen met een aangeboren ontwikkelingsstoornis is binnen de expertisecentra hoogkwalitatieve zorg beschikbaar, maar voor de ouders is er nog weinig aandacht.
lees meerHoe is dit project ontstaan?
Voor kinderen met een aangeboren ontwikkelingsstoornis is binnen de expertisecentra hoogkwalitatieve zorg beschikbaar, maar voor de ouders is er nog weinig aandacht. Hoewel deze ouders een kind hebben bij wie niets volgens het boekje verloopt, blijven ze verantwoordelijk voor de organisatie van zorg. Ook als de kinderen volwassen zijn. De rouw en het verdriet die hiermee gepaard gaan, krijgen vaak weinig aandacht. Hierom wil Janneke Zinkstok als (kinder)psychiater ondersteuning bieden aan deze ouders, waardoor zij meer veerkracht kunnen ervaren. Om zich hier de komende jaren op te kunnen richten, heeft zij vanuit het Radboudumc een zogeheten Principal Clinician predicaat gekregen (Nieuwe Principal Clinician Janneke Zinkstok wil veerkracht van ouders vergroten - Karakter). Een belangrijk onderdeel van dit project is deze Buddy4CaringParents tool, waarmee contact tussen mede-ouders met vergelijkbare ervaringen wordt gefaciliteerd.
Samenwerking
Buddy4CaringParents is een samenwerking tussen het Radboudumc, Amalia kinderziekenhuis, Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, Karakter, MosaKids – MUMC+ en verschillende belangenverenigingen – zoals ZeldSamen, Nederlandse Vereniging voor Autisme, stichting Kabukisyndroom en stichting GRIN syndroom. Ken jij een belangenvereniging die graag zou willen aanhaken of meer wil weten? Stuur dan een mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met jullie op!
stuur een mailTips voor buddy's
Dan ben je gematched met een buddy, en dan? Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.
lees meerTips voor buddy's
- De eerste keer contact hebben kan best onwennig zijn, jullie mogen samen bedenken of jullie het fijn vinden met een appje, (video) bellen of een ontmoeting in een café. Stem vooraf met elkaar af wat jullie willen. Geef hierbij ook je grenzen aan, als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een pauze of als je iets liever niet wilt vertellen. Doe samen met jouw buddy jullie best om het contact een kans te geven.
- Weet dat jullie allebei op vrijwillige basis buddy zijn en dit allebei met de beste bedoelingen zullen doen, wees vriendelijk, beleefd en eerlijk naar elkaar. Daarnaast mogen jullie van elkaar verwachten dat jullie vertrouwelijk omgaan met hetgeen jouw buddy jou vertelt.
- Ondanks dat jullie vrijwillig buddy zijn, is dit niet helemaal vrijblijvend. Als je een afspraak met jouw buddy maakt wordt er wel verwacht dat je die nakomt of dat je op tijd doorgeeft verhinderd te zijn. Probeer open te communiceren naar jouw buddy, als je er eigenlijk geen tijd meer voor hebt, het niet aansluit bij wat jij zou willen of als je simpelweg geen klik (meer) hebt. Neem dan ook gerust contact op met ons, om te kijken of wij jou kunnen matchen aan een nieuwe buddy.
- Soms loopt een contact tussen buddy’s even niet zo lekker. Vaak heeft dit te maken met verwachtingen die niet goed op elkaar afgestemd zijn, of zijn er problemen waar het niet zo makkelijk is om over te praten. Als het contact niet goed loopt probeer hier dan samen over te praten en neem, als dat geen baat heeft gehad, met ons contact op.
- Je kan als buddy nieuwe dingen meemaken of met vragen, indrukken of zorgen komen te zitten. Als je niet goed weet wat je hier mee moet, voel je dan vrij om met ons contact op te nemen. Wij zullen met jou meedenken hoe je het beste met zo’n situatie om kan gaan.
- Let op: Als buddy mag je niet de reguliere hulpverlening vervangen en ook geen verantwoordelijkheden overnemen. Heb je het gevoel dat dit toch de situatie is? Maak dat bespreekbaar met jouw buddy en neem contact op met ons.
- Er zijn diverse redenen waarom jullie buddycontact kan stoppen. Soms heb je de buddy niet meer nodig, veranderd in de loop van de tijd jouw vragen en matched dat niet meer goed met wat jouw buddy kan bieden of soms wil je een nieuwe buddy om een frisse blik te werpen. Als jullie buddycontact ten einde komt vragen wij jullie dit naar ons te mailen, zodat we jullie profiel opnieuw open kunnen zetten voor nieuw buddycontact of om alles goed in afronding te brengen.
We kunnen ook tips van jullie gebruiken om toe te voegen aan deze website, mail ons als jullie een tip hebben om te delen!