Amalia kinderziekenhuis Leren en ontwikkelen Nieuws Nieuwe tool voor werkplekleren

27 oktober 2023

De Radboudumc Health Academy heeft een gesprekstool ontwikkeld voor het evalueren van de leer- en werkomgeving. De gesprekstool helpt het gesprek op gang over wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Annabel Walker, teamleider poliklniek Amalia kinderziekenhuis, ging met de tool aan de slag:

‘Het is zo’n belangrijk onderwerp: “Heb jij voldoende ruimte om te leren?” Vaak staan we hier niet bij stil en worden we geleefd door de waan van de dag. En toch gebeuren er vaak onbewust al hele mooie dingen. En als we willen blijven ontwikkelen, is het belangrijk om de ruimte te nemen om te leren.’

Er is een mooie tool ontwikkeld voor werkplekleren, maar tegelijkertijd staat er ontzettend veel in. Hoe kan je dit toch makkelijk en laagdrempelig aandacht geven?

Interactief bord

‘In de zomerperiode heb ik het glassboard in de koffiekamer omgetoverd tot een interactief bord met betrekking tot werkplekleren. Binnen het Amalia kinderziekenhuis hechten we veel waarde aan werkplekleren voor alle medewerkers: “Is jouw werkomgeving dusdanig ingericht dat je ruimte hebt om te leren? Hoe vind jij dat we dit doen? Doen we al veel dingen goed? Of kunnen we juist ergens in verbeteren?”

Op het glassboard in de koffiekamer stonden een aantal weken deze 13 stellingen met de vraag: “Vind jij dat we dit heel goed doen, zet een groen vinkje erachter. Vind je dat we het nog beter kunnen organiseren? Zet er een rood uitroepteken achter.”

Successen vieren

Dit heeft in korte tijd mooie inzichten opgeleverd. Ruimte om zelfstandig keuzes te maken, doen we bijvoorbeeld al heel goed. We mogen meer aandacht besteden aan successen vieren en transparantie over keuzes die gemaakt worden door leidinggevenden. Gezien het succes van deze opbrengst, heb ik ‘successen vieren’ direct aandacht gegeven door in ons werkoverleg iedereen een zelf samengestelde kleine attentie te geven. Ik raad het iedereen aan om hiermee aan de slag te gaan!’

Over de gesprekstool

Om te onderzoeken of je goed kunt leren en verbeteren op jouw werkplek, is de gesprekstool ontwikkeld.  De gesprekstool hebt jullie om samen bespreken wat jullie al goed doen en wat er beter kan. Wat zouden jullie willen veranderen? Hoe kun je dat aanpakken? Meer informatie en de tool zelf, vind je hier.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Leren en ontwikkelen

Meer nieuws


Kick-off platform Leren en Ontwikkelen

6 juli 2023

Het platform Leren Ontwikkelen is van start. Samen gaan zij werken aan betere kindzorg én een goede leeromgeving. 

lees meer

Alle dagen leren hoe veilig opleiden kan zorgen voor meer werkplezier en betere zorg

24 april 2023

Janiëlle van der Velden pleit voor een psychologisch veilige werkomgeving. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet