Voorbereiden op je 18e
Vanaf 12 jaar
Meebeslissen over je behandeling
Vanaf 16 jaar
Voordat je 18 jaar wordt
Overgang naar de volwassenen afdeling
De verschillen

Voorbereiden op je 18e

Vanaf 12 jaar


Stap voor stap voorbereiden op de transitie

Als je 12 jaar bent leren we je stap voor stap hoe je steeds meer zelf kunt doen en regelen. Thuis, maar ook in het ziekenhuis.

lees meer

Stap voor stap voorbereiden op de transitie

Misschien merk je dat je ouders, maar ook bijvoorbeeld de leraren op school, steeds vaker verwachten dat je meer zelf gaat doen en regelen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je thuis gaat helpen met klusjes, leert om zelfstandig naar een afspraak bij de tandarts te gaan of dat je er zelf voor zorgt dat op tijd op school komt en het huiswerk hebt gemaakt. Met een chronische ziekte kunnen deze dingen uitdagender zijn omdat de ziekte ook invloed heeft op je dagelijks leven. Het kan zijn dat je in een rolstoel zit waardoor het lastiger is om zelf ergens naar toe te gaan, of misschien moet je rekening houden met wat je eet of drinkt, of met het op tijd innemen van medicijnen. Zelfstandig worden zorgt ervoor dat je straks minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld je ouders.

Begeleiding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis hebben we ook aandacht voor het zelfstandig worden als je een chronische ziekte hebt. We proberen je hierbij te begeleiden, zodat je straks zelf het gesprek kunt voeren met je dokter en de verpleegkundigen en dat je keuzes kunt maken in de behandeling. Als je 18 bent verwachten zij dat je weet welke ziekte je hebt en wat belangrijk is voor de behandeling. 

Natuurlijk verwachten we niet dat je in één keer alles zelf doet en kunt. We willen je helpen om stap voor stap steeds zelfstandiger te worden en je meer leren over je ziekte, zodat je goed voorbereid bent op de overstap naar de volwassenen zorg.


Transitie­coördinator

De dokter of verpleegkundig specialist die jou en je ouders helpt met de voorbereidingen op de overgang naar de volwassenenzorg noemen we een transitie-coördinator. Dit is meestal iemand die je al kent in het ziekenhuis. Hij of zij heeft gesprekken met jullie over wat je al weet over je ziekte en je zelfstandigheid en is de schakel tussen de kind- en volwassenzorg.  


Jaarlijkse vragenlijst

Ieder jaar vullen jij en je ouders een vragenlijst in. Door jullie antwoorden komen we meer te weten over wat je al weet of extra geleerd hebt over je ziekte, de behandeling, hoe zelfstandig je bent en wat je zou willen in de toekomst.


Plan maken

Na het invullen van de vragenlijst heb je een afspraak in het ziekenhuis. Samen met de dokter of verpleegkundig specialist maak je een plan over hoe jij zelfstandiger kunt worden.

lees meer

Plan maken

Na het invullen van de vragenlijst heb je een afspraak in het ziekenhuis met de dokter of verpleegkundig specialist. Jullie gaan het hebben over jouw zelfstandigheid, wat je al weet over je ziekte en waarin jij zelfstandiger zou willen worden. Misschien ga je volgend jaar naar de middelbare school en weet je niet goed hoe je dat allemaal moet regelen. In zo’n gesprek kun je het daarover hebben. Het kan zijn dat je vragen hebt over hoe je medicijnen moet innemen of hoe je aan je klasgenoten vertelt wat je hebt. Misschien ga je een paar dagen op kamp en wil je voordat je gaat nog nieuwe dingen leren. Dat kun je allemaal bespreken in het ziekenhuis.

De dokter en verpleegkundig specialist zullen ook steeds meer van jou verwachten als je ouder wordt:

  • Leren welke chronische ziekte je heb en welke behandeling daarbij nodig is. Dus ook weten welke medicijnen je gebruikt en met welke leefregels je rekening moet houden in je dagelijks leven.
  • Leren zelf te vertellen hoe het met je gaat en vragen te stellen in gesprek met je dokter en/of verpleegkundig specialist.

Samen met jou en je ouders maken we een plan waarin staat wat jij nodig hebt om te kunnen groeien in zelfstandigheid en kennis. We maken samen doelen die passen bij jouw leeftijd en ontwikkeling.

Meebeslissen over je behandeling


Meebeslissen

Als je een chronische ziekte hebt, dan is het belangrijk om te leren praten met je dokter. Vanaf 12 jaar mag je meebeslissen over je behandeling.


Meebeslissen


3 goede vragen

Natuurlijk zijn alle vragen die je hebt goed. Weet je niet goed wat je kunt vragen? Om je te helpen om in gesprek te gaan met jouw dokter kunnen deze vragen je helpen:
  • dit voel ik, wat is het?
  • wat kunnen we allemaal doen?
  • wat betekent dat voor mij nu en later?
lees meer

3 goede vragen

Om een goede keuze te kunnen maken over je behandeling is het belangrijk om hierover te praten met de dokter en/of verpleegkundig specialist. Het is belangrijk om te weten wat goed voor je is, welke behandeling er is om zo gezond mogelijk te blijven, wat de voor- en nadelen zijn en wat deze behandeling doet voor jouw gezondheid nu en in de toekomst.

Om je te helpen om in gesprek te gaan met jouw dokter kan het stellen van 3 goede vragen je helpen:

  1. Dit voel ik, wat is het?
  2. Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  3. Wat betekent dat voor mij nu en later?

Natuurlijk zijn alle andere vragen die je hebt ook goed. Als je van te voren een paar vragen bedenkt en opschrijft, kun je het niet vergeten. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl


Jouw rechten

Om keuzes te kunnen maken over je behandeling zijn je behandelaren verplicht om uitleg te geven over je behandeling, de eventuele bijwerkingen en andere behandelmogelijkheden.

lees meer

Jouw rechten

Vanaf 12 jaar heb jij het recht op informatie en om mee te beslissen. Dit staat er in de WGBO (Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst):



De relatie met je ouders

Als je ouder wordt dan is het heel normaal dat je meer ruimte wilt om eigen keuzes te maken. Hier moeten veel ouders vaak aan wennen.

lees meer

De relatie met je ouders

Als je ouder wordt dan is het heel normaal dat je meer ruimte wilt om eigen keuzes te maken. Voor je ouders betekent dit dat ze steeds meer een stapje terug doen en jou de ruimte moeten geven om zelf beslissingen te nemen. Hier moeten veel ouders vaak aan wennen. Sommige ouders willen hun kinderen graag beschermen en behoeden voor fouten. Maar alleen door dingen zelf te doen, leer je zelfstandig te worden. Zo laat je aan jouw ouders zien dat je meer verantwoordelijkheid aankunt. Sommige dingen zullen niet meteen lukken, maar alleen zo kom je er achter waar jouw leerpunten liggen. 

Praat met je ouders als je het gevoel hebt dat ze jou te weinig verantwoordelijkheid geven. Door je te verzetten of dingen stiekem te doen win je niet het vertrouwen van je ouders. Bespreek met je ouders je wensen en vertel hoe jij dingen aan zou pakken. Hierdoor zullen jouw ouders je eerder serieus nemen en kunnen jullie samen afspraken maken. 

Vanaf 16 jaar


Oefenen in het ziekenhuis

De overgang naar de volwassenzorg komt steeds dichterbij. Het is goed om alvast te gaan oefenen met zelfstandig worden in het ziekenhuis.

lees meer

Oefenen in het ziekenhuis

De overgang naar de volwassenzorg komt steeds dichterbij. Het is goed om alvast te oefenen met zelfstandig worden in het ziekenhuis. We helpen je hierbij door een controle alleen met jou in de spreekkamer te beginnen. We sluiten de controle samen met je ouders af. Daarnaast is het belangrijk om te gaan oefenen door bijvoorbeeld:

  • zelf contact op te nemen met je dokter en/of verpleegkundig specialist
  • te leren hoe je nieuwe recepten moet aanvragen 
  • zelf afspraken in te plannen in het ziekenhuis

Dit kan allemaal via mijnRadboud.

Een andere dokter vanaf je 18e

Jouw dokter en/ of verpleegkundig specialist bekijkt rond deze leeftijd ook wie jouw behandeling overneemt als je 18 jaar bent. Het kan zijn dat jouw zorg wordt overgedragen aan een dokter in het Radboudumc, maar het is ook mogelijk dat een dokter in een ziekenhuis bij jouw in de buurt of de huisarts de behandeling overneemt. 


mijnRadboud

Via mijnRadboud kun je online een deel van je medische dossier bekijken. Ook kun je via mijnRadboud een afspraak inplannen en uitslagen van onderzoeken inzien. lees meer

mijnRadboud

Je kunt online een deel van je medische dossier bekijken via mijnRadboud
Via deze beveiligde digitale omgeving kun je:

  • De brieven die je dokter of verpleegkundig specialist naar je huisarts of andere behandelaren heeft gestuurd zien.
  • Uitslagen van bloed, urine of andere onderzoeken zien.
  • Een overzicht zien van de medicijnen die je gebruikt.
  • Herhaalrecepten aanvragen.
  • Een bericht/vraag naar je dokter of verpleegkundig specialist sturen (waaraan ter verduidelijking één of meerdere foto’s toegevoegd kunnen worden).
  • Je afspraken inzien of afzeggen.
  • Vragenlijsten invullen die je dokter of verpleegkundig specialist toestuurt zodat je afspraak voorbereid kan worden.
  • Met je smartphone aanmelden voor de afspraak bij de aanmeldzuil in het ziekenhuis.
  • Je gegevens veranderen als jij of je ouders een nieuw telefoonnummer, emailadres of adres hebben.

Opnieuw toestemming geven aan je ouders

Op je 16e moet je opnieuw toestemming geven of je ouders in je dossier mogen via mijnRadboud. Dit heb je op je 12e waarschijnlijk ook al moeten doen. Meestal is dit een goed moment om zelf ook gebruik te gaan maken van mijnRadboud. Je kunt dan gaan oefenen met zelf je afspraken in de gaten te houden, vragenlijsten in te vullen en vragen te stellen aan je dokter of verpleegkundig specialist.

Aanmelden

Aanmelden voor mijnRadboud kan via de balie op de polikliniek of de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang van het Radboud. Hiervoor moeten jij en je ouders wel je identiteitsbewijs laten zien en een mobiel telefoonnummer doorgeven. 

Meer informatie en inloggen

Voordat je 18 jaar wordt


Kennismaken met de arts of verpleegkundig specialist

Als je bijna 18 jaar bent hoor je welke dokter en/of verpleegkundig specialist jouw behandeling gaat overnemen. Samen met jou en je ouders kijken we en op welke manier jullie gaan kennismaken met de nieuwe dokter en/of verpleegkundig specialist.

To do:

  • Het is belangrijk om voor je 18e samen met je ouders een keuze te maken bij welke zorgverzekeraar je de verzekering gaat afsluiten.

    lees meer


    Zorgverzekering afsluiten

    Als je 18 jaar bent dan ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten en val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders. Het is dus belangrijk om voor je 18de samen met je ouders een keuze te maken bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering gaat afsluiten. 

    Basiszorgverzekering

    Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Je mag wel zelf beslissen bij welke zorgverzekeraar je de basisverzekering afsluit. Welke zorg binnen een basisverzekering valt of vergoed wordt en wat de maandelijkse kosten zijn (zorgverzekeringspremie) is per zorgverzekeraar anders. Daarom is het goed om verschillende basisverzekeringen met elkaar te vergelijken en te kijken welke zorg je nodig hebt bij jouw chronische ziekte/ beperking. 

    Aanvullende verzekering

    Je kunt er ook voor kiezen om een extra aanvullende verzekering af te sluiten. Met een aanvullende verzekering kan het zijn dat bepaalde zorg die jij nodig hebt gedeeltelijk of helemaal wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een aanvullende verzekering betaal je maandelijks wel extra premie. 

    Tips

    Enkele tips bij het vinden van een passende zorgverzekering: 

    • Zet voor jezelf op een rijtje welke behandelingen/ zorg je aankomend jaar nodig denkt te hebben of in het afgelopen jaar nodig hebt gehad. 
    • Bedenk of je een vrije keus wilt hebben bij welk ziekenhuis of van welke zorgverlener je zorg wilt krijgen. Als je een eigen keuze wilt hebben, dan kies je voor een restitutiepolis. Kies je voor een naturapolis, dan bepaalt de zorgverzekeraar naar welke ziekenhuizen/of zorgverleners je gaat. 
    • Er zijn websites waarmee je verschillende zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Dit kan  helpen bij het vinden van de verzekering die het beste bij jou past. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ziektekostenverzekering.nl, zorgverzekering.org en zorgwijzer.nl.
    • Jaarlijks veranderen zorgverzekeraars per 1 januari de samenstelling en de prijs van de zorgverzekering. Daarom is het goed om in de maand november of december te bekijken of jouw zorgverzekering nog de best passende verzekering is, of dat een andere zorgverzekeraar mogelijk voordeliger is voor jou.

    Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

    Als je wilt veranderen van zorgverzekeraar dan moet je voor 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Jouw verzekering loopt voor een jaar, dus je kunt niet tussentijds overstappen. Het overstappen gaat heel gemakkelijk; je kunt je online aanmelden bij de andere zorgverzekeraar en zij zorgen ervoor dat je ‘oude’ zorgverzekering wordt opgezegd. 

    Eigen risico

    Naast dat je iedere maand geld betaald om gebruik te maken van de zorg die binnen de basisverzekering valt, heb je ook nog een ‘eigen risico’. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen als je gebruik maakt van bepaalde zorg of middelen, zoals bijvoorbeeld medicijnen of de poli-afspraken in het ziekenhuis. Ieder jaar wordt door de overheid bepaald welk bedrag het ‘eigen risico’ is.  

    Een bezoek aan de huisarts, het lenen van hulpmiddelen zoals krukken of een rolstoel via een zorgwinkel en de hulp van thuiszorg is voor iedereen in Nederland gratis. 


  • Zorgtoeslag aanvragen

    Een zorgverzekering is niet goedkoop, daarom kun je als je niet veel verdient zorgtoeslag krijgen van de overheid. Dit is een bedrag dat je maandelijks terugkrijgt van de belastingdienst. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Kijk voor de voorwaarden op www.belastingdienst.nl

    Hoeveel zorgtoeslag krijg je?

    Op www.belastingdienst.nl kun je berekenen of en hoeveel zorgtoeslag je (ongeveer) zal krijgen. Via deze website kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorg wel dat je van te voren een DigiD hebt aangevraagd. Deze heb je nodig om in te loggen bij de belastingdienst. 

    Als je een bevestiging krijgt van je zorgtoeslag dan is het belangrijk om alle gegevens goed te controleren. Als je namelijk te veel toeslag krijgt, dan moet je dit bedrag aan het einde van het jaar terug betalen. Ook als je meer gaat verdienen is het belangrijk om dit door te geven aan de belastingdienst. Het kan zijn dat je dan recht hebt op minder toeslag. Mocht je dit niet direct doorgeven, dan moet je eind van het jaar geld terugbetalen aan de belastingdienst. 

Overgang naar de volwassenen afdeling

De verschillen


Andere omgeving

Ook de omgeving op de polikliniek, dagbehandeling of afdeling is anders.

lees meer

Andere omgeving

Ook de omgeving op de polikliniek, dagbehandeling of afdeling is anders. Er is minder kleur en er zijn vooral volwassenen. Het behandelend team is meestal kleiner dan in het kinderziekenhuis. Zo zijn de psycholoog of maatschappelijk werker niet standaard onderdeel van het volwassenen team en de medisch pedagogisch zorgverlener werkt niet op een volwassen afdeling. Ook kunnen je ouders niet blijven slapen als je wordt opgenomen.

Verschillen op de dagbehandeling

Als je nu vaker op de kinderdagbehandeling komt, dan kan de overstap naar de dagbehandeling voor volwassenen even wennen zijn. Het is natuurlijk een andere omgeving waar er geen kinderen, maar volwassen patiënten om je heen zitten en behandelingen/infusen krijgen. Daardoor komt de omgeving wat serieuzer over. Daarnaast wordt er meer van jou verwacht. Zo vul je zelf de dag van tevoren een formulier in over hoe het met je gaat en ga je bij aankomst zelf op de weegschaal staan. Als je vragen hebt of je wilt iets vertellen, dan kan het zijn dat je hier net wat meer initiatief moet tonen dan in het kinderziekenhuis. 

Bij één van je laatste afspraken in het Amalia kinderziekenhuis is het mogelijk om alvast een rondleiding te krijgen bij de dagbehandeling voor volwassenen. Op die manier weet je al een beetje wat je kunt verwachten bij je eerste afspraak. Als je zo’n rondleiding fijn vindt, vraag dan aan de dokter, verpleegkundig specialist of de verpleegkundige van de kinderdagbehandeling wanneer dit mogelijk is.
 

 


Zelf verantwoordelijk

Als volwassene met een chronische ziekte is het belangrijk dat je zelf weet welke ziekte je hebt en welke behandeling er nodig is om gezond te blijven. Je bent zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor deze behandeling.


Voor jezelf zorgen

Het is belangrijk dat je weet welke leefregels belangrijk zijn en dat je je daar ook aan houdt. Je moet weten welke medicijnen je nodig hebt en wanneer je contact op moet nemen met de dokter. De dokter van de volwassenen afdeling zal na de overgang verwachten dat je dit allemaal weet. Tijdens de ziekenhuisbezoeken zal de dokter vooral met jou praten en minder met jouw ouders.

  • Medewerkers
  • Intranet