Nieuws en media Dossiers
Het Radboudumc voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Hier vindt u achtergrondinformatie en uitleg over het onderzoek naar ziekten en onderwerpen die vaak in het nieuws zijn.

Uitgelichte onderwerpen


Alzheimer Wetenschap uitgelicht

We worden gemiddeld steeds ouder, maar dat betekent ook dat de kans op Alzheimer toeneemt: hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op deze aandoening.

lees meer

Darmkanker Wetenschap uitgelicht

Darmkanker komt veel voor: één op de twintig mensen krijgt darmkanker. Daarmee staat darmkanker op de tweede plaats van de meest voorkomende kankersoorten.

lees meer

Reumatische ziekten Wetenschap uitgelicht

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een reumatische ziekte. De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch en nog niet te genezen. Het Radboudumc doet onderzoek naar de oorzaken en behandelmogelijkheden

lees meer

Pijn Wetenschap uitgelicht

Ongeveer één of de vijf Nederlanders heeft matige tot ernstige chronische pijn. De ene persoon is gevoeliger voor pijn dan de andere en lang niet alle pijn kan tot op heden verklaard worden. Daarom doet het Radboudumc onderzoek naar pijn.

lees meer

Subsidies en prestaties Wetenschap uitgelicht

Er zijn verschillende soorten subsidies die onderzoekers kunnen krijgen, zoals de European Research Council grant (ERC grant); de Veni, Vidi en Vici grants van NWO en de Spinozapremie.

lees meer

Mitochondriële aandoeningen Wetenschap uitgelicht

Mitochondriële aandoeningen, of energiestofwisselingsziekten, is een verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij de energiestofwisseling niet goed functioneert.

lees meer

Prostaatkanker Wetenschap uitgelicht

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen 10.000 mensen te horen dat ze prostaatkanker hebben.

lees meer

Malaria Wetenschap uitgelicht

Ieder jaar sterven ruim 400.000 mensen aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn het slachtoffer.

lees meer

Verstandelijke beperkingen Wetenschap uitgelicht

Bij een verstandelijke beperking is er sprake van een ontwikkelingsachterstand op meerdere gebieden. Deze achterstand heeft een grote impact op het dagelijks leven.

lees meer

Lymeziekte Wetenschap uitgelicht

Ongeveer 25.000 Nederlanders per jaar krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. De symptomen en klachten van de ziekte wisselen sterk per patiënt.

lees meer

Ziekte van Parkinson Wetenschap uitgelicht

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied.

lees meer

Gezond Bewegen Wetenschap uitgelicht

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking beweegt niet genoeg. Terwijl bewegen toch belangrijk is voor zowel gezonde mensen als patiënten. Het Radboudumc doet onderzoek naar Gezond Bewegen.

lees meer

Immunotherapie Wetenschap uitgelicht

In de laatste jaren heeft de behandeling van kanker met immunotherapie een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Immunotherapie zet het eigen afweersysteem in om kankercellen aan te vallen. Het Radboudumc doet onderzoek naar verschillende vormen van immunotherapie.

lees meer

Genderspecifieke zorg Wetenschap uitgelicht

Mannen en vrouwen hebben andere symptomen, andere reacties op geneesmiddelen en andere overlevingskansen. Genderspecifieke zorg is het onderzoeken van de verschillen tussen mannen en vrouwen, zodat iedereen passende zorg krijgt.

lees meer

Citizen Science Wetenschap uitgelicht

Al het wetenschappelijk onderzoek binnen het Radboudumc wordt uitgevoerd om de gezondheidszorg te verbeteren. Dat kan natuurlijk niet zonder de bijdrage van proefpersonen. Daarnaast vindt het Radboudumc het belangrijk om de impact van haar onderzoek uit te dragen.

lees meer