Ons wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. In samenwerking met andere umc’s, ziekenhuizen en (inter)nationale onderzoeksinstellingen doet het Radboudumc onderzoek naar verschillende aspecten van de ziekte. In het Radboudumc lopen er ruim honderd studies naar SARS-CoV-2 en naar COVID-19, naar onder meer de symptomen van de ziekte, mogelijke behandelingen en de mentale en fysieke lange termijn gevolgen voor de maatschappij. Bezoek aandoeningspagina

Onderzoek


Waarom onderzoek naar het coronavirus?

Meer onderzoek naar het coronavirus SARS-CoV-2 en de ziekte COVID-19 is nodig omdat er nog veel onbekend is over het virus. In samenwerking met andere umc’s, ziekenhuizen en (inter)nationale onderzoeksinstellingen zet het Radboudumc zich in om betrouwbare informatie te verzamelen en samen het coronavirus en COVID-19 beter te begrijpen en onder controle te krijgen. De kennis over COVID-19 ontwikkelt zich in rap tempodoor de samenwerking van de afdelingen Infectieziekten, Longziekten, Intensive Care, Klinische Virologie en Klinische Farmacologie. Het Radboudumc doet namelijk veel onderzoek naar infectieziekten bij het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten. Centrum voor Infectieziekten

Onderzoek binnen het Radboudumc

Momenteel lopen er meer dan 100 onderzoeken naar het ontstaan, beloop en genezing van COVID-19. Hieronder wordt een drietal studies uitgelicht door de hoofdonderzoekers. Recente publicaties en lopende studies staan in het nieuwsoverzicht.
 • De Corona Nazorgpoli is inmiddels gesloten. Hier werd onderzoek gedaan naar oorzaak, behandeling en lange termijn gevolgen van langdurige klachten na besmetting.

  lees meer


  Nazorgpoli

  Het Radboudumc is de Corona Nazorgpoli op de locatie Dekkerswald gestart toen er steeds meer signalen kwamen dat een aanzienlijk aantal COVID-19-patiënten langdurig klachten houdt, variërend van hoesten, vermoeidheid, kortademigheid, angstgevoelens en fysieke beperkingen. Patiënten die wegens COVID-19 opgenomen zijn geweest in het Radboudumc krijgen een uitnodiging voor de corona nazorgpoli. Ook mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt in de thuissituatie en nog aanhoudende klachten hebben, zijn via hun huisarts welkom op de nazorgpoli. Patiënten die op deze poli langskomen, kunnen meedoen aan onderzoek. De eerste resultaten zijn gepubliceerd en lijken positief: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed.

  Bram van den Borst: “We zijn in mei 2020 gestart met de nazorgpoli en ongeveer een maand later meldde de 100e patiënt zich. Dat is veel en ook de klachten en zorgvragen zijn heel uiteenlopend. We volgen de patiënten nauwlettend, omdat we meer willen weten over de oorzaken, mogelijke behandelingen en lange termijn effecten.”

  Let op: per 1 juni 2022 kan er niet meer verwezen worden naar de nazorgpoli. Op basis van de opgedane kennis wordt Covid nazorg op een andere manier ingericht. Lees daarover meer: Coronapatiënt met langdurige klachten krijgt persoonlijke begeleider.


 • Beschermende werking BCG vaccin

  Oorspronkelijk wordt het BCG-vaccin gebruikt om tuberculose tegen te gaan. Mihai Netea, hoofdonderzoeker van dit project, legt hieronder uit wat het belang is van dit onderzoek.

   


 • Medicijn Bradykinine

  Bradykinine is een medicijn dat nu gebruikt wordt bij zeldzame ziekten met lekkende bloedvaten. Frank van de Veerdonk, internist, legt in het filmpje hieronder uit wat het belang is van zijn onderzoek.

   


Onderzoeks­thema Infectious diseases and global health

Meer weten?


Contact

Voor vragen over de wetenschapsdossiers neemt u contact op met een van de persvoorlichters. persvoorlichters

Organisatie onderzoek

Binnen het Radboudumc is het COVID-19 Research Program Team (CPRT) verantwoordelijk voor het overzicht van alle studies, het bewaken van de synergie hiertussen en het prioriteren van de studies. Lees meer

Organisatie onderzoek

Het onderzoek naar COVID-19 is in een korte tijd opgestart. Om ervoor te zorgen dat de juiste onderzoeken gedaan worden en er in Nederland goed wordt samengewerkt om een zo groot mogelijk effect te behalen, worden alle COVID-19 gerelateerde studies gecoördineerd.

Binnen het Radboudumc is het COVID-19 Research Program Team (CPRT) verantwoordelijk voor het overzicht van alle studies, het bewaken van de synergie hiertussen en het prioriteren van de studies.

Vanuit dit team is ook afstemming met de landelijke organen om samenwerking op dit gebied te bevorderen.


Radboud Fonds

Voor het onderzoek naar het coronavirus zijn we op alle fronten bezig om de benodigde financiering te verwerven. Via het Radboudfonds kunt u een donatie doen om ons onderzoek mogelijk te maken. Dat vinden wíj een heldendaad! lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet