Nieuws Nieren herstellen, nieren kweken. Hoever zijn we?

13 oktober 2014

Astrid Joosten presenteert op woensdagavond 15 oktober in het Radboudumc de gratis toegankelijke publieksavond Nier op Maat. Nederlandse wetenschappers die onderzoek doen naar een biologische kunstnier vertellen over de laatste stand van zaken. Nu is nierschade nog niet te herstellen. Blijft dat zo of kunnen we met weefselkweek (regeneratieve geneeskunde) die schade binnenkort herstellen en misschien zelfs nieuwe nieren maken?

Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen met chronische nierschade. Bij ruim 60.000 van hen werken de nieren niet goed of zelfs helemaal niet meer. Van de 6.500 patiënten die hun bloed noodgedwongen via dialyse moeten zuiveren, overlijden er jaarlijks ruim duizend. Een mogelijke behandeling is niertransplantatie. Eind 2013 stonden 735 mensen in Nederland op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Bijna duizend mensen kregen een niertransplantatie, waarbij ruim de helft van de nieren afkomstig was van een levende donor.

Beschadigde nieren herstellen

Op dit moment is nierschade nog onomkeerbaar. Bij beschadigde nieren is de kans op verdere achteruitgang groot, met als uiteindelijk gevolg dat de nieren niet meer werken (nierfalen). Maar stel dat herstel wél mogelijk is? Dat zou een enorme doorbraak zijn. Regeneratieve geneeskunde is de wetenschap die onderzoekt hoe we optimaal kunnen profiteren van het natuurlijke vermogen van het lichaam om beschadigde weefsels zelf te laten herstellen. Stamcellen spelen daarbij een grote rol.

Verschuivende grenzen

Ook in Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar regeneratie van de nier en niercellen. Tijdens het publiekssymposium Nier op Maat komen Nederlandse toponderzoekers zelf uitleggen hoe ver ze zijn met hun werk.

 Presentatrice Astrid Joosten nodigt u uit om een hele avond met haar mee op zoek te gaan naar de nieuwe grenzen van het nieronderzoek. Waar liggen de grenzen en kunnen die verder worden opgeschoven? Naast de interessante lezingen vinden in de pauze demonstraties plaats van het virtueel nierlaboratorium.

De publieksavond wordt afgesloten met een interactieve paneldiscussie waaraan ook Hans Bart deelneemt. Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, heeft vorig jaar een nier gedoneerd aan een anonieme ontvanger. Op 13 oktober – het begin van de nationale donorweek – presenteert hij het boek waarin hij het proces beschrijft dat hij heeft doorgemaakt naar de donatie toe, tot een jaar na de operatie.

Programma

19.00 uur

Ontvangst met koffie/thee, demonstraties virtueel nierlaboratorium in de foyer

19.30 uur

Welkomstwoord, Tom Oostrom, algemeen directeur Nierstichting

19.35 uur

Nijmeegse onderzoek voor een biologische kunstnier, Dr. Roos Masereeuw

20.00 uur

Een nier op maat voor elke patiënt, Prof. dr. Ton Rabelink, LUMC

20.25 uur

Pauze, demonstraties virtueel nierlaboratorium in de foyer

20.45 uur

Interactieve paneldiscussie met

•             Luuk Hilbrands, nierarts

•             Roos Masereeuw, onderzoeker

•             Evert van Leeuwen, ethicus

•             Hans Bart, Nierpatiënten Vereniging Nederland

•             Ton Rabelink, nierarts

21.30 uur

Afsluitend drankje in de foyer

22.00 uur

Sluiting

U kunt u gratis aanmelden voor het avondsymposium op www.nieropmaat.nl bij ‘registratie’.

Het publiekssymposium, dat wordt georganiseerd in samenwerking met de Nierstichting, geeft de aftrap voor het tweedaagse wetenschappelijke symposium ‘New Frontiers in Regenerative Medicine’ dat op donderdag en vrijdag ook in het Radboudumc plaatsvindt.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet