Nieuws Onderzoek ontvlechting Radboud Universiteit en Radboudumc
9 september 2019

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Op dit moment zijn beide bestuurlijk, juridisch, fiscaal en financieel één instelling en daardoor volledig afhankelijk van elkaar.  Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving.  Beide organisaties zullen - ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid - inhoudelijk blijven samenwerken.

Beide organisaties maken vooralsnog deel uit van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU). Het bestuur van de SKU houdt toezicht op de gang van zaken binnen de Radboud Universiteit én het Radboudumc. Radboud Universiteit en Radboudumc willen meer ruimte krijgen om zelfstandig strategische afwegingen te maken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Beide kunnen zich dan inhoudelijk beter profileren en eigen focus aanbrengen.  Een nieuwe, passende organisatievorm biedt tevens de mogelijkheid om de expertise in het toezicht verder te specialiseren.

Blijvend samenwerken

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU), Raad van Bestuur van het Radboudumc en College van Bestuur van de Radboud Universiteit benadrukken dat beide organisaties blijven samenwerken op inhoud, ook als de organisatievorm verandert. Collegevoorzitter Daniël Wigboldus: ‘De medische faculteit van de Radboud Universiteit  zal geïntegreerd blijven in het Radboudumc'. Voorzitter Raad van Bestuur Paul Smits: ‘Daarnaast delen we onze ontstaansgeschiedenis en deze maakt ons onderscheidend nu én in de toekomst.’ Beide organisaties stellen hiervoor een gezamenlijke strategische agenda op maar zullen in een andere organisatievorm niet meer over de volle breedte verantwoordelijk zijn voor elkaar.  Op basis van de eigen ambities en een gezamenlijke strategische agenda verwachten Radboud Universiteit en Radboudumc een grotere maatschappelijke impact te kunnen realiseren.

Besluit in 2020

Een projectorganisatie, ingesteld door de SKU, onderzoekt de komende maanden in welke vorm beide organisaties het beste verder kunnen gaan, hoe het toezicht geregeld kan worden en wat de juridische, organisatorische en financiële consequenties zijn. Er zullen daarom gesprekken plaatsvinden met alle betrokken partijen en de medezeggenschap. Het streven is om eind 2020 een definitief besluit te nemen.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Viola Peulen

hoofd corporate communicatie

(024) 36 67378

Meer nieuws


Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektronische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer