Nieuws Siroon Bekkering wint Nationale Postdocprijs 2019
29 november 2019

Siroon Bekkering, postdoc bij zowel de afdeling interne geneeskunde van het Radboudumc als het Royal Children’s Hospital te Melbourne, is de winnaar van de Nationale Postdocprijs 2019.
 
Het onderzoek van Bekkering heeft tot een revolutie geleid in het denken over het immuunsysteem. 'Haar vernieuwende onderzoek, ondernemingszin en internationale activiteiten maken dat zij de overtuigende winnaar is van de Nationale Postdoc Prijs 2019’, schrijft de jury in haar rapport.
 
Uitbreiding onderzoekslijn
De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een oorkonde. Bekkering zal het gewonnen geldbedrag inzetten voor haar vervolgonderzoek naar het geheugen van het aangeboren immuunsysteem van patiënten met hart- en vaatziekten. ‘Er is nog veel onontdekt en verder uit te zoeken, en ik zou graag mijn eigen onderzoekslijn hierin verder uitbreiden.’
 
Immunologisch geheugen
De winnaar heeft in haar promotieonderzoek het grote belang laten zien van het geheugen van het aangeboren immuunsysteem, dat ons lichaam beschermt tegen lichaamsvreemde, schadelijke bacteriën. Zo blijken kinderen die tegen tuberculose zijn gevaccineerd ook bestand tegen andere ziekten, waardoor zij minder vaak sterven aan infecties. Bekkering ontrafelt met haar fundamentele onderzoek de precieze mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. Haar onderzoek heeft geresulteerd in een aantal publicaties die veel worden aangehaald in de literatuur.
 
Met Rubicon naar Australië
Voor haar proefschrift kreeg Bekkering de Eindhoven Dissertatie prijs en ze ontving een Rubiconsubsidie waarmee zij haar onderzoek in Australië uitvoert. Bekkering wordt met regelmaat op internationale congressen uitgenodigd om hierover te spreken. Haar interesse overstijgt de grenzen van haar vakgebied: met haar vlogs geeft zij aan wat de waarde is van het werken in andere landen, en vraagt zij aandacht voor duurzaamheid en het terugdringen van onze CO2-voetafdruk.
 
Nationale Postdocprijs
Bekkering juicht het toe dat de Nationale Postdocprijs in het leven is geroepen om de carrière van jonge onderzoekers na hun PhD, ‘zeker in de huidige competitieve wetenschapswereld’, te blijven stimuleren.
De Nationale Postdocprijs is in 2017 ingesteld door De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De prijs is bedoeld voor postdoconderzoekers en universitair docenten die excellent wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met (potentieel) grote maatschappelijke impact. De onderzoekers worden genomineerd door directeuren van Nederlandse onderzoeksinstituten en hoogleraren.
De prijsuitreiking is op 16 maart 2020 in het Trippenhuis te Amsterdam.
Bron: KNAW
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland Angela Maas uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw in Nederland door Opzij Top100

3 december 2019

Prof. dr. Angela Maas is op 2 december uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event, waarin invloedrijke vrouwen in tien verschillende categorieën worden verkozen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer