Nieuws Siroon Bekkering wint Nationale Postdocprijs 2019
29 november 2019

Siroon Bekkering, postdoc bij zowel de afdeling interne geneeskunde van het Radboudumc als het Royal Children’s Hospital te Melbourne, is de winnaar van de Nationale Postdocprijs 2019.
 
Het onderzoek van Bekkering heeft tot een revolutie geleid in het denken over het immuunsysteem. 'Haar vernieuwende onderzoek, ondernemingszin en internationale activiteiten maken dat zij de overtuigende winnaar is van de Nationale Postdoc Prijs 2019’, schrijft de jury in haar rapport.
 
Uitbreiding onderzoekslijn
De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een oorkonde. Bekkering zal het gewonnen geldbedrag inzetten voor haar vervolgonderzoek naar het geheugen van het aangeboren immuunsysteem van patiënten met hart- en vaatziekten. ‘Er is nog veel onontdekt en verder uit te zoeken, en ik zou graag mijn eigen onderzoekslijn hierin verder uitbreiden.’
 
Immunologisch geheugen
De winnaar heeft in haar promotieonderzoek het grote belang laten zien van het geheugen van het aangeboren immuunsysteem, dat ons lichaam beschermt tegen lichaamsvreemde, schadelijke bacteriën. Zo blijken kinderen die tegen tuberculose zijn gevaccineerd ook bestand tegen andere ziekten, waardoor zij minder vaak sterven aan infecties. Bekkering ontrafelt met haar fundamentele onderzoek de precieze mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. Haar onderzoek heeft geresulteerd in een aantal publicaties die veel worden aangehaald in de literatuur.
 
Met Rubicon naar Australië
Voor haar proefschrift kreeg Bekkering de Eindhoven Dissertatie prijs en ze ontving een Rubiconsubsidie waarmee zij haar onderzoek in Australië uitvoert. Bekkering wordt met regelmaat op internationale congressen uitgenodigd om hierover te spreken. Haar interesse overstijgt de grenzen van haar vakgebied: met haar vlogs geeft zij aan wat de waarde is van het werken in andere landen, en vraagt zij aandacht voor duurzaamheid en het terugdringen van onze CO2-voetafdruk.
 
Nationale Postdocprijs
Bekkering juicht het toe dat de Nationale Postdocprijs in het leven is geroepen om de carrière van jonge onderzoekers na hun PhD, ‘zeker in de huidige competitieve wetenschapswereld’, te blijven stimuleren.
De Nationale Postdocprijs is in 2017 ingesteld door De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De prijs is bedoeld voor postdoconderzoekers en universitair docenten die excellent wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met (potentieel) grote maatschappelijke impact. De onderzoekers worden genomineerd door directeuren van Nederlandse onderzoeksinstituten en hoogleraren.
De prijsuitreiking is op 16 maart 2020 in het Trippenhuis te Amsterdam.
Bron: KNAW
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Anne Speckens bij de Boeddhistische Blik NCRV Zondag 19 januari Boeddha's in het Westen deel 2, NCRV, NPO2, 15.25 uur

16 januari 2020

Zondag 19 januari is deel 2 te zien van de Boeddhistische Blik, Boeddha's in het Westen. Anne Speckens wordt daarin ook geïnterviewd o.a. over Mindfulness.

lees meer

Promotie: hoe snel kun je zien als je ouder wordt?

15 januari 2020

De snelheid waarmee we zien is niet iets waar we vaak over nadenken. Het is iets dat we veelal voor lief nemen, en ook de meeste oogtests gaan eraan voorbij. Karlijn Woutersen deed wel onderzoek naar dit onderwerp en promoveerde er 15 januari op.

lees meer

Intensivist Farid Abdo bij Op1 over donorregistratie

14 januari 2020

Nierstichting en Patiëntenvereniging starten campagne 'Doneer 1 minuut' over registratie donorschap

lees meer

Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

13 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboudumc-onderzoekers Beurzen voor Marieke Klein en Sami Mohammed

13 januari 2020

De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer