Nieuws AI worden patienten met Parkinson daar beter van
12 november 2020

De vierde aflevering in de podcastserie 'AI for Life' gaat over de rol die AI kan spelen bij de ziekte van Parkinson.

 

In deze podcast gaat het over AI bij de ziekte van Parkinson. Met draagbare sensoren – wearables – worden veel gegevens van patiënten met de ziekte van Parkinson automatisch geregistreerd. Of ze voldoende bewegen, last hebben van tremoren, hoe het staat met de bloeddruk; in principe kan er enorm veel gemeten worden. En dat levert bergen aan gegevens op.

 

Grasduinen in data

Zijn die gegevens van de huidige sensoren betrouwbaar genoeg om diagnoses en voorspellingen op te bouwen? Wat is bijvoorbeeld het effect van een ritje over de kasseien? Kijkt de AI op individueel niveau of groepsniveau mee? Weet AI signaal en ruis goed te onderscheiden?  Dergelijke vragen komen aan bod, maar ook wat de balans is tussen het vinden van antwoorden op vooraf gestelde vragen (hypothese gedreven datagebruik) en het onbevooroordeeld zoeken naar nieuwe belangrijke bevindingen (open onderzoek) door AI te laten grasduinen in de data. Hoe is de samenwerking geregeld met externe partijen, zoals een bedrijf als Verily? Vanzelfsprekend wordt ook ingegaan op misschien wel de belangrijkste vraag: wat schiet de patiënt ermee op?

 

Wearables

In deze podcast zijn te horen Tom Heskes (hoogleraar AI bij de Radboud Universiteit), Bas Bloem, (hoogleraar neurologie en bewegingsaandoeningen bij het Radboudumc) en Luc Evers (promovendus bij het Donders instituut) die onderzoek doet naar het gebruik van wearable sensors om de ziekte van Parkinson te monitoren. Moderator is Martijn Kriens van Briskr. Beluister de podcast op:

Anchor: https://anchor.fm/briskr/episodes/Ep­4­-AI­wordt-een-Parkinson-patient-daar-beter-van-emcg9m

Spotify: https://open.spotify.com/episode/4W679gYjSZD3uu62d2caqz?si=pxiNSbiyRyazDugRZ_H9mA

 

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Dirk van Schaijk (Economic Board), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer