Nieuws AI worden patienten met Parkinson daar beter van
12 november 2020

De vierde aflevering in de podcastserie 'AI for Life' gaat over de rol die AI kan spelen bij de ziekte van Parkinson.

 

In deze podcast gaat het over AI bij de ziekte van Parkinson. Met draagbare sensoren – wearables – worden veel gegevens van patiënten met de ziekte van Parkinson automatisch geregistreerd. Of ze voldoende bewegen, last hebben van tremoren, hoe het staat met de bloeddruk; in principe kan er enorm veel gemeten worden. En dat levert bergen aan gegevens op.

 

Grasduinen in data

Zijn die gegevens van de huidige sensoren betrouwbaar genoeg om diagnoses en voorspellingen op te bouwen? Wat is bijvoorbeeld het effect van een ritje over de kasseien? Kijkt de AI op individueel niveau of groepsniveau mee? Weet AI signaal en ruis goed te onderscheiden?  Dergelijke vragen komen aan bod, maar ook wat de balans is tussen het vinden van antwoorden op vooraf gestelde vragen (hypothese gedreven datagebruik) en het onbevooroordeeld zoeken naar nieuwe belangrijke bevindingen (open onderzoek) door AI te laten grasduinen in de data. Hoe is de samenwerking geregeld met externe partijen, zoals een bedrijf als Verily? Vanzelfsprekend wordt ook ingegaan op misschien wel de belangrijkste vraag: wat schiet de patiënt ermee op?

 

Wearables

In deze podcast zijn te horen Tom Heskes (hoogleraar AI bij de Radboud Universiteit), Bas Bloem, (hoogleraar neurologie en bewegingsaandoeningen bij het Radboudumc) en Luc Evers (promovendus bij het Donders instituut) die onderzoek doet naar het gebruik van wearable sensors om de ziekte van Parkinson te monitoren. Moderator is Martijn Kriens van Briskr. Beluister de podcast op:

Anchor: https://anchor.fm/briskr/episodes/Ep­4­-AI­wordt-een-Parkinson-patient-daar-beter-van-emcg9m

Spotify: https://open.spotify.com/episode/4W679gYjSZD3uu62d2caqz?si=pxiNSbiyRyazDugRZ_H9mA

 

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Dirk van Schaijk (Economic Board), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021

Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken.

lees meer

Een zeldzame ziekte hebben is niet zeldzaam

25 februari 2021

Zondag 28 februari is Rare Disease Day of Zeldzameziektendag

lees meer

Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek

23 februari 2021

Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.

lees meer

Het kan, direct contact met iemand die droomt Publicatie in Current Biology

18 februari 2021

Kan iemand in een droom vragen oppikken en ze beantwoorden? Een onderzoeksgroep met wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut laat zien dat het kan.

lees meer