Nieuws Yvonne Engels benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg
10 september 2019

Yvonne Engels is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

Yvonne Engels is deskundig op het gebied van palliatieve zorg: het optimaliseren van de kwaliteit van leven wanneer genezing niet meer mogelijk is. In 2006 was ze medeoprichter van het expertisecentrum palliatieve zorg in Radboudumc, dat zich richt op mulitidimensionale zorgverlening en anticiperen op de wensen, behoeften en toekomstscenario's van de patiënt. Het signaleren en verkennen van zingevingsvragen van patiënten heeft de laatste jaren een prominente plek gekregen binnen haar onderzoekslijn. Als hoogleraar Zingeving in de Gezondheidzorg streeft ze ernaar dat de vraag: wat houdt deze patiënt in het bijzonder bezig? altijd meegenomen wordt in het zorgproces.  Niet alleen bij palliatieve patiënten, maar bij alle patiënten.

Engels: ‘Het is mijn persoonlijke doel dat alle zorgverleners in het Radboudumc in staat zullen zijn om zingevingsvragen van hun patiënten te signaleren, waar mogelijk te verkennen, en waar nodig te verwijzen naar een expert op dit gebied.’                     

Yvonne Engels (Roermond, 1958) studeerde aan de Vroedvrouwenschool in Heerlen en werkte tot 1998 als verloskundige. In 1998 behaalde ze – cum laude – haar Master in  Health Sciences aan de Universiteit Maastricht, en begon ze als onderzoeker bij de afdeling IQ-Healthcare in het Radboudumc. In 2005 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit op  de organisatie van huisartsenpraktijken in Europa.

Sinds 2006 werkt ze in het Radboudumc als onderzoeker bij de afdeling Anesthesiologie, pijn en palliatieve geneeskunde. Hier ontwikkelde ze hulpmiddelen en trainingen rondom  de toepassing van vroege palliatieve zorg, met een prominente plek voor zingevingszorg. Ze coördineerde verschillende studies en leidde diverse internationale EU-projecten. Ze is onder meer bestuurslid van het internationale netwerk voor palliatieve zorg in de eerste lijn (IPPCN) en onderzoeksleider van de European Association of Palliative Care (EAPC) stuurgroep palliatieve zorg in de eerste lijn. Ze leidt denktanks binnen het interfacultaire Master Honoursprogramma, en is docent en coach van geneeskundestudenten

Lees meer over Yvonne Engels
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektronische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer