Nieuws Radboudumc gaat onderzoek leiden naar serotonine en de rol ervan in behandeling
5 november 2020

Wanneer een patiënt medicijnen voorgeschreven krijgt voor psychiatrische symptomen, zijn dit vaak medicijnen die het serotoninegehalte beïnvloeden. Serotonine is een neurotransmitter, een molecuul dat zenuwcellen of neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. Het probleem met deze ‘serotonerge’ medicijnen is dat patiënten er niet altijd op reageren.

Maar naast dat het een neurotransmitter is, heeft serotonine een grote invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Een van de mogelijke verklaringen voor de suboptimale werkzaamheid van de serotonerge medicijnen is dat ze zich richten op verstoringen in de neuronensignalering, maar niet op de door serotonine aangestuurde veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen.

De opzet van het project SEROTONIN & BEYOND

Het zou kunnen dat de door serotonine aangewakkerde veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen bijdragen aan het ziektebeeld van psychiatrische stoornissen, hetzij door het serotoninegehalte zelf, hetzij via indirecte routes die door serotonine worden beïnvloed. Deze veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen zijn op dit moment niet het doel van de medicijnen.

Dit project beoogt nieuw fundamenteel inzicht te genereren in hoe veranderingen in serotonineniveaus op jonge leeftijd, veroorzaakt door genetische of omgevingsfactoren, de ontwikkeling van de hersenen kunnen veranderen, evenals inzicht in hoe veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen bijdragen aan gedragingen die worden gezien bij serotonine-gerelateerde psychiatrische stoornissen. Wellicht bieden deze inzichten aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen, danwel kennis over de ontwikkelingsstadia waarin deze behandelingen het mees effectief zouden kunnen zijn.

Een Europees netwerk voor jonge onderzoekers

Bij dit project, geleid door hoogleraar Translational Neuroscience Judith Homberg, zijn meerdere Europese universiteiten en instituten betrokken. Samen zullen deze partners ook vijftien excellente promovendi opleiden met kennis op het gebied van serotonine, neurale ontwikkeling en psychiatrie.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer