Nieuws Radboudumc gaat onderzoek leiden naar serotonine en de rol ervan in behandeling
5 november 2020

Wanneer een patiënt medicijnen voorgeschreven krijgt voor psychiatrische symptomen, zijn dit vaak medicijnen die het serotoninegehalte beïnvloeden. Serotonine is een neurotransmitter, een molecuul dat zenuwcellen of neuronen gebruiken om met elkaar te communiceren. Het probleem met deze ‘serotonerge’ medicijnen is dat patiënten er niet altijd op reageren.

Maar naast dat het een neurotransmitter is, heeft serotonine een grote invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Een van de mogelijke verklaringen voor de suboptimale werkzaamheid van de serotonerge medicijnen is dat ze zich richten op verstoringen in de neuronensignalering, maar niet op de door serotonine aangestuurde veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen.

De opzet van het project SEROTONIN & BEYOND

Het zou kunnen dat de door serotonine aangewakkerde veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen bijdragen aan het ziektebeeld van psychiatrische stoornissen, hetzij door het serotoninegehalte zelf, hetzij via indirecte routes die door serotonine worden beïnvloed. Deze veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen zijn op dit moment niet het doel van de medicijnen.

Dit project beoogt nieuw fundamenteel inzicht te genereren in hoe veranderingen in serotonineniveaus op jonge leeftijd, veroorzaakt door genetische of omgevingsfactoren, de ontwikkeling van de hersenen kunnen veranderen, evenals inzicht in hoe veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen bijdragen aan gedragingen die worden gezien bij serotonine-gerelateerde psychiatrische stoornissen. Wellicht bieden deze inzichten aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen, danwel kennis over de ontwikkelingsstadia waarin deze behandelingen het mees effectief zouden kunnen zijn.

Een Europees netwerk voor jonge onderzoekers

Bij dit project, geleid door hoogleraar Translational Neuroscience Judith Homberg, zijn meerdere Europese universiteiten en instituten betrokken. Samen zullen deze partners ook vijftien excellente promovendi opleiden met kennis op het gebied van serotonine, neurale ontwikkeling en psychiatrie.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer