

Over de conferentie
Jonge artsen krijgen het nodige voor de kiezen in hun werk in de gezondheidszorg. Voor startende professionals in andere domeinen is dat vaak niet anders. Om dan je werk ethisch verantwoord te kunnen doen en er zelf ook ‘een beetje mens bij te blijven’ is het van belang tijdens je opleiding een robuuste persoonlijke en professionele identiteit te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?
lees meerOver de conferentie
Jonge artsen krijgen het nodige voor de kiezen in hun werk in de gezondheidszorg. Voor startende professionals in andere domeinen is dat vaak niet anders. Om dan je werk ethisch verantwoordelijk te kunnen doen en er zelf ook ‘een beetje mens bij te blijven’ is het van belang tijdens je opleiding een robuuste persoonlijke en professionele identiteit te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Hoe vorm je je persoonlijke en professionele identiteit gedurende de Masterfase van je studie? Wat zou je daarbij kunnen ondersteunen? Welke vormen van onderwijs zouden kunnen werken? En zouden (deugd)ethiek en kunst daarbij misschien ook behulpzaam kunnen zijn?
Wat is de achtergrond van deze conferentie?
Deze conferentie is een initiatief vanuit het Comenius-Senior fellowship-project Artsen met karakter. Jos Kole (jos.kole@radboudumc.nl) en Anne-Fleur van der Meer (beiden IQ healthcare – Radboudumc) voeren dit project uit. Ze werken daarbij samen met de leerlijn Professionele ontwikkeling van de MA Geneeskunde (dr. Petra van Gurp), met de patiëntenadviesraad van de Radboud Health Academy en met (voormalig) coassistenten (Annemieke Jalink, Rozemarijn Haccou) van het Radboudumc.
Het Comenius-netwerk is een landelijk netwerk van onderwijsinnovatoren.
Inschrijven
Na aanmelding krijg je meer gedetailleerde informatie over het programma, de inhoud van de onderdelen en wie de workshops houden. Aan het begin van de conferentie kies je naar welke workshops je toe wilt.
naar het formulier

Locatie Auditorium van het Radboudumc Experience Center
Bezoekadres
Geert Grooteplein 15
6525 EZ Nijmegen
Routebeschrijving


Wat kun je verwachten?
Zo geeft het Toetstheater interactieve toneelvoorstellingen waarin ethische problemen van coassistenten uitgespeeld worden. Als publiek beslis je mee hoe het toneelstuk verder gaat. Welke keuze deugt?
Daarnaast is er door de dag heen, in drie sporen en drie tijdsloten, een aanbod van negen verschillende workshops.
In het 'spoor' Theorie en Onderzoek kun je een bliksemcursus over deugdethiek volgen (Marcel Becker), je bij laat praten over de resultaten van onderzoek naar deugd- en karakterontwikkeling bij artsen in opleiding (Pleuntje Verstegen) en kom je erachter hoe de ontwikkeling van professionele identiteit met tuinieren te maken zou kunnen hebben (Anne de la Croix & Sven Schaepkens).
In het ‘spoor’ Ontmoeten kun je in gesprek met patiënten, coassistenten en mentoren over hun ervaringen bij de ontwikkeling van deugd- en karakterontwikkeling van artsen in opleiding. Welke eigenschappen heeft een goede arts? En wie bepaalt eigenlijk wat je professionele identiteit zou moeten zijn?
In het 'spoor' Werkvormen oefenen we met didactische werkvormen die deugd- en karakterontwikkeling zouden kunnen ondersteunen. Zou kunst kunnen helpen om empathisch te worden? Zou je je praktische wijsheid kunnen ontwikkelen door met elkaar in moreel beraad te gaan? Wat gebeurt er als we elkaar geen casus overdragen maar verhalen gaan vertellen?
We sluiten de conferentie af met een talkshow waarin twee schrijvende artsen te gast zijn. Met een coassistent als sidekick gaan we in gesprek met Anna Verhulst (internist in opleiding) en Rutger Verhoeff (huisarts). Ooit, in hun opleiding tot basisarts, begonnen ze met schrijven en ze doen dat nog steeds. Wat bracht hen aan het schrijven? En wat kan schrijven voor de ontwikkeling van je professionele identiteit doen?
In de middagpauze wordt voor een lunch gezorgd en aan het eind van de dag is er tijdens een ‘karaktervolle borrel’ gelegenheid om na te praten.
Voor wie is deze conferentie bedoeld?
Voor coassistenten Geneeskunde en anderen die in opleiding zijn tot arts (bijvoorbeeld AIOS), voor docenten en opleiders van artsen (coaches, mentoren, enz.), voor docenten ethiek in de gezondheidszorg, voor patiënten geïnteresseerd in medisch onderwijs, voor iedereen (studenten, docenten, onderwijscoördinatoren) geïnteresseerd in vorming van persoonlijke en professionele identiteit in het mbo, hbo en wo, in de gezondheidszorg en in andere domeinen.
Inschrijvingskosten
De kosten voor deelname bedragen € 30,-. Studenten betalen een gereduceerd tarief van € 10,-.