Hoe doe ik dat?

Op zoek naar een stage

Als vakgebied/onderwerp duidelijk is, moet je op zoek naar een contact in het buitenland. Je hebt altijd een gepromoveerde stagebegeleider vanuit het Radboudumc nodig die de eindverantwoordelijkheid neemt voor je stage. Het makkelijkst is daarom om binnen het Radboudumc contact te zoeken met de afdeling van het vakgebied van je keuze en daar na te vragen wie er contacten heeft in het buitenland. Omdat je dan iemand heeft die je in het buitenland kan introduceren, is de kans op succes groter.

Je kunt mailen (of een afspraak maken) met het Radboudumc International Office om te kijken of er specifieke namen bekend zijn van mensen die eerder stages op jouw vakgebied begeleid hebben. Zorg dat je hierbij je top drie van vakgebieden en locaties aangeeft. Daarnaast kun je ook zelf eerst op zoek gaan naar een stageplek via Google of je eigen netwerk etc. om daarna een stagebegeleider binnen het Radboudumc te vinden. In PubMed kan je door artikelen te vinden over een vakgebied ook zien door wie en waar interessant onderzoek wordt gedaan.

Contact leggen

Bij een eerste (e-mail) contact met het buitenland geef het volgende aan: wie je bent, de ervaring/opleiding die je al hebt, de plaats van het onderzoek in je curriculum (in welk jaar je zit), de tijd die je beschikbaar hebt en de periode/het jaar waarin je wilt komen. Vermeld dan waarom je juist voor die discipline kiest en welk soort onderzoek je graag zou doen binnen deze discipline. Stuut geen standaardmail. Laat zien dat je je verdiept hebt in de onderzoeker en zijn werk.  

Onderzoeksvoorstel


Als er instemming is, werk je eerst het onderzoeksvoorstel uit. Daarna leg je dit voor aan je begeleider in het buitenland en je Radboudumc begeleider. Is het voorstel akkoord, dan volgt aanmelding bij de commissie Onderzoeksstage. Dit gaat via je webdossier. Hier kun je online je stageplan invullen en een bevestiging van akkoord van de buitenlandse begeleider uploaden.

Goedkeuring

Pas na goedkeuring van het voorstel kun je verdere afspraken gaan maken en je reis organiseren. Hou er bij het maken van eventuele reisplannen na je stage rekening mee dat je binnen drie maanden na de officiële einddatum van je stage nog een eindverslag moet inleveren.

Over de onderzoeksstage

De wetenschappelijke of onderzoekstage is voor geneeskunde studenten bij uitstek geschikt om in het buitenland te doen. Het gaat er namelijk om te oefenen in het doen van wetenschappelijk onderzoek. En dat kan overal ter wereld. lees meer over deze stage

Over de onderzoeksstage

Een groot verschil met een stage in het Radboudumc of elders in Nederland is dat het meer inspanning kost om een plaats te vinden die voldoet aan jouw wensen én aan de kwaliteitseisen van de opleiding. Dat betekent dat een langere voorbereidingstijd nodig is: er moet op afstand afspraken gemaakt worden over de inhoud, de begeleiding, en de tijdsduur.

Daarnaast zijn er twee begeleiders vereist, één op de stageplek en één binnen het Radboudumc (deze laatste moet gepromoveerd zijn) en ook dat moet je afstemmen. Een voorstel voor een zelf geregelde stage moet daarom ruim van te voren voor goedkeuring worden voorgelegd aan de examencommissie (subcommissie onderzoekstage). Ook moet je vóór de start van de stage deelnemen aan CKO9, het theoretisch voorbereidingsblok dat elke laatste twee weken van een periode wordt aangeboden. Aanmelding voor dat blok vindt plaats tijdens het online indienen van je stageplan via je webdossier. Bekijk hier de startdata van CKO9.

Wanneer kan ik gaan?

Je hebt de mogelijkheid om in het 6e jaar van opleiding of direct na de bachelor,in je 4e jaar, je onderzoeksstage te doen. Het is goed om voor jezelf na te gaan wanneer je er aan toe bent, wat het voor je carrièrekeuze betekent en wat voor jou het beste moment is in je opleiding. lees meer

Wanneer kan ik gaan?

In je bachelor heb je nog geen klinische ervaring opgedaan. Vandaar dat je bij een onderzoeksstage in het 4e jaar geen direct patiëntcontact mag hebben (ook geen interviews met patiënten). Literatuurstages of labtechnische stages zijn wel mogelijk. Bij een stage in het 6e jaar is een klinische stage wel toegestaan en kun je bovendien een onderzoeksstage doen op het vakgebied van jouw uiteindelijke voorkeursspecialisme.
 
Heb je de stage in het 4e jaar gedaan en kom je er in je 6e jaar achter dat jouw voorkeursspecialisme toch op een ander vakgebied ligt, dan heb je binnen je curriculum in principe alleen je keuzecoschappen om je kennis van dit specialisme te vergroten. De enige uitzondering hierop is wanneer je wordt toegelaten tot het schakeljaar voor specialisatie. In dat geval mag je nogmaals een onderzoeksstage doen (waardoor je master met 3 maanden wordt verlengd).
 
Na je afstuderen, dus buiten je curriculum, kun je overigens ook nog altijd extra onderzoek doen, bijvoorbeeld met een VSB beurs of een Erasmus+ beurs.

Wat kan ik doen?

Het afbakenen van een favoriet onderzoeksterrein kan ingewikkeld zijn. Als je na 3 klinische jaren weet welke kant je uit gaat, zul je in die discipline ook onderzoek willen doen. lees meer

Wat kan ik doen?

Het afbakenen van een favoriet onderzoeksterrein kan ingewikkeld zijn. Als je na 3 klinische jaren weet welke kant je uit gaat, zul je in die discipline ook onderzoek willen doen. Maar direct na de bachelor is de interesse vaak nog breed, dus moet je selectief gaan denken. Het is namelijk belangrijk een onderwerp te kiezen waarmee je 3 maanden gemotiveerd aan de slag kunt.

Als een favoriete discipline nog niet bestaat, probeer dan eerst door uitsluiting de keuze in te perken: welke vakgebieden in elk geval niet? Vervolgens denk je terug aan je leukste blok of een interessant keuzeblok, als je dat al gehad hebt. Maak dan een prioriteitenlijst en zoek er literatuur over: via PubMed of tijdschriften of Google. De onderwerpen die in aanmerking komen, volgen dan vaak vanzelf.

Waar kan ik heen?

Een onderzoeksstage kan overal ter wereld. lees meer

Waar kan ik heen?

Verder weg is niet altijd beter: in Europa (ook in België) vind je veel hoog aangeschreven researchinstituten, al dan niet verbonden aan een universiteit. De voordelen zijn legio: korte reistijden, geen visa aanvraag en de zekerheid van een Erasmus+ stagebeurs. Maar natuurlijk hebben overige regio’s zoals Noord Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland ook veel kwaliteit in huis als het om onderzoek gaat. Hou hier wel rekening met de extra tijd die nodig is voor het aanvragen van een visum en de hogere kosten (ticket, levensonderhoud, verzekeringen).

Hoe doe ik dat?

Als vakgebied/onderwerp duidelijk is, moet je op zoek naar een contact in het buitenland. Je hebt altijd een gepromoveerde stagebegeleider vanuit het Radboudumc nodig die de eindverantwoordelijkheid neemt voor je stage. lees meer

Onderzoeks­voorstel

Hier vind je informatie over het opstellen van je onderzoeksvoorstel. lees meer

Onderzoeks­voorstel

  • Stel het onderwerp vast en formuleer een werktitel.
  • Wat is bekend over het onderwerp, waarom is nader onderzoek relevant? Welke onderzoeksvragen komen naar voren? Welke literatuur is gebruikt?
  • Formuleer de vraagstelling voor je onderzoek.
  • Beschrijf de onderzoeksopzet: methoden van onderzoek, gegevensverzameling, analyse en verwerking.
  • Geef een afbakening van het onderzoek: de hoeveelheid data, taakverdeling (indien met meerderen aan het onderzoek gewerkt wordt).
  • Maak een tijdsplanning.
  • Bespreek met begeleider in het Radboudumc de haalbaarheid van het onderzoek. Past het in de beperkte tijd die je hebt, is de moeilijkheidsgraad in overeenstemming met je kennis en kunde?
Voor meer informatie over het onderzoeksvoorstel bekijk het Episodeboek.

Bestaande projecten

  • Via het NPHC (Network primary health care) kun je een onderzoeksstage kiezen bij één van de partneruniversiteiten binnen de EU.

    lees meer


    NPHC

    Via het NPHC (Network primary health care) kun je een onderzoeksstage kiezen bij één van de partneruniversiteiten binnen de EU. Onderwerpen liggen op het terrein van de eerstelijns-geneeskunde.  Aanmelding kan alleen via het Radboudumc international office. Kijk hier voor meer informatie.
     

  • Medewerkers
  • Intranet