Onderwijs Scholingen Verdiepingsmodule KNR EMB

Over de cursus

De verdiepingsmodule EMB (EMB = Ernstig Meervoudig Beperkt) behandelt de specifieke en onderliggende problematiek bij EMB. In de module is ruim aandacht voor het oefenen van skills.

lees meer

Over de cursus

Inhoud en doel

Na het volgen van de verdiepingsmodule EMB kent de cursist de definitie van EMB. De cursist herkent de signalen van de complexe problematiek van de EMB’er en kan deze onderzoeken. De cursist leert klinisch redeneren, doelen stellen en behandelen, op het gebied van eten en drinken, communicatie, spel/activatie, verzorging/zitten/liggen en longconditie. De cursist is bekend met het beleid ten aanzien van scolioses, luxaties en deformiteiten.

Het onderwijs vindt plaats in de vorm van contactonderwijs, individuele en groepsopdrachten en zelfstudie. Het contactonderwijs bestaat uit 5 dagen met afwisselend interactieve colleges, skills trainingen, casuïstiek en praktijksessies met kinderen. Hierbij wordt onder leiding van deskundige docenten in interprofessionele groepen de opgedane kennis direct naar de praktijk vertaald.
Daarnaast wordt zelfstudie verwacht van de deelnemers, met behulp van de Learning Spaces. Dit platform wordt gebruikt voor forumdiscussies, documenten down- en uploaden en het bekijken van videocasuïstiek. Van de cursisten wordt verwacht dat zij zowel voor aanvang als tijdens de module voorbereidingsopdrachten maken, literatuur bestuderen en een portfolio bijhouden.

Naast het contactonderwijs en de zelfstudie is het essentieel dat cursisten de mogelijkheid hebben om gedurende de cursusperiode te kunnen oefenen met de doelgroep. Zo kan men het geleerde direct implementeren in de eigen praktijk.

Andere modules in deze leerlijn

Meer informatie over de mogelijkheden binnen de leerlijn Kinderneurorevalidatie.

Aanmelden


Locatie

Tyltylcentrum De Witte Vogel, Den Haag lees meer over de locatie

In het kort

 • De cursus is geaccrediteerd door:

  lees meer


  Accreditatie

  De cursus is geaccrediteerd door de KNGF voor algemeen fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten met ID nummer 26285 voor 72 punten. Accreditatie wordt aangevraagd bij de ADAP voor ergotherapeuten en logopedisten en indien er revalidatie-artsen deelnemen, bij de VRA.

   

 • Voor wie

  De module staat ook open voor artsen die interesse hebben in deze problematiek.

 • Zoveel tijd kost het

  De cursus bestaat uit 40 contacturen (5 dagen ingeroosterd op locatie) en 100 zelfstudie-uren (2 roostervrije dagen en thuisstudie). De 2 roostervrije dagen zijn vooraf geplande data en geven de gelegenheid om afspraken te maken voor (groeps)opdrachten.

 • Annuleren

  In afwijking van de algemene voorwaarden artikel 2.2.1 geldt voor deze module een annuleringstermijn van 6 weken. Bij annulering tot 6 weken voor aanvang van de cursus wordt 35 euro administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen 6 weken voor aanvang van de cursus of bij no show is het volledige deelnemersbedrag verschuldigd.

 • Docenten en cursusleiding

  Docenten
  • Jan Wielders, ergotherapeut & handtherapeut, RC ST.kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
  • Karen van Hulst, logopedist, klinisch epidemioloog. Radboudumc Nijmegen, afd. kinderrevalidatie
  • Emmeke Faas, fysiotherapeut & bewegingswetenschapper, Revalidatiecentrum de Hoogstraat, Utrecht
  • Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut, onderwijskundige, MEREM, Kinderrevalidatie, Almere
  • Aangevuld met meerdere gastdocenten.

   Cursusleiding

  • mw. Karen van Hulst, logopedist, klinisch epidemioloog. Radboudumc Nijmegen, afd. kinderrevalidatie (contactpersoon)
  • mw. Emmeke Faas, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, Revalidatiecentrum De Hoogstraat Utrecht.

Meer weten? Neem contact op

Geertje van Duijnhoven
Projectmedewerker

(06) 27 20 95 69
contact


Ervaringen met de leerlijn KNR

Testimonals oud-cursisten

Olga, logopediste: “De cursus is een mooie combinatie van theorie en praktijklessen, waarin je als deelnemer wordt aangezet om goed te leren kijken naar kinderen en de juiste conclusies leert trekken. Er worden onderwerpen aangeboden gericht op multidisciplinaire behandeling, deze bevorderen de samenwerking met collega therapeuten in de werksetting.”
Yannick, kinderfysiotherapeut: “De KNR geeft meer inzichten in zowel het onderzoeken als behandelen van complexe beelden van CP. De cursus geeft je een multidisciplinaire bril op, die laat zien hoeveel je samen voor een kind kan betekenen. De grootste meerwaarde vond ik naast de theorie het behandelen en bespreken van kinderen die in de les kwamen. Heel fijn!”

Uit de evaluatie van voorgaande cursussen:

'Boeiende sprekers die inhoudelijk goed onderbouwd zijn, goed antwoord kunnen geven op vragen en door wie er een veilig en positief klimaat gecreëerd werd (geen enkele vraag is gek!)'
'De lessen waren inhoudelijk erg interessant en direct toepasbaar in het werkveld.'
'De praktijklessen met de kinderen waren erg waardevol. Mooi om op deze manier de vertaalslag naar de praktijk te maken. Ik heb er veel van geleerd.'
 'De cursusopzet was prima, theorie en praktijk goed afgewisseld. Een duidelijke opbouw van informatie en het goed kunnen toepassen op het werk (en reflecteren in portfolio).'
'Ik merk dat ik nu al anders kijk naar de kinderen die ik behandel en sneller contact zoek met andere disciplines om samen na te denken en te kijken. Heel interessant dus!'
'Ik heb veel kennis en vooral inspiratie gehaald uit de meeste theoretische lessen. De skills lessen waren ook waardevol.'
'Ik heb veel geleerd in de cursus. Niet alleen voor CP kinderen, maar ook in mijn observaties / behandelingen bij de rest van de kinderen. Ik zoek het interdisciplinair werken nu ook meer op.'
'Zeer bevlogen en deskundige docenten!'
'Goede interactie tussen docenten en cursisten. Fijne afwisseling tussen multi-en monodisciplinaire lessen.'
 

Startdata

Inschrijven

Verdiepingsmodule KNR/EMB 10 januari 2020

Inschrijven


 • 10 januari 2020 09:00 - 10 januari 2020 17:10

  Tyltylschool De Witte Vogel
  Melis Stokelaan
  2541 GA 's Gravenhage
  Nederland
  Geertje.vanDuijnhoven@radboudumc.nl

Wachtlijst

Extra startdata

Wil je deze cursus op een ander moment volgen, of zijn er nog geen data gepland? Dan kun je jezelf inschrijven op de wachtlijst. Je ontvangt een bericht zodra er extra startdata vrijkomen.

Toevoegen

Liever een andere startdatum? Inschrijven op de wachtlijst

Wil je deze cursus op een ander moment volgen, of zijn er nog geen data gepland? Dan kun je jezelf inschrijven op de wachtlijst. Je ontvangt een bericht zodra er extra startdata vrijkomen.

Toevoegen