Over het Radboudumc Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wij gaan voor een duurzame zorg: persoonsgericht, toegankelijk en betaalbaar. Ook voor de kinderen van onze kinderen. We streven naar maximale positieve impact op de gezondheid en minimale negatieve impact op het milieu.

lees meer

Duurzaamheid

Het Radboudumc gaat voor duurzame, innovatieve en betaalbare zorg. Duurzame zorg wil zeggen dat we de zorg persoonsgericht, toegankelijk en betaalbaar willen houden, ook voor de kinderen van onze kinderen. We streven naar maximale positieve impact op de gezondheid en minimale negatieve impact op het milieu. Op het gebied van duurzaamheid trekken we samen op met de Radboud Universiteit.

Onze doelen zijn helder

We gaan voor:
 • de verspilling voorbij: zero waste en CO2-neutraal in 2030;
 • van hebben naar delen: circulaire economie in 2030;
 • gericht op de mens: onze medewerkers werken met plezier, vitaal en gezond binnen een veranderende omgeving;
 • een ‘living environment’: we willen een gezondheidsbevorderende campus.
We zetten ons daarbij in om duurzaamheid Radboudumc-breed te laten doordringen, dus in ons onderwijs, onderzoek, zorg én bedrijfsvoering.

Focuspunten 2017-2018

Deze ambitieuze doelen bereiken we stap voor stap. In 2017-2018 focussen we ons daarom op vier punten:
 • van afval naar grondstof
 • circulair inkopen
 • duurzame inzetbaarheid
 • geneesmiddelen uit afvalwater

Lees meer


Green Deal Duurzame Zorg

Om mensen gezonder te maken gebruiken zorginstellingen en ziekenhuizen veel energie, voedsel en grondstoffen. Daarmee draagt de zorg bij aan vervuiling van het milieu. In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken voor minder milieuvervuiling door de zorg. meer informatie

Onderwerpen

We focussen op vier punten:

 • We leggen de focus op het voorkomen van afval.

  lees meer


  Van afval naar grondstof

  Eén van onze langetermijnsdoelstellingen is ‘zero waste in 2030’. Een ambitieuze doelstelling, die we alleen stap voor stap kunnen bereiken. We leggen de focus op het voorkomen van afval. Dat doen we met verschillende projecten. Bijvoorbeeld:

  • het bevorderen van hergebruik van goederen met behulp van een digitale marktplaats.
  • papierarm werken, waardoor we een papierreductie van 5-10% in 2017 bereikten ten opzichte van 2016.

 • Circulair inkopen

  Eén van onze langetermijnsdoelstellingen is een circulaire economie in het Radboudumc in 2030: we gaan van hebben naar delen. Belangrijk onderdeel daarvan is duurzame inkoop. Daarom zetten we ons in om circulair (duurzaam) inkopen van de grond te krijgen.

 • Duurzame inzetbaarheid

  Eén van onze langetermijnsdoelstellingen is dat onze medewerkers met plezier, vitaal en gezond werken binnen een veranderende omgeving. Dat betekent dat we gericht moeten zijn op de mens. Daarom ligt onze focus op duurzame inzetbaarheid. We richten onder andere een expertisecentrum duurzame inzetbaarheid op en we hebben sinds 2018 een online leeromgeving.

  ESF project afdeling Heelkunde

  De afdeling Heelkunde voert in dit kader een project uit om een leer- en ontwikkelcultuur binnen de afdeling vorm te geven en te stimuleren. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Europees Sociaal Fonds.

 • Geneesmiddelen uit afvalwater

  Eén van onze hoofddoelstellingen is een gezondheidsbevorderende campus. We gaan onder andere voor een 'living environment’. Daartoe focussen we op schoon water. Het Radboudumc heeft samen met partners uit de geneesmiddelenketen een routekaart opgesteld om dit te realiseren.

Duurzaamheids-agenda

Gezamenlijke duurzaamheidsagenda van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. bekijk de agenda

Contact

ing. Harriette Laurijsen
beleidsadviseur duurzaamheid

contact

Voorbeelden


Duurzame dienstkleding

Onze dienstkleding is niet alleen comfortabel en mooi, maar ook duurzaam. Het is namelijk gemaakt van de stof Tencel.

lees meer

Duurzame dienstkleding

In het Radboudumc zijn meer dan 35.000 dienstkledingstukken in omloop. Sinds 2017 hebben we nieuwe dienstkleding voor verpleegkundigen, artsen, paramedici en ook andere groepen zoals schoonmaak en logistiek. De nieuwe dienstkleding is niet alleen comfortabel, maar is ook duurzaam en een visitekaartje van het Radboudumc.

Duurzame stof

De nieuwe dienstkleding is gemaakt van Tencel. Dit is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. De stof heeft een aantal duurzame voordelen. Zo heeft het een beduidend lagere impact op het milieu in vergelijking met katoen. Er wordt met de productie van de stof 97% minder water en 46% minder energie verbruikt. Daarnaast zijn er aantal andere positieve eigenschappen te benoemen: de stof pilt minder, toont minder ‘afgewassen’ en zorgt daarmee voor een betere uitstraling. Bovendien is de stof sterker en heeft een hoger absorptievermogen.

Bekijk de uitzending van Groen Licht (BNNVARA) over onze duurzame dienstkleding

Van koffiedrab tot kroket

De koffiedrab van onze warmedrankenautomaten krijgt een bijzondere bestemming: de drab wordt gebruikt om oesterzwammen mee te kweken.

lees meer

Van koffiedrab tot kroket

Voor de koffiedrab van onze warmedrankenautomaten (met onder andere Fairtrade en biologisch gecertificeerde koffie) hebben we een bijzondere bestemming. Jaap Buis, contractmanager Food & Beverages van het Radboudumc, licht toe: ‘De koffiedrab gooien we niet weg, maar wordt gebruikt om oesterzwammen mee te kweken. Deze oesterzwammen komen terecht in de soep die we in ons restaurant serveren en straks in onze groentekroketten. Lekker en duurzaam dus.’

Medicijnen uit het afvalwater

In het water dat ons ziekenhuis verlaat via wastafels of het toilet gaan ook medicijnresten mee. Dat moet anders.

lees meer

Medicijnen uit het afvalwater

Jaarlijks verbruikt het Radboudumc ongeveer 240.000 kubieke meter water. Ter vergelijking: in een Olympisch zwembad zit 2.500 kubieke meter. In het water dat ons ziekenhuis verlaat via wastafels of het toilet gaan ook medicijnresten mee. In toenemende mate worden die ook in het oppervlaktewater en drinkwater aangetroffen, blijkt uit een studie die de Radboud Universiteit en het Radboudumc hebben laten uitvoeren. Denk aan antibiotica, pijnstillers, hormoonresten en antidepressiva.

Grofweg komt van de 100 milligram medicijnen die we in het ziekenhuis gebruiken, 60 milligram in het milieu terecht. Nog een voorbeeld: 60 procent van de röntgencontrastmiddelen die door onze bedrijfsvoering in het riool terecht komt, komt ook in het oppervlaktewater terecht. Hoewel niet alle medicijnresten schadelijk zijn, is dat allemaal te veel, vinden wij. Daarom hebben we de projectgroep Geneesmiddelen & Afvalwater in het leven geroepen. Studenten gaan hierin onderzoeken welke medicijnen het grootste probleem opleveren. En we willen weten hoe we het kunnen voorkomen dat er schadelijke stoffen in ons milieu komen, denk aan speciale toiletten die niet op het riool zijn aangesloten of plaszakken die we apart kunnen verwerken.

Internationaal Congres CleanMed 2018

In oktober 2018 waren wij de trotse gastheer van CleanMed Europe 2018: hét congres in Europa op het gebied van verduurzaming van en in de gezondheidszorg. Tijdens het congres tekende minister Bruins de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’ met honderd zorgorganisaties. lees meer

In het zonnetje

In april 2018 zijn er 450 nieuwe zonnepanelen geplaatst op de gebouwen van het Radboudumc. In totaal tellen onze daken nu 1200 panelen. Dit levert jaarlijks de hoeveelheid elektriciteit van 85 huishoudens.

lees meer

In het zonnetje

In april 2018 zijn er 450 nieuwe zonnepanelen geplaatst op de gebouwen van het Radboudumc. In totaal tellen onze daken nu 1200 panelen. Dit levert jaarlijks de hoeveelheid elektriciteit van 85 huishoudens.

In 2016 en 2017 zijn er zonnepanelen gekomen op de gebouwen van Heelkunde, Psychiatrie en Vrouw en Kind. In april 2018 zijn de daken van het Onderwijsgebouw en het Studiecentrum ook voorzien van zonnepanelen.

Alle panelen op onze gebouwen leveren jaarlijks samen 300.000 kWh aan elektriciteit, ofwel het elektriciteitsverbruik van 85 huishoudens. Dat is nog geen 1 procent van het totale elektriciteitsverbruik van het Radboudumc, maar alle beetjes helpen!

Carpoolen met Toogethr

Samen met een collega of student met de auto van en naar Heijendaal. De app Toogethr koppelt collega’s automatisch aan elkaar om samen naar de campus en weer terug naar huis te rijden.

lees meer

Carpoolen met Toogethr

Naar Heijendaal komen dagelijks duizenden werknemers en studenten van de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de HAN en verschillende bedrijven. Velen per fiets of openbaar vervoer, maar natuurlijk ook met de auto. Uit onderzoek bleek dat er voldoende interesse was voor samenrijden en dat er behoefte was aan een faciliteit die eenvoudig vraag en aanbod van autoritten bij elkaar bracht. Daarom gebruiken we de app Toogethr. De app koppelt collega’s automatisch aan elkaar om samen naar de campus en weer terug naar huis te rijden. Hiermee wordt bespaard op brandstofkosten, zijn er minder files en wordt er impact gemaakt op CO2-uitstoot. Daarnaast wordt een bijdrage geleverd aan de bereikbaarheid van Heijendaal.

BREEAM keurmerk voor nieuwbouw

Het Radboudumc realiseert toekomstbestendige huisvesting: compactere gebouwen waarin we intensiever gebruikmaken van de ruimte en voorzieningen flexibeler inzetten.

lees meer

BREEAM keurmerk voor nieuwbouw

Het Radboudumc realiseert toekomstbestendige huisvesting: compactere gebouwen waarin we door een intensivering van ruimtegebruik en flexibeler inzet van voorzieningen, een andere duurzame manier van werken faciliteren. Bij de bouw en renovatie van onze gebouwen is er nadrukkelijk ook aandacht voor duurzaam bouwen. Een duurzaam gebouw is meer dan een energiezuinig gebouw. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de levensduur van het gebouw, energiebesparende technologieën en de inheemse beplanting in de omgeving van het gebouw. In onze bouwplannen zijn gevels, vloeren en daken extra geïsoleerd om een zo laag mogelijk energiegebruik te realiseren. Ook worden zonnecellen geplaatst om duurzame energie op te wekken. Tegelijkertijd is het ontwerp ontwikkeld met het doel om zo veel mogelijk daglicht naar binnen te halen. Ook is het gebouw voorzien van groene patio’s en daktuinen. Voor alle gebouwen, ook degene die worden gerenoveerd, streven we naar BREEAM certificering.   

Kwalificatie excellent behaald

BREEAM waardeert de mate van duurzaamheid van gebouwen en gebieden in 5 klassen en is onafhankelijk. Voor onze nieuwbouw van het S-gebouw hebben we in februari 2018 de kwalificatie Excellent behaald. Hiermee is het Radboudumc het eerste universitair medisch centrum in Nederland dat dit certificaat ontvangt. Bekijk de innovatieve en milieuvriendelijke uitgangspunten van gebouw S.

Duurzaam slopen

Het Radboudumc sloopt gebouwen op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Zoveel mogelijk materiaal wordt hergebruikt, gesorteerd en gerecycled. Bekijk het filmpje over het hergebruik van de sloopmaterialen. bekijk het filmpje

Wandelroute langs duurzame initiatieven

Nijmegen is European Green Capital in 2018. In het kader daarvan is er een speciale wandelroute samengesteld langs duurzame initiatieven op de campus van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. bekijk de wandelroute