Over het Radboudumc Geschiedenis Kronieken Laboratoriumgeneeskunde

De geschiedenis van Laboratoriumgeneeskunde

In 1988 start het Centraal Klinische Chemische Laboratorium, onder leiding van Hans Willems. Dit laboratorium voert de 'routineanalyses' uit voor het hele ziekenhuis. lees meer

De geschiedenis van Laboratoriumgeneeskunde

In 1988 wordt in het Sint Radboudziekenhuis een structuurverandering doorgevoerd waardoor het Centraal Klinische Chemische Laboratorium (CKCL) ontstaat, met Hans Willems als hoofd. Dit laboratorium staat los van de afdelingen en voert de 'routineanalyses' uit voor het hele ziekenhuis. Daarnaast ontstaan er in hetzelfde jaar het Laboratorium voor Kindergeneeskunde en Neurologie, het laboratorium voor Endocrinologie en Voortplanting en het Centraal Hematologische Laboratorium.
 
Het CKCL wordt in 1997 omgedoopt tot de afdeling Klinische Chemie (AKC) met ook dan weer Hans Willems als hoofd. Het Laboratorium voor Endocrinologie en Voortplanting gaat samen met de afdeling Experimentele en Chemische Endocrinologie tot de afdeling Chemische Endocrinologie (ACE) met als hoofd Fred Sweep.
 
In 2009 ontstaat de nieuwe afdeling Laboratoriumgeneeskunde met vier sublaboratoria: het Laboratorium voor Klinische Chemie (LKC, hoofd: Hans Willems), Laboratorium voor Hematologie (hoofd: Joop Jansen), het Laboratorium Genetische, Endocriene en Metabole ziekten (hoofd: Ron Wevers) en het laboratorium voor Medische Immunologie (hoofd: Irma Joosten). 
 
In 2016 wordt het LKC omgevormd tot het Radboudumc Laboratorium voor Diagnostiek. Dit nieuwe laboratorium omvat de frontoffice van de afdelingen Apotheek, Genetica, Laboratoriumgeneeskunde, Medische Microbiologie en Pathologie.

Bekijk hier de uitgebreide geschiedenis van Laboratoriumgeneeskunde (pdf)

Afdeling Laboratorium­geneeskunde

In onze laboratoria kunt u 24 uur per dag terecht voor zowel routine- als specialistische laboratorium-bepalingen op het gebied van Hematologie, Klinische Chemie en Medische Immunologie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet