Wat is astma?

De meest voorkomende longziekten zijn astma en COPD. Het zijn beide longziekten waarbij de uitademing verstoord raakt door vernauwing van luchtwegen. lees meer

Wat is astma?

Het probleem bij astma is dat de spieren in de luchtweg verkrampen waardoor de luchtweg vernauwt en de uitademing moeilijker wordt. Er bestaan 5 verschillende soorten astma die verschillend behandeld worden. 
Bij astma is sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Dit is in principe een steriele ontsteking (zonder virussen of bacteriën), een soort chronische irritatie van de luchtwegen, waarbij het slijmvlies van de luchtwegen gezwollen is door de ontsteking. Bovendien is het slijmvlies van de luchtweg extra kwetsbaar en zijn de luchtwegen extra prikkelbaar. Prikkelbare luchtwegen reageren snel met samentrekken van de spiercellen die zich rondom die luchtwegen bevinden. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen.

Astma kan zich al vanaf de geboorte uiten maar manifesteert zich vaak pas op peuter- of kleuterleeftijd en soms zelfs later. Astma komt tot uiting en verergert veelal door (nog onbekende genetische) aangeboren factoren en blootstelling aan omgevingsfactoren als allergenen (bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen of een huisdier), prikkelende dampen en gassen, het klimaat, fijnstof en sigarettenrook. De vernauwing is dus steeds tijdelijk.

In de meeste gevallen is astma goed te behandelen met medicatie en verdwijnen de klachten. We noemen dit gecontroleerde astma. U ondervindt geen of weinig beperkingen.
In 10% van de gevallen is er sprake van ernstige of moeilijk behandelbare astma. Deze  groep patiënten wordt behandeld in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Wij kunnen u hiernaar verwijzen.


Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Symptomen

De belangrijkste klachten bij astma zijn hoesten, benauwdheid, een piepende ademhaling, ophoesten van slijm en een zwaar gevoel op de borst. lees meer

Symptomen

De belangrijkste klachten bij astma zijn hoesten, benauwdheid, een piepende ademhaling, ophoesten van slijm en een zwaar gevoel op de borst. Ook klachten van de neus- en bijholten komen veel voor bij astmapatiënten. Deze symptomen treden vooral ’s nachts optreden en bij inspanning op.

Astma en zwangerschap

Bent u zwanger en heeft u astma? Dan is het extra belangrijk om uw aandoening goed onder controle te krijgen. De meeste astmamedicijnen zijn veilig om te gebruiken en het is belangrijk dat uw kindje geen zuurstoftekort krijgt. Laat u dus goed controleren.

Onderzoeken wat kunt u verwachten?

  • Met een 6 minuten looptest meten we hoe groot de afstand is die u lopend af kunt leggen in 6 minuten. Daarbij meten we ook het zuurstofgehalte in uw bloed en de hoogte van uw hartslag.

    lees meer


Behandeling wat kunnen we doen?

De behandeling van astma bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Van uw apotheek kunt u uitleg krijgen over een juiste inhalatietechniek. lees meer

Behandeling wat kunnen we doen?

De behandeling van astma bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Van uw apotheek kunt u uitleg krijgen over een juiste inhalatietechniek. Ook neusklachten of hooikoortsklachten moeten behandeld worden. Het is van belang om contact met stoffen waar u allergisch voor bent te vermijden. Het kan zijn dat u hiervoor uw inrichting in huis moet aanpassen of afscheid moet nemen van een huisdier.

Ontstekingsremmers

In de inhalatiemedicatie voor astma zit een ontstekingsremmer ook wel corticosteroïd genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is prednison. Dit bestaat ook in injectievorm of tabletvorm. In het geval van een astma-aanval, is het soms nodig deze medicijnen te geven. Ze werken meestal niet onmiddellijk, maar hebben wat tijd nodig. Deze medicijnen hebben bijwerkingen. Overleg daarom goed met u arts wat u kunt verwachten.

Xolair, omalizumab

Bij een allergische reactie komt er IgE (een eiwit) in het lichaam vrij dat klachten van astma en hooikoorts veroorzaakt. Xolair, ook wel anti-IgE genoemd, haalt dit IgE weg.
U komt in aanmerking voor een behandeling als u ondanks medicatie nog veel klachten van allergische astma heeft. De behandeling vindt plaats op de dagbehandeling en bestaat uit injecties. Afhankelijk van de hoogte van het IgE, uw gewicht en de ernst van de astma bepaalt uw arts hoeveel en hoe vaak u Xolair moet krijgen.

Immunotherapie

Ernstige allergische astma kunnen we behandelen met  immunotherapie. Deze behandeling kunnen we inzetten als u alleen een allergie heeft en bij allergische astma. Deze therapie reguleert de allergische reactie. Dit is een gespecialiseerde behandeling waarvoor wij u doorverwijzen naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Dit ziekenhuis heeft expertisecentrum op dit gebied.

Revalidatie

Als u ernstige beperkingen heeft door uw astma, kunt deelnemen aan een revalidatietraject waarbij we aandacht besteden aan voeding, beweging, medicatie, psychologische aspecten en omgaan met werk.
In sommige gevallen van allergische astma kunt u worden doorverwezen naar het Nederlands Astmacentrum in Davos, Zwitserland.

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet