Afdelingen Longziekten

Over de afdeling

De afdeling Longziekten van het Radboudumc bestaat uit een team van enthousiaste professionals die mensen met een (chronische) longziekte zo goed mogelijk begeleiden. De zorg wordt verleend op twee locaties: Nijmegen en Groesbeek (Dekkerswald).

lees meer

Over de afdeling

De afdeling Longziekten van het Radboudumc bestaat uit een team van enthousiaste professionals die mensen met een (chronische) longziekte zo goed mogelijk begeleiden. De zorg wordt verleend op twee locaties:  Nijmegen en Groesbeek (Dekkerswald). Beide locaties beschikken over een polikliniek, verpleegafdeling en longfunctieafdeling. De acute longzorg concentreert zich in het Radboudumc en de langdurige (chronische) longzorg vindt vooral plaats op locatie Dekkerswald.

Patiëntenzorg: de aandachtsgebieden

De afdeling heeft drie aandachtsgebieden: thoracale oncologie, infectieziekten en COPD.

Thoracale oncologie
Dit aandachtsgebied behelst het hele pakket van diagnostiek en behandeling, van chirurgie tot chemotherapie en immunotherapie. De zorg vindt plaats op locatie Radboudumc in Nijmegen.

Infectieziekten
Patiënten met een infectieziekte worden behandeld op Dekkerswald. Daar zijn expertisecentra op het gebied van cystic fibrosis, tuberculose en bronchiëctasieën.

COPD
In het Radboudumc wordt tweede en derde lijns COPDzorg geleverd. Er is een COPDnet, een sneldiagnostiek programma COPD en een longrevalidatieprogramma.

Onderwijs

De afdeling Longziekten draait mee in het vernieuwde onderwijscurriculum van de opleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Op de afdeling zijn er dus zowel verpleegkundigen, artsen en studenten aanwezig.

Onderzoek

Op alle drie de aandachtsgebieden vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.
 

Wij scoren een 8,6 en 96% beveelt ons aan!

Lees reviews van onze patiënten of laat zelf een beoordeling achter op ZorgkaartNederland.

lees meer

Wij scoren een 8,6 en 96% beveelt ons aan!

Op ZorgkaartNederland kunt u een beoordeling achterlaten ten aanzien van een zorginstelling of zorgverlener. Patiënten geven elkaar op die manier informatie over de zorg en helpen anderen bij het maken van de juiste keuze. Radboudumc Dekkerswald vindt dit een mooi initiatief! Wij zijn vindbaar onder Radboudumc-afdeling Longziekten-locatie Dekkerswald.
Longziekten

Tevens zijn onze longartsen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig consulten zichtbaar op ZorgkaartNederland. Hiermee is het mogelijk dat u een waardering achterlaat ten aanzien van uw eigen behandelaar. Indien uw behandelaar er niet bij staat nodigen wij u graag uit om Radboudumc Dekkerswald als instelling te waarderen en eventueel de naam van uw zorgverlener hierin op te nemen. 

Wij hebben in een aantal stappen beschreven hoe u uw waardering kunt achterlaten. Klik hier voor de instructie.

Wilt u de ervaringen van onze patiënten lezen of zelf een beoordeling achterlaten? Ga dan naar ZorgkaartNederland!


Vroegtijdig longkanker opsporen met 3D navigatie nieuwe methode vergroot kans op genezing longkanker

24 januari 2018

Het Radboudumc start onderzoek met een nieuwe 3D-navigatietechniek om longkanker in een vroeg stadium op te sporen.

lees meer

Stoppen met roken

Roken is slecht voor uw longen en andere organen. We raden u daarom aan om te stoppen met roken. Via uw huisarts kunt u hiervoor ondersteuning krijgen. meer informatie over stoppen met roken

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onze aandachtsgebieden


Centrale Luchtweg­aandoeningen

De afdelingen Longziekten, Keel-Neus-Oorheelkunde en Cardio-Thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen. lees meer

Longkanker

De afdelingen Longziekten, Radiotherapie, Cardio-thoracale Chirurgie en Medische Oncologie werken nauw samen op het gebied van longkanker. Ook werken we binnen de regio samen met onze partnerziekenhuizen. Onze uitdaging is om élke patiënt met longkanker de beste persoonlijke behandeling te bieden.

lees meer

COPD

De meest voorkomende longziektes zijn astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Het zijn beide longziektes waarbij de uitademing verstoord raakt door vernauwing van de luchtwegen.

lees meer

Infectieziekten TBC en NTM

Voor specialistisch onderzoek en behandeling van tuberculose en non-tuberculeuze mycobacteriën. lees meer

Pulmonale Hypertensie

Pulmonale hypertensie is een gevolg van veel verschillende ziekten. De diagnostiek en behandeling van patiënten met pulmonale hypertensie vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waarbij meerdere medische specialismen een bijdrage moeten leveren. lees meer

Onze locaties

Onze mensen


Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)