Afdelingen Longziekten

Over de afdeling Longziekten

De afdeling Longziekten van het Radboudumc bestaat uit een team van enthousiaste professionals die mensen met een (chronische) longziekte zo goed mogelijk begeleiden. De zorg wordt verleend op twee locaties: Nijmegen en Groesbeek (Dekkerswald).

lees meer

Over de afdeling Longziekten

De afdeling Longziekten van het Radboudumc bestaat uit een team van enthousiaste professionals die mensen met een (chronische) longziekte zo goed mogelijk begeleiden. De zorg wordt verleend op twee locaties:  Nijmegen en Groesbeek (Dekkerswald). Beide locaties beschikken over een polikliniek, verpleegafdeling en longfunctieafdeling. De acute longzorg concentreert zich in het Radboudumc en de langdurige (chronische) longzorg vindt vooral plaats op locatie Dekkerswald.

Patiëntenzorg: de aandachtsgebieden

De afdeling heeft vijf aandachtsgebieden: Centrale luchtwegaandoeningen, longkanker,infectieziekten, COPD en pulmonale hypertensie
 
Centrale luchtwegaandoeningen
Voor de centrale luchtwegaandoeningen werkt onze afdeling nauw samen met de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en de afdeling Cardio-Thoracale Chirurgie. De zorg vindt zowel in het Radboudumc als Dekkerswald plaats.
 
Longkanker
Dit aandachtsgebied behelst het hele pakket van diagnostiek en behandeling, van chirurgie tot chemotherapie en immunotherapie. De zorg vindt plaats op locatie Radboudumc in Nijmegen.
 
Infectieziekten
Patiënten met een infectieziekte worden behandeld op Dekkerswald. Daar zijn expertisecentra op het gebied van cystic fibrosis, tuberculose, Non-Tuberculeuze Mycobacteriën (NTM) en bronchiëctasieën.

COPD
In het Radboudumc wordt tweede en derde lijns COPDzorg geleverd. Er is een COPDnet, een sneldiagnostiek programma COPD en een longrevalidatieprogramma. De diagnostiek en behandeling van COPD vindt plaats op locatie Dekkerswald.
 
Pulmonale hypertensie

Het Radboudumc heeft alle faciliteiten in huis om de diagnose en de oorzaak van pulmonale hypertensie snel en nauwkeurig vast te stellen. Het Radboudumc Expertise centrum voor pulmonale hypertensie is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onderwijs

De afdeling Longziekten draait mee in het vernieuwde onderwijscurriculum van de opleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Op de afdeling zijn er dus zowel verpleegkundigen, artsen en studenten aanwezig.

Onderzoek

Op alle drie de aandachtsgebieden vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.
 

Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79

Dekkerswald
(024) 361 11 11
contact

Wij scoren een 8,6 en 96% beveelt ons aan!

Lees reviews van onze patiënten of laat zelf een beoordeling achter op ZorgkaartNederland.

lees meer

Wij scoren een 8,6 en 96% beveelt ons aan!

Op ZorgkaartNederland kunt u een beoordeling achterlaten over een zorginstelling of zorgverlener. Patiënten geven elkaar op die manier informatie over de zorg en helpen anderen bij het maken van de juiste keuze. Radboudumc Dekkerswald vindt dit een mooi initiatief! Wij zijn vindbaar onder 'Radboudumc-afdeling Longziekten-locatie Dekkerswald'.

Ook zijn onze longartsen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig consulten zichtbaar op ZorgkaartNederland. Zo kunt u een waardering achterlaten over uw eigen behandelaar. Staat uw behandelaar er nog niet bij? Dan nodigen wij u graag uit om Radboudumc Dekkerswald als instelling te waarderen en eventueel de naam van uw zorgverlener hierin op te nemen. 

  • Lees de ervaringen van onze patiënten of schrijf zelf een beoordeling op ZorgkaartNederland!

Stoppen met roken

Roken is slecht voor uw longen en andere organen. We raden u daarom aan om te stoppen met roken. Via uw huisarts kunt u hiervoor ondersteuning krijgen. meer informatie over stoppen met roken

Maatregelen coronavirus

In het Radboudumc gelden alle basismaatregelen: 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en gezondheidsvragen bij de ingangen. Wij doen dit om u en uw naasten te blijven beschermen. lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onze aandachtsgebieden


Centrale luchtweg­aandoeningen

De afdelingen Longziekten, Keel-Neus-Oorheelkunde en Cardio-Thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen. lees meer

Longkanker

De afdelingen Longziekten, Radiotherapie, Cardio-thoracale Chirurgie en Medische Oncologie werken nauw samen op het gebied van longkanker. Ook werken we binnen de regio samen met onze partnerziekenhuizen. Onze uitdaging is om élke patiënt met longkanker de beste persoonlijke behandeling te bieden.

lees meer

COPD

De meest voorkomende longziektes zijn astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Het zijn beide longziektes waarbij de uitademing verstoord raakt door vernauwing van de luchtwegen.

lees meer

Infectieziekten TBC en NTM

In ons expertisecentrum kunt u terecht voor specialistisch onderzoek en behandeling van tuberculose en non-tuberculeuze mycobacteriën. lees meer

Pulmonale Hypertensie

Een verhoogde bloeddruk in de longslagader noemen we pulmonale hypertensie. Het is een gevolg van een grote groep ziekten. lees meer

Onze locaties

Onze onderdelen

Algemene informatie


Een afspraak in het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis. lees meer

Wacht- en toegangstijden Longziekten

Hoe lang duurt het voordat u terecht kunt voor uw eerste afspraak of voor een bepaalde behandeling? Bekijk onze actuele wachttijden. lees meer

Onze mensen


Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)
  • Medewerkers
  • Intranet