Wat is bijnierschors­insufficiëntie?

We spreken van bijnierschorsinsufficiëntie als uw bijnierschors onvoldoende functioneert. Er zijn twee soorten bijnierschorsinsufficiëntie; primaire en secundaire.

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie, ofwel de ziekte van Addison, ontstaat in de bijnierschors. Vroeger was tuberculose vaak de oorzaak van deze ziekte. Nu is meestal sprake van een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem antistoffen maakt die de bijnierschors kapot maken. Bij deze vorm maakt uw bijnier meestal ook te weinig van het zoutvasthoudend hormoon aldosteron.

Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie

De hypofyse (een hormoonklier in het hoofd) produceert een hormoon dat zorgt dat de bijnier goed functioneert. Maakt de hypofyse te weinig van het hormoon om de bijnier te stimuleren, dan ontstaat secundaire bijnierschorsinsufficiëntie. Meestal komt dat door een tumor in de hypofyse. Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie kan ook het gevolg zijn van medicijngebruik.

Klachten en verschijnselen

De klachten en verschijnselen van bijnierschorsinsufficiëntie ontstaan vaak geleidelijk in de loop van maanden of zelfs jaren. Veelvoorkomend zijn:

  • ernstige moeheid 
  • (spier-)zwakte 
  • gebrek aan eetlust 
  • gewichtsverlies 
  • misselijkheid, braken 
  • buikpijn 
  • diarree 
  • duizeligheid 
  • psychische symptomen, bijvoorbeeld depressie

Bij primaire bijnierschorsinsufficiëntie (Addison) komt ook voor:

  • intens bruine kleur van de huid
  • sterke behoefte aan zout door overmatig zoutverlies (aldosterontekort)

Als de diagnose niet op tijd gesteld wordt, kan een levensbedreigende situatie ontstaan: de Addisoncrisis.

Patiëntenzorg Aandoeningen Bijnierschorsinsufficiëntie (ziekte van Addison)

Wat is bijnierschors­insufficiëntie?

We spreken van bijnierschorsinsufficiëntie als uw bijnierschors onvoldoende functioneert. lees meer

Onderzoeken

  • Uw arts vermoedt dat uw lichaam te weinig van het hormoon cortisol aanmaakt. Dat kunnen we vaststellen met de Synacthentest.

    naar het ondezoek


Behandelingen

Als u de ziekte van Addison heeft, kunnen wij u op verschillende manieren behandelen.
  • Heeft u een bijnierschorsinsufficiëntie, dan krijgt u meestal hormoontabletten met glucocorticoïden.

    naar de behandeling


Radboudumc Expertise­centrum voor Bijnier­ziekten

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten.

lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Meer informatie

Voor ouders van kinderen met bijnierziekten en voor jongeren hebben wij extra informatie ontwikkeld in de vorm van e-learnings. Hierin leert u meer over de bijnieren en kunt u oefenen hoe u met bepaalde situaties omgaat in het dagelijks leven. lees meer

Meer informatie

Voor ouders van kinderen met niet goedwerkende bijnieren en voor jongeren hebben wij extra informatie ontwikkeld in de vorm van e-learnings. Hierin leert u meer over de bijnieren en kunt u oefenen hoe u omgaat met bepaalde situaties in het dagelijks leven.


Vaccinaties


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet