Wat is dengue?

Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Gemiddeld ontstaat 4 tot 7 dagen (uiterlijk 14 dagen) na infectie klachten. lees meer

Wat is dengue?

Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Deze mug is overdag actief en komt voornamelijk voor in en rond grote steden in Zuidoost-Azië, India, en  in Midden- en Zuid-Amerika (inclusief de Antillen). Wie dengue heeft in Nederland, kan de besmetting niet overdragen op anderen. Dit kunnen alleen tijgermuggen doen. Deze zijn er (nog niet) in Nederland.

Er zijn vier typen denguevirussen. U kunt meerdere keren dengue krijgen. Heeft u eerder een dengue-infectie gehad? Dan heeft u een grotere kans op een ernstiger beloop bij een nieuwe dengue-infectie.

Klachten

Gemiddeld ontstaan 4 tot 7 dagen (uiterlijk 14 dagen) na infectie klachten. Dit zijn de belangrijkste:
  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • huiduitslag
  • pijnlijke gewrichten
  • misselijkheid
  • braken
  • diarree
  • buikpijn
De koorts duurt ongeveer 3 tot 7 dagen. Daarna verdwijnen de klachten. Er is een kleine kans op complicaties: huid- en slijmvliesbloedingen en een lage bloeddruk zijn de belangrijkste.

Beschermende maatregelen

Er is geen vaccin of specifieke therapie voor dengue. Het voorkomen van muggensteken is belangrijk. De tijgermug is overdag actief. Draag daarom in bovengenoemde gebieden bedekkende kleding. Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een muggenwerend middel (DEET). Wie een dengue-infectie heeft, krijgt controles. Een tijdens de periode met koorts en de eerste twee dagen na het verdwijnen van de koorts. Hierbij wordt vooral gelet op het ontstaan van complicaties.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Waarom naar het Radboudumc?

Bij de afdeling Interne geneeskunde werken internist-infectiologen die gespecialiseerd zijn in tropische ziekten waaronder dengue. Zij voeren ook wetenschappelijk onderzoek uit naar dengue in de tropen. Het microbiologisch laboratorium van het Radboudumc kan sneldiagnostiek op dengue uitvoeren.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens de eerste dagen van de koorts stellen we een dengue-infectie vast met een sneltest. Deze test spoort eiwitten van het virus op. lees meer over onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens de eerste dagen van de koorts stellen we een dengue-infectie vast met een sneltest. Deze test spoort eiwitten van het virus op. Daarna bepalen we welke antistoffen we tegen het virus inzetten.

Wetenschappelijk onderzoek

De afdelingen Interne Geneeskunde en Medische Microbiologie doen wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de complicaties van dengue. Hierdoor werken we onder andere veel samen met een universiteit in Indonesië.

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet