Blaas en vagina

Vesico-vaginale fistel

Hierbij is er bij een vrouw een verbinding ontstaan tussen de blaas en de vagina, waardoor u urine verliest via de vagina. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld het verwijderen van de baarmoeder of andere operaties waarbij de vagina is betrokken.

Wat is een fistel?

Een fistel is een verbinding tussen twee organen die niet van nature bestaat, maar die meestal ontstaat als gevolg van een operatie waarbij een complicatie optreedt of waarna de wond niet goed geneest.

Contact

Polikliniek Urologie

Dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Urologische fistels

Binnen Urologie zien we verschillende vormen van fistels waarbij de urinewegen zijn betrokken. Het gaat om fistels waarbij een verbinding bestaat tussen:
 • Dit is een vesico-vaginale fistel.

  lees meer


 • Endeldarm en plasbuis

  Recto-urethrale fistel

  Hierbij is er bij een man een verbinding ontstaan tussen de endeldarm en de blaas, waardoor u lucht plast en/of dunne ontlasting krijgt door urineverlies via de ontlasting. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld behandeling prostaatkanker of endeldarmkanker.
   

 • Urineleider en vagina

  Uretero-vaginale  fistel

  Hierbij is er bij een vrouw een verbinding ontstaan tussen de urineleider en de vagina, waardoor u urine verliest via de vagina. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld een darm- of gynaecologische operatie in de buik.
   

 • Urineleider en darm

  Uretero-enterale fistel

  Hierbij is er bij een man of vrouw een verbinding ontstaan tussen de urineleider en de darm, waardoor u lucht plast en/of dunne ontlasting krijgt door urineverlies via de ontlasting. Regelmatig komen hier urineweginfecties (blaasontsteking, nierbekkenonsteking) bij voor. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld een darmoperatie in de buik.
   

 • Darm en blaas

  Entero-vesicale fistel

  Hierbij is er bij een man of vrouw een verbinding ontstaan tussen een darm en de blaas, waardoor u lucht plast en/of dunne ontlasting krijgt door urineverlies via de ontlasting. Regelmatig komen hier urineweginfecties (blaasontsteking) bij voor. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld behandeling prostaatkanker of endeldarmkanker.
   

Behandeling Operatie bij urologische fistels

De operatie wordt afgestemd op de plaats waar de fistel zich bevindt. lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiƫnten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet