Waarom ziet je baby geel

In het bloed zit een stof die hemoglobine heet. Deze stof vervoert het zuurstof in het bloed. Een ongeboren kind heeft veel hemoglobine in het bloed. Na de geboorte wordt het overschot aan deze stof omgezet in bilirubine. Bilirubine wordt uitgescheiden door de lever. Maar als de lever van je baby nog niet helemaal rijp is, kan hij niet alles afbreken en uitscheiden. De lever zet het bilirubine (geel van kleur) dan af in de huid van je kindje. Hierdoor krijgt je baby een gele kleur in het gezichtje, in het oogwit en op het buikje. 

Oorzaken

Een overschot aan bilirubine kan ontstaan door:
  • Vroeggeboorte.
  • Bloeduitstortingen die ontstaan zijn bij een kunstverlossing (bijvoorbeeld met een vacuĆ¼m).
  • Een infectie.
  • Moeder en kind hebben niet dezelfde bloedgroep.
Patiƫntenzorg Aandoeningen Geel zien bij baby's

Wat is geel zien bij baby's?

De eerste 7 dagen kan de huid en/of het oogwit van je baby een beetje een gele kleur krijgen. We noemen dan ook wel 'geel zien'.

Waarom ziet je baby geel

De gele kleur wordt veroorzaakt door een stof in het bloed: bilirubine. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Wanneer de gele kleur van je baby snel vaststellen, kunnen we op tijd maatregelen nemen. Meestal is er niets ergs met je kindje. lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Wanneer we de gele kleur van je baby snel vaststellen, kunnen we op tijd maatregelen nemen. Meestal is er niets ergs met je kindje.

Vaststellen met bloedonderzoek

Om vast te stellen hoe hoog het bilirubinegehalte in het bloed is, nemen we bloed af en onderzoeken dit in het laboratorium. Afhankelijk van het gemeten gehalte bilirubine bepalen we wat de beste behandeling is.

UV-lamp

Als het bilirubinegehalte boven een bepaalde waarde ligt, adviseert de kinderarts meestal je baby onder de UV-lamp te leggen. Het licht van deze lamp versnelt de afvoer van het bilirubine. Als je baby langer dan 24 uur onder de UV-lamp ligt, nemen we nog een keer bloed en urine af. Dit doen we om zeker te weten dat de oorzaak geen infectie is. Of een afwijkende bloedgroep tussen moeder en kind.

Borstvoeding tijdens de behandeling

Als je baby onder de UV-lamp ligt, kun je gewoon borstvoeding geven. Per voeding mag je kindje een half uur onder de lamp uit. Drinkt je kindje langzaam? Dan kun je tijdelijk kolven. Zo voorkomen we dat je baby te lang onder de lamp vandaan is.

Contact Afdeling Verloskunde & Gynaecologie

(024) 361 34 01
contactformulier

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet