Patiëntenzorg Aandoeningen Gehoorgangontsteking

Wat is gehoorgangontsteking?

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. De oorzaak is meestal een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. lees meer

Wat is gehoorgangontsteking?

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. De oorzaak is meestal een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. De uitwendige gehoorgang (een licht gebogen kanaal bekleed met huid) vormt samen met de oorschelp het buitenoor, door het trommelvlies gescheiden van het middenoor.

Oorzaak

Er bestaat een verhoogde kans op een gehoorgangontsteking als beschermende factoren, zoals oorsmeer en een intacte opperhuid, wegvallen. De bekenste oorzaken zijn:

Zwemmen en baden
De vochtigheidsgraad in de gehoorgang is verhoogd en deze wordt minder zuur, waardoor de kans op een ontsteking toeneemt. Een gehoorgangontsteking heet daarom ook wel 'zwemmersoor'.

Oorpeuteren
Door oorpeuteren kunnen wondjes ontstaan of wordt het oorsmeer dieper in de gehoorgang geduwd. Als gevolg ontstaat achter de prop oorsmeer een ontsteking.

Verstoorde beluchting
Dit kan door bijvoorbeeld langdurige afsluiting van de gehoorgang met een oordopje.

Haargroei in het buitenste deel van de gehoorgang
Dit leidt tot een verstoring van het normale transportmechanisme van het oorsmeer.

Cosmetische producten
Die kunnen de huid in de gehoorgang irriteren en daarmee kwetsbaar maken.

Allergische huidreacties
Allergische reacties op koptelefoons, (oorstukjes van) hoorapparaten en oordruppels kunnen leiden tot krabben in de oren en daarmee kleine beschadigingen in de gehoorganghuid.

Andere aandoeningen

De gehoorgangontsteking kan deel uitmaken van een huidziekte, zoals eczeem, psoriasis of contactallergie. Bij deze aandoeningen treedt vooral jeuk op.

Symptomen

De klachten van een gehoorgangontsteking verschillen per vorm.

Acute gehoorgangontsteking
De klachten zijn vooral jeuk en pijn, die dusdanig hevig kan zijn, dat de patiënt hierdoor niet kan slapen. Ook kan er een vol gevoel in het oor zijn of een iets verminderd gehoor. Mogelijke symptomen:
  • een rode, gezwollen huid van de gehoorgang, soms tot in de oorschelp met vernauwing van de gehoorgang;
  • een loopoor en korstvorming

Chronische gehoorgangontsteking
De pijn is minder, vooral de niet aflatende jeuk hindert. De huid kan droog en schilferig zijn, maar ook vochtig (loopoor).

Schimmelinfectie van de gehoorgang
Een schimmelinfectie is vaak al bij inspectie van het oor te herkennen door zwarte puntjes of witte 'watjes'. Ook kan er een blauwgroene of gele verkleuring zijn. Langdurig gebruik van bepaalde oordruppels werkt het ontstaan van een schimmelinfectie in de hand door de wijziging van de normale evenwichtige samenstelling van de bacteriën in de gehoorgang.


Onderzoek lichamelijk onderzoek KNO

De diagnose wordt bijna altijd gesteld op basis van klachten en onderzoek van het oor. Soms is er meer onderzoek nodig , zoals het afnemen van een kweek, het maken van röntgenfoto’s of het doen van weefselonderzoek. Bij verdenking op contactallergie kan onderzoek door een huidarts gewenst zijn. naar het onderzoek

Behandeling gehoorgang­ontsteking

Een gehoorgangontsteking is vrijwel altijd eenvoudig en binnen een tot twee weken te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling, zoals oordruppels. naar de behandeling

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet