Patiëntenzorg Behandelingen Gehoorgangontsteking

Over de behandeling gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking is vrijwel altijd eenvoudig en binnen een tot twee weken te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling, zoals oordruppels. lees meer

Over de behandeling gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking is vrijwel altijd eenvoudig en binnen een tot twee weken te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling, zoals oordruppels.

In vrijwel alle gevallen beperkt een gehoorgangontsteking zich tot de huid van de gehoorgang en is het eenvoudig te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling. Na een tot twee weken zijn de klachten verdwenen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de soort ontsteking.

Acute gehoorgangontsteking

Bij een acute gehoorgangontsteking is het belangrijk de gehoorgang goed te laten reinigen door de (kno-)arts zonder de huid te beschadigen (zogeheten oortoilet). Bij acute ontsteking is de gehoorgang soms sterk vernauwd en komen oordruppels niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Na het schoonmaken brengen we daarom vaak diep in de gehoorgang een tampon (gaasstrookje) in, met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum. Het kan nodig zijn om de gehoorgang een aantal malen per week te reinigen en opnieuw een schone tampon in te brengen. Als de gehoorgang voldoende ruim is, is druppelen zonder tampon mogelijk. De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken.

Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen. Er is vaak een reden waarom mensen jeuk hebben in hun gehoorgang (bijvoorbeeld eczeem). Ga hiermee naar uw huisarts of KNO-arts; mogelijk is er een preventieve behandeling.

Chronische en droge gehoorgangontsteking

Bij chronische gehoorgangontsteking op basis van eczeem en bij droge gehoorgangontsteking helpt een corticosteroïdhoudende oordruppel vaak al voldoende. De aanpak van de behandeling komt verder overeen met die bij de acute vorm: oortoilet en toepassen van oordruppels. De uitkomst van kweekonderzoek kan invloed hebben op de keuze voor het type oordruppels.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie behandelen we met een grondig oortoilet, gevolgd door toepassing van zure oordruppels of een antischimmelgeneesmiddel. Dat kunnen we plaatselijk via een toedienen of via een tablet of drankje. Een corticosteroïdhoudende oordruppel moet vermeden worden. In hardnekkige gevallen is gebruik van antischimmelcrème op een tampon mogelijk.

Pijnstilling

Als de pijn op de voorgrond staat, kunnen we pijnstilling toevoegen aan de plaatselijke behandeling. Meestal volstaan middelen met een pijnstillende en koortswerende werking, die tevens een ontstekingsremmend effect hebben (zogeheten NSAID's).

Antibioticum

Een antibioticumkuur is zelden nodig. Als de (kno-arts) dit wel noodzakelijk vindt, krijgt u de kuur bij voorkeur na het afnemen van een kweek. Anders valt de keuze op een breedwerkend antibioticum, omdat vaak meerdere bacteriën tegelijk de ontsteking veroorzaken.

Operatie

Een operatieve behandeling is vrijwel nooit nodig voor een gehoorgangontsteking. Als een te nauwe ingang van de gehoorgang leidt tot een steeds terugkerende of slecht te genezen gehoorgangontsteking, is een gehoorgangoperatie (meatusplastiek) wel een optie. Dan verwijderen we kraakbeen uit het buitenste deel van de gehoorgang. Deze ingreep kunnen we uitvoeren onder plaatselijke verdoving. Algehele verdoving is meestal noodzakelijk als we daarnaast het benige deel van de gehoorgang moeten verruimen.

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Gehoorgang­ontsteking

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. De oorzaak is meestal een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk. naar de aandoening

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Audiologisch Centrum

In het universitair Audiologisch Centrum (AC) onderzoeken en behandelen we gehoorproblemen en/of spraak- en taalproblemen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet