Wat is koorts (zonder bekende oorzaak)?

We spreken van koorts zonder bekende oorzaak als u meer dan drie weken koorts heeft, de temperatuur een paar keer boven de 38,5 ˚C komt en we bij onderzoek geen verklaring vinden. lees meer

Wat is koorts (zonder bekende oorzaak)?

We spreken van koorts zonder bekende oorzaak als u meer dan drie weken koorts heeft, de temperatuur een paar keer boven de 38,5 ˚C  komt en we bij onderzoek (minimaal bloedonderzoek, röntgenfoto van hart en longen en echo van de buik) geen verklaring vinden.

Oorzaak

Koorts kan verschillende oorzaken hebben:
  • een infectie
  • een ontstekingsziekte, zoals reuma
  • medicijnen
  • kanker (heel soms)
Heeft u koorts waarvan de oorzaak niet gevonden is? Dan kunt u een verwijzing vragen naar onze gespecialiseerde afdeling. We stellen u vragen, doen een lichamelijk onderzoek en vaak verder aanvullend onderzoek. Zo proberen wij de oorzaak van uw onbegrepen koorts te achterhalen. Dat lukt bij de helft van de mensen. Vaak verdwijnen de koortsklachten bij de meeste mensen bij wie geen diagnose kan worden gesteld na een tijdje vanzelf.

Periodieke koorts

U heeft last van periodieke koorts als u soms koortsaanvallen heeft en soms een tijd geen klachten heeft. Periodieke koorts heeft dezelfde oorzaken als 'normale koorts'. Er zijn koortssyndromen waarmee u geboren bent of die in families voorkomen.

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc werken infectiologen die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en behandeling van onbegrepen koorts en periodieke koortssyndromen. Daarnaast dragen we met ons wetenschappelijk onderzoek bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis op dit gebied.

Onderzoek

Indien u al eerder door een andere specialist onderzocht bent, zullen wij die gegevens bestuderen waar nodig beelden van scans en/of biopten opnieuw laten beoordelen in ons ziekenhuis. Afhankelijk van de oorzaken die overwogen worden, zal verder gericht aanvullend onderzoek worden ingezet.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt. Ook als er geen diagnose gesteld wordt, maar er zijn wel duidelijk verhoogde ontstekingswaarden in het bloed zijn soms proefbehandelingen met bepaalde ontstekingsremmende medicijnen mogelijk.

Waarom naar het Radboudumc?

Twaalf artsen (internist-infectiologen en immunologen) zijn gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van infectieziektes. Zes van hen zijn expert op het gebied van onbegrepen koorts. Het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity doet onderzoek naar virusziektes.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet