Patiëntenzorg Aandoeningen Leukemie Allogene stamceltransplantatie Landelijke leefregels na een allogene stamceltransplantatie

Waarom zijn er leefregels nodig?

De eerste maanden na een allogene stamceltransplantatie is de afweer (weerstand) verminderd en onderdrukt. In het begin gebruikt u afweer onderdrukkende medicijnen. Om het risico op infecties zo klein mogelijk te houden zijn leefregels opgesteld voor de periode waarin u deze medicijnen gebruikt.

lees meer

Waarom zijn er leefregels nodig?

De eerste maanden na een allogene stamceltransplantatie is de afweer (weerstand) verminderd en onderdrukt. Dit komt omdat de stamcellen die u van de donor heeft gekregen nog onrijp zijn. Nadat u ze gekregen heeft gaan ze naar het beenmerg. Van daaruit groeien ze uit tot rijpe afweercellen. In het begin worden deze afweercellen nog afgeremd in hun werking tegen bacteriën, schimmels en virussen doordat u afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt.

Om het risico op infecties toch zo klein mogelijk te houden zijn leefregels opgesteld. Deze leefregels zijn een soort ‘houvast’ voor de periode waarin u afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt. Iedere persoon en iedere transplantatie is anders. Dit zijn algemene leefregels voor patiënten na een transplantatie. Twijfelt u of bepaalde regels (nog) voor u van toepassing zijn, of u heeft vragen, stel deze dan aan uw behandelend hematoloog, verpleegkundig specialist of verpleegkundig consulent. Belangrijk na een transplantatie is vooral dat u weer deelneemt aan het leven en de sociale contacten onderhoudt zoals u dat graag wilt.

LeefregelsTerug in eigen omgeving
Leefstijl en voeding
Het huishouden

Voordat u naar huis gaat is het goed om het huis eerst goed schoon te laten maken. Bij boren, breken en verbouwen komen schimmels vrij. Er mag verbouwd worden, maar u mag hierbij zelf niet aanwezig zijn. Als uw conditie dit toelaat, mag u zelf het huishouden doen. Let hierbij wel op de volgende dingen;

 • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken en het weggooien van tuin- en huishoudelijk afval.
 • U mag stofzuigen als de stofzuiger een HEPA-filter heeft. (Dit hangt af van het type stofzuiger. De meest nieuwe stofzuigers hebben al een filter)
 • Het houden van planten en bloemen mag, maar vermijd contact met bloemenwater of aarde. Wanneer dit niet mogelijk is, draag dan handschoenen.
 • U mag tuinieren, maar probeer contact met zand of aarde te voorkomen en gebruik tuinhandschoenen.
 • Boodschappen doen mag. Doe dit op tijden dat het rustig is in de supermarkt. 
Persoonlijke verzorging
Vrijetijds­besteding

Wanneer u in de eerste maanden uitstapjes wilt maken, adviseren wij dit met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist te bespreken. We adviseren u om:

 • Geen uitstapjes te maken waarbij grote groepen mensen aanwezig zijn.
 • Niet naar de sauna te gaan. 
 • Niet te gaan zwemmen.
 • U kunt een boerderij, dierentuin of manege bezoeken, mits u de dieren niet aanraakt. 


 • Medewerkers
 • Intranet