Klachten

Een malrotatie geeft niet altijd klachten. In sommige gevallen ontdekken we het toevallig, bijvoorbeeld bij röntgenonderzoek. Soms hebben kinderen vage klachten zoals buikpijn en spugen. Als pasgeboren baby’s groen spugen komt dit door de afsluiting van de twaalfvingerige darm. Bij een volvulus zijn de klachten meestal acuut en heftig. Uw kind heeft dan heftige buikpijn, is misselijk en spuugt . Het braaksel is vaak groen. Soms heeft uw kind ook bloedverlies via de anus. U moet in beide gevallen direct naar het ziekenhuis komen.
 
Patiëntenzorg Aandoeningen Malrotatie bij kinderen

Over een malrotatie

Bij uw kind is een malrotatie vastgesteld. Bij een malrotatie liggen de darmen verkeerd in de buikholte. Het is een aangeboren afwijking, waarbij de darmen niet goed gedraaid zijn. Een spoedoperatie is dan noodzakelijk. lees meer

Over een malrotatie

Bij uw kind is een malrotatie vastgesteld. Bij een malrotatie liggen de darmen verkeerd in de buikholte. Het is een aangeboren afwijking, waarbij de darmen niet goed gedraaid zijn. Hierdoor kunnen de darmen zijn ingesnoerd of afgesloten door de ophangbanden. De dunne darm kan ook zo gedraaid zijn (steeldraai) dat de bloedtoevoer afknelt. Dit noemen we een volvolus. Hierdoor kan de dunne darm binnen enkele uren afsterven. Een spoedoperatie is dan noodzakelijk. Ook als uw kind geen klachten heeft.
 

Klachten

Een malrotatie geeft niet altijd klachten. In sommige gevallen ontdekken we het toevallig, bijvoorbeeld bij röntgenonderzoek. Soms hebben kinderen vage klachten zoals buikpijn en spugen. lees meer

Onderzoek

Een malrotatie kunnen we door röntgenonderzoek en soms ook door een echografie van de buik vaststellen. Daarop is te zien dat de darm op een andere manier in de buikholte ligt.

De behandeling

Met een operatie kunnen we uw kind behandelen. Dit kan een buikoperatie of kijkoperatie zijn. Uw behandelend arts bespreekt met u wat in het geval van uw kind mogelijk en het beste is. lees meer

De behandeling

De opname kan gepland zijn als de malrotatie eerder is ontdekt. Bij acute klachten nemen we uw kind met spoed op. In geval van een geplande opname krijgt u een paar dagen voor opname bericht van ons. Bij acute opname is uw kind doorverwezen via de huisarts, kinderarts of eerste hulp. Opname van uw kind gebeurt dan op de afdeling Kinderchirurgie. Als we een volvulus vermoeden, volgt meestal een spoedoperatie.
 
Met een operatie kunnen we uw kind behandelen. Dit kan een buikoperatie of kijkoperatie zijn. Uw behandelend arts bespreekt met u wat in het geval van uw kind mogelijk en het beste is. Bij de behandeling splits en legt de arts de ophangbanden van de darm zover mogelijk uit elkaar. Bij een volvulus krijgt uw kind altijd een buikoperatie. Als eerste zorgt de arts ervoor dat de darm niet meer draait. Daarna draait de arts de darmen terug, zodat de bloedtoevoer normaal naar de darmen stroomt. Vervolgens wacht de arts af of de bloedtoevoer herstelt en of de darmen goed bijkleuren. Er kunnen zich dan drie verschillende situaties voordoen:
  • De darmen kleuren goed bij. Dan arts voert de malrotatieoperatie uit en sluit de buik.
  • Een klein stukje darm kleurt niet goed bij en is niet meer vitaal. Dit arts verwijdert dit stukje. Vaak legt de arts dan ook tijdelijk een stoma aan.
  • De darm kleurt op verschillende plaatsen niet mooi bij of een groot deel van de darmen is slecht of gedeeltelijk doorbloed. In dit geval volgt 24 à 36 uren later een tweede operatie om de darm opnieuw te beoordelen.

Na de behandeling

Een volvulus kan de darm en de toevoerende bloedvaten afknellen. Hierdoor kan een deel van de darm afsterven. Uw kind mag meestal 5 tot 10 dagen na de operatie naar huis. lees meer

Na de behandeling

Een volvulus kan de darm en de toevoerende bloedvaten afknellen. Hierdoor kan een deel van de darm afsterven. Als dit een groot gedeelte is kan een “korte darm syndroom” optreden. De darm is dan te kort om genoeg voedingsmiddelen op te nemen. Hierdoor komen de groei en ontwikkeling van uw kind in gevaar. Dan moet uw kind tijdelijk of blijvend voeding via een infuus krijgen. Mocht dit het geval zijn, dan krijgt u van ons uitgebreide informatie.

Ontslag

Uw kind mag meestal 5 tot 10 dagen na de operatie naar huis. U krijgt een afspraak voor poliklinisch bezoek mee. Na de operatie bestaat er de kans dat de darmen opnieuw draaien. Dit komt doordat de arts de vaten van de dunne darm alleen tot een bepaalde breedte breder kan maken.

Kinder­chirurgie Amalia kinderziekenhuis

Kinderchirurgie bestaat uit bijzondere kinderchirurgie en algemene chirurgie bij kinderen

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet