Patiëntenzorg Aandoeningen Meningeoom Onderzoeken en behandelingen
Algemene informatie
Diagnosefase
Onderzoeken
Behandelfase
Operatie
Bestraling

Algemene informatie


Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt. lees meer

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is: in de hersenen en in het ruggenmerg, aan de schedelbasis en tussen de hersendelen waar het hersenvlies een tussenschot vormt.

Meningeomen kunnen we op delen in 3 categorieën:
  • WHO graad I
  • graad II
  • graad III
Graad I tumoren zijn goedaardig en komen het meest voor (90% van alle meningeomen zitten in graad I). Graad II  en III  komen minder vaak voor. Deze tumoren kunnen zich anders gedragen dan de graad I tumoren. De graad II en III tumoren kunnen sneller groeien en ondanks behandeling toch doorgroeien. Om te bepalen onder welke categorie een meningeoom valt, onderzoeken we een stukje weefsel. 

De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit omdat de tumor gevoelig is voor hormonen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd. De tumor groeit langzaam waardoor klachten vaak heel langzaam ontstaan. Er zijn enkele aanwijzingen dat bestraling op het hoofd in de kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontstaan van een meningeoom. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een zwangerschap de groei van een bestaand meningeoom kan versnellen.

Verpleegkundig specialist neuro-oncologie

De verpleegkundig specialist heeft kennis van uw aandoening en van het traject dat u doorloopt. Bij vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist. Hij of zij geeft u voorlichting en medische adviezen.

Lees meer

Verpleegkundig specialist neuro-oncologie

De verpleegkundig specialist

U bent in behandeling bij het Neuro-oncologisch netwerk van het Radboudumc. De verpleegkundig specialist is hier uw vaste contactpersoon. Hij of zij is medebehandelaar in het team van neurochirurgen, neurologen, oncologen en radiotherapeuten.
                    
De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een aanvullende opleiding op medisch gebied. Hij of zij heeft kennis van uw aandoening en van het traject dat u doorloopt. De verpleegkundig specialist geeft voorlichting en medische adviezen. Daarnaast helpt hij of zij u om overzicht te houden over de behandeling.

Afspraken

De verpleegkundig specialist kan een aantal vaste afspraken met u op de polikliniek inplannen, of telefonisch contact met u houden. Deze afspraken kunnen gecombineerd worden met de afspraken bij de medisch specialist of onafhankelijk daarvan. U of uw naasten kunnen de verpleegkundig specialist ook zelf benaderen met al uw vragen. Uit ervaring weten we dat het prettig voor u kan zijn als er tijdens de gesprekken een familielid of goede vriend(in) mee kan komen. Veel voorkomende gespreksonderwerpen zijn:

  1. Operatie en opnameduur (indien van toepassing)
  2. Werking en bijwerking van medicijnen
  3. Epileptische aanvallen
  4. Lichamelijke en geestelijke klachten
  5. Vragen of problemen op sociaal en emotioneel gebied
  6. Behandelmogelijkheden
  7. Planning van afspraken
  8. Verwijzing naar andere zorgverleners
  9. Informatie over patiëntenverenigingen

Patiëntenportaal

In het patiëntenportaal mijnRadboud kunt u via een beveiligd systeem online uw dossier inzien, een bericht versturen aan uw arts of verpleegkundig specialist. Informatie over mijnRadboud vindt u op de website, of bij de inschrijfbalies van het ziekenhuis.

Bereikbaarheid

  • In het patiëntenportaal mijnRadboud kunt u via een beveiligd systeem een bericht versturen aan uw arts of verpleegkundig specialist. 
  • Voor vragen over polikliniekafspraken en MRI-scans belt u met de polikliniek Neurologie op telefoonnummer: (024) 361 66 04.
  • Voor vragen over de operatieplanning en opname belt u met het planbureau Neurochirurgie op telefoonnummer: (024) 361 66 04. Zij zijn bereikbaar op maandag woensdag en vrijdag tussen 9.30 en 10.30 uur. 
  • Buiten kantoortijden kunt u bij spoedeisende vragen of problemen contact opnemen met uw (dienstdoende) huisarts of 112.

Postadres
Radboudumc t.a.v. Verpleegkundig Specialist neuro-oncologie
secretariaat neurologie, HP 633
Postbus 9101
6500HB Nijmegen

Diagnosefase

Onderzoeken


Diagnose

Doorgaans bent u door uw huisarts doorverwezen naar een neuroloog. Na een gesprek met de neuroloog en het neurologische onderzoek wordt een CT- scan gemaakt. Als we op de CT-scan afwijkingen zien, maken we daarna meestal een MRI-scan.

Onderzoek CT-scan

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om röntgenfoto's van het lichaam te maken. lees meer

Onderzoek MRI-scan

MRI (Magnetische Resonantie Imaging) is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met een zeer sterke magneet en radiogolven.

lees meer

Behandelfase

Operatie


Wel of niet behandelen?

Wanneer een meningeoom per toeval ontdekt wordt, hoeft deze niet altijd behandeld te worden. Meestal maken we scans ter controle. Bij eventuele groei kunnen we ervoor kiezen om het meningeoom wel te behandelen.

Operatie

Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen we het meningeoom verwijderen tijdens een operatie. Als het meningeoom op een lastige plek ligt kunnen we het eventueel bestralen. lees meer

Voorbereiding op de operatie Fit4Surgery

Van de chirurg en casemanager krijgt u uitleg over het belang van een goede conditie voorafgaand aan de operatie. U wordt doorgestuurd voor het starten van Fit4Surgery om uw conditie te verbeteren.

meer informatie

Behandeling Symptoom­behandeling met dexamethason

Bij mensen met een hersentumor kan (aanvullend) het medicijn dexamethason worden voorgeschreven. lees meer

Bestraling


Bestraling

Een meningeoom kan niet worden geopereerd als hij op een lastig bereikbare plek ligt of als er een groot risico is op schade aan belangrijk omliggend weefsel. Dan kunnen we het meningeoom eventueel wel bestralen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet