Patientenzorg Behandelingen Symptoombehandeling met dexamethason

Hoe werkt dexamethason?

Bij mensen met een hersentumor wordt bijna altijd het medicijn dexamethason voorgeschreven.

lees meer

Hoe werkt dexamethason?

Dexamethason is een geneesmiddel uit de groep van de corticosteroïden. Een ander geneesmiddel uit deze groep is prednison. Door de hersentumor ontstaat druk en een ontstekingsreactie. Hierdoor ontstaat vocht in het omringende hersenweefsel, dit noemen we oedeem. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers en verminderen de ontsteking en daardoor het oedeem. De zwelling neemt af en het verdrukte hersenweefsel krijgt meer ruimte. Hierdoor kunnen neurologische uitvalsverschijnselen en bijvoorbeeld klachten als hoofdpijn of misselijkheid afnemen.
 

Hersentumor

Gezwellen (tumoren) in de hersenen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Ze kunnen ontstaan in het hersenweefsel zelf of vanuit de hersenvliezen.

lees meer

Bijwerkingen

Dexamethason heeft (zeker op de lange termijn) veel bijwerkingen. De bijwerkingen van dexamethason staan vermeld in de bijsluiter. Hieronder bespreken we de belangrijke bijwerkingen.

lees meer

Bijwerkingen

Dexamethason heeft (zeker op de lange termijn) veel bijwerkingen. De bijwerkingen van dexamethason staan vermeld in de bijsluiter. Hieronder bespreken we de belangrijke bijwerkingen.

Maagklachten

Bij maagklachten (zuurbranden of pijn in de maagstreek) tijdens het gebruik van dexamethason kunt u starten met een maagbeschermer (bijvoorbeeld pantoprazol of omeprazol).

Hoge bloedsuikers (veel plassen en drinken)

Dexamethason kan hoge suikers geven in uw bloed. Soms merkt u dat omdat u veel dorst heeft en veel moet plassen. De suikers in uw bloed kunnen soms levensgevaarlijk hoog worden, zonder dat u dat merkt. Daarom is het noodzakelijk het suikergehalte in uw bloed minstens1x  per 2 weken te laten controleren. Dit kan met een vingerprik.

Slapeloosheid

Dexamethason kan slapeloosheid geven. Soms helpt het om de dagdosis in 1x  ’s morgens in te nemen. Overleg dit met uw behandelend arts. Hij kan ook eventueel tijdelijk een slaapmiddel voorschrijven.

Preventie botontkalking

Bij het langdurig gebruik van een hogere dosis dexamethason (>2,25 mg per dag) kan botontkalking optreden. Wij adviseren u om zoveel mogelijk te blijven bewegen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontstekingen / infecties

Dexamethason remt uw immuunsysteem. Hierdoor kunnen zeldzame ontstekingen en infecties ontstaan. Zo komt een schimmelinfectie (met candida) in de mondholte regelmatig voor. U heeft dan een wit beslag op uw slijmvliezen. Als ook uw slokdarm  ontstoken is, dan kan deze schimmelinfectie ook hevige pijn geven bij slikken. Deze infectie is over het algemeen goed te behandelen met een orale gel (miconazol of nystatine). Overleg hierover met uw behandelend arts.

Verwardheid (opgewekt en ontremd)

Dexamethason kan psychiatrische klachten veroorzaken. Meestal treedt dit op binnen enkele weken na de start of het verhogen van dexamethason. Een hersentumor zelf kan ook psychiatrische klachten veroorzaken. Het onderscheid is dus niet altijd makkelijk te maken. Door dexamethason zijn mensen vaak opgewekt, druk en ongeremd. Maar ook snel geïrriteerd, chaotisch en rusteloos. Soms komt agressie voor. Bij voorkeur wordt de dexamethason verlaagd. Overleg bij dergelijke klachten in elk geval met uw behandelend arts.
 

De dosis

De dosis dexamethason is sterk afhankelijk van uw persoonlijk situatie. Uw behandelend arts bespreekt met u wat de gewenste of benodigde dosis is.