Patiƫntenzorg Aandoeningen Niet-dystrofische myopathie

Over niet-dystrofische myopathie

Niet-dystrofische myotonie (NDM) betekent letterlijk: stijfheid van de spieren (myo-tonie) zonder spierafbraak (niet-dystrofisch). lees meer

Over niet-dystrofische myopathie

Niet-dystrofische myotonie (NDM) betekent letterlijk: stijfheid van de spieren (myo-tonie) zonder spierafbraak (niet-dystrofisch). Het is de naam van een groep erfelijke spieraandoeningen waarbij myotonie (stijfheid van de spieren) de belangrijkste klacht is. De spierstijfheid treedt vooral op na rust of bij een schrikreactie. Ook voorbijgaande spierslapte, vooral in de ledematen, bij het weer in beweging willen komen, kan bij NDM voorkomen.

Oorzaak en verschijnselen

Bij het flink aanspannen van de spieren keert de spierkracht meestal terug. In het geval van niet-dystrofische myotonie kunnen de spiervezels niet goed ontspannen in de fase na het aanspannen omdat het elektrisch signaal te lang aanwezig blijft. Soms ontstaat spierzwakte of verlamming. NDM is meestal erfelijk.
 


Radboudumc Expertise­centrum voor Spierziekten

In het Radboudumc Expertisecentrum voor Spierziekten worden jaarlijks 1.500 kinderen en volwassenen gezien met allerlei spierziekten, ook wel neuromusculaire aandoeningen genoemd.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet