Prolactinoom


Wat is een prolactinoom?

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Het gezwel geeft te veel prolactine af. Prolactine zorgt ervoor dat de borstvoeding begint.

lees meer

Wat is een prolactinoom?

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Het gezwel geeft te veel prolactine af. Prolactine zorgt ervoor dat de borstvoeding begint.

Als we denken dat u een prolactinoom heeft, maken we een MRI van uw hypofyse. Meestal is het prolactinoom kleiner dan een centimeter. Dat noemen we een microprolactinoom. Als het gezwel groter dan een centimeter is, noemen we het een macroprolactinoom.

Oorzaken

Een hoger prolactinegehalte noemen we hyperprolactinemie. Vaak is een prolactinoom daar de oorzaak van. Soms komt het door bepaalde medicijnen die u neemt (bijvoorbeeld antipsychotica) of heeft u een schildklier die te langzaam werkt. Uw arts kan door met u te praten en bloed bij u af te nemen, ontdekken wat bij u de oorzaak is.

Symptomen

Als u een hoger prolactinegehalte hebt, kunt u last hebben van:
  • het gebied rondom uw borst kan gevoelig zijn;
  • er kan vocht uit uw tepel komen (alleen bij vrouwen);
  • minder zin in seks (bij mannen en vrouwen);
  • minder vruchtbaar zijn.
Van een groot prolactinoom kunt u bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen. U kunt ook druk op uw oogzenuw voelen. Hierdoor kunt u slecht gaan zien.

Prolactinoom in de zwangerschap

Een prolactinoom zorgt er meestal voor dat u niet zwanger kunt worden. Medicijnen kunnen uw vruchtbaarheid herstellen. Als u zwanger bent, moet u meestal met deze medicijnen stoppen. Het gehalte prolactine wordt tijdens de zwangerschap weer hoger. Uw lichaam zorgt er zo voor dat u borstvoeding kunt geven. Tijdens de zwangerschap wordt uw hypofyse een beetje groter. We moeten daarom soms tijdens de zwangerschap nog een MRI van uw hypofyse maken.

Behandeling

Prolactinoom kunnen wij op verschillende manieren behandelen.

  • Een prolactinoom behandelen we meestal met medicijnen. De groep van medicijnen die u krijgt, heet dopamine-agonisten. Ze verminderen de hoeveelheid prolactine. lees meer


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04

stel een vraag

Afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van klachten en aandoeningen van de inwendige organen en orgaansystemen zoals hart en vaten, longen, nieren en darmen.

lees meer
inloggen