Wat is een prolactinoom?

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Het gezwel geeft te veel prolactine af. Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat de borstvoeding begint. lees meer

Wat is een prolactinoom?

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Het gezwel geeft te veel prolactine af. Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat de borstvoeding begint.

Als we denken dat u een prolactinoom heeft, maken we een MRI van uw hypofyse. Meestal is het prolactinoom kleiner dan een centimeter. Dat noemen we een microprolactinoom. Als het gezwel groter dan een centimeter is, noemen we het een macroprolactinoom.

Oorzaken

Een hoger prolactinegehalte noemen we hyperprolactinemie. Vaak is een prolactinoom daar de oorzaak van. Soms is er geen prolactinoom, maar komt hyperprolactinemie door bepaalde medicijnen die u neemt (bijvoorbeeld antipsychotica) of heeft u een schildklier die te langzaam werkt. Uw arts kan door met u te praten en bloed bij u af te nemen, ontdekken wat bij u de oorzaak is van een te hoog prolactinegehalte.

Symptomen

Als u een hoger prolactinegehalte hebt, kunt u last hebben van:
  • het gebied rondom uw borst kan gevoelig zijn;
  • er kan vocht uit uw tepel komen (alleen bij vrouwen);
  • minder zin in seks (bij mannen en vrouwen);
  • minder vruchtbaar zijn.
Van een groot prolactinoom kunt u bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen. U kunt ook druk op uw oogzenuw voelen. Hierdoor kunt u slecht gaan zien.

 


Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Behandeling Dopamine-agonisten voor prolactinoom

Heeft u een prolactinoom, dan krijgt u meestal medicijnen. De groep van medicijnen heet dopamine-agonisten. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet