Slokdarmkanker-patiëntendag

Slokdarmkanker-patiëntendag groot succes

Lotgenotencontact is belangrijke aanvulling op de behandeling
 
De Slokdarmkankerdag, die op 21 januari 2020 voor de negende keer in Nijmegen plaatsvond, is volgens organisator Marjolein Olde Hartman (casemanager Heelkunde) iets wat echt leeft bij de patiënten. Patiënten blijven steeds terugkomen, omdat deze dag voor hen echt een toegevoegde waarde heeft. Ervaringsdeskundigen bieden hulp aan lotgenoten en willen graag iets betekenen op de patiëntendag. Uniek is dat tijdens deze editie een ervaringsdeskundige (Leo Preusting) dagvoorzitter was.
 
In een volle bioscoopzaal van Pathé waren ruim 200 bezoekers afgekomen op de Slokdarmkanker-patiëntendag. De bijeenkomst werd georganiseerd voor patiënten die in het Radboudumc of in het CWZ geopereerd zijn aan slokdarmkanker. Doel van deze dag? Het stimuleren van lotgenotencontact. Gespreksonderwerpen zijn onder meer de kwaliteit van leven na kanker en nieuwe ontwikkelingen rondom de ademtest. Er werd ook een film vertoond van de kijkoperatie bij slokdarmkanker.

‘Je moet het maar net weten’

Patiënten hechten veel waarde aan deze dag. Dr. Tanya Bisseling, MDL-arts in het Radboudumc inspireert de patiënten over het oppakken van de haalbare (levens)kwaliteit na een buismaag. Voor iedere patiënt geldt; er verandert iets in het lijf, en dus ook blijvend in het alledaags leven. De klachten die patiënten na het aanleggen van een buismaag overhouden zijn divers en verschillend voor iedere patiënt. Het is belangrijk om samen met iedere patiënt naar een individuele oplossing te zoeken die eraan bijdraagt dat de ongemakken, die na de operatie sowieso ontstaan, zo draagbaar mogelijk te maken.
 
Mevrouw Janssen reageert hierop: ‘Vandaag besef je heel goed dat je niet de enige bent. Nadat je geopereerd bent en de operatie geslaagd is, loop je tegen veel dagelijkse ongemakken aan, waar de huisarts ook geen oplossing voor heeft. Op deze dag spreek je met elkaar en hoor je ook hoe anderen hiermee omgaan. Je kunt bijvoorbeeld beter sap dan water drinken in verband met slijmvorming. Je moet het maar net weten.’ Mevrouw Janssen gaat verder: ‘Hoewel ik even twijfelde of ik wel zou gaan, weet ik nu al dat ik volgend jaar weer terugkom. Ook veel zorgverleners, die mij hebben begeleid tijdens mijn behandeling, zijn hier aanwezig en kan ik nog wat vragen stellen. Dat persoonlijke contact is erg fijn.’

Nieuw onderzoek bij de huisarts

Er komt een nieuwe test bij de huisarts om slokdarmkanker te diagnosticeren. Dr. Yonne Peters vertelt over de introductie van het onderzoek, dat bestaat uit een ademtest. Bastiaan Klarenbeek toont geïnteresseerde patiënten een film van de operatie zelf en er zijn presentaties over logopedie bij slikproblemen. Ook de impact van kanker met de psychosociale gevolgen voor patiënt en partner komt aan bod. Mevrouw Janssen geeft aan dat het traject na de operatie ontzettend zwaar is. ‘Je bent genezen en daarom wil je je ook geen patiënt meer voelen. Je wilt weer bij de “gezonde” mensen horen. Dit was en is nog steeds een heel proces. Deze bijeenkomst helpt je hier goed mee om te gaan.’
Patientenzorg Aandoeningen Slokdarmkanker

Wat is slokdarmkanker?

Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de slokdarm.

lees meer

Wat is slokdarmkanker?

Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. Slokdarmkanker kan door de wand van de slokdarm naar omliggende organen groeien en uitzaaien naar lymfeklieren. Ook kan het via de bloedbaan naar andere organen gaan, zoals de long, lever, bijnieren en botten.

Over de slokdarm

De slokdarm (oesofagus) is een gespierde buis van ongeveer 25-30 centimeter lang die de mond-keelholte verbindt met de maag. Het grootste deel  is in het achterste gedeelte van de borstholte tegen de wervelkolom gelegen. In de borstholte tussen beide longen bevinden zich naast de slokdarm andere belangrijke organen zoals de luchtpijp met zijn vertakkingen naar beide longen, het hart en de grote bloedvaten.
De slokdarm dient voor het transport van voedsel van de mond naar de maag en werkt zelfs tegen de zwaartekracht in. Na het doorslikken van het voedsel zorgt de peristaltiek van de slokdarm voor geleidelijke passage van het voedsel.

Symptomen slokdarmkanker

Slokdarmkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. Deze ontstaan vaak pas nadat de tumor zich flink heeft uitgebreid. Hierdoor wordt de kanker vrijwel nooit vroeg ontdekt. De eerste klacht die zich voordoet, is meestal moeite met de voedselpassage. Als het gezwel de slokdarm is zijn geheel afsluit, komt braken voor. Door deze klacht vermindert de voedselinname vaak, waardoor gewichtsverlies kan ontstaan. Een gezwel dat in het begin van de slokdarm zit, zorgt vaak voor slikklachten. Een gezwel verder in de slokdarm zorgt ervoor dat het voedsel moeizaam kan zakken.

Andere klachten kunnen zijn:

  • Pijn achter het borstbeen of in de bovenbuik
  • Zuurbanden, braken en/of misselijkheid
  • Heesheid

Pijn treedt vaak pas op als het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm door de tumor beschadigd raakt. Ook uitzaaiingen kunnen pijnklachten veroorzaken, zoals hoesten, bloed opgeven en geelzucht. Duizeligheid en vermoeidheid ontstaan regelmatig als gevolg van bloedverlies uit de beschadigde slokdarm. Dit geldt ook voor een teerachtige, zwarte ontlasting.

Risicofactoren

Onderstaande risicofactoren geven een verhoogde kans op het ontstaan van slokdarmkanker:

  • Roken en alcohol
  • Voeding; diëten met weinig fruit en (gepekelde) groenten
  • Chronisch zuurbranden/opstijgend maagzuur
  • Beschadiging van het slokdarmslijmvlies

Verloop

Slokdarmkanker wordt in veel gevallen pas in een gevorderd stadium vastgesteld. Uitzaaiingen komen vaak al in een vroeg stadium voor. Hierdoor is genezing vaak niet meer mogelijk. Slechts 4 van de 10 patiënten die de diagnose slokdarmkanker krijgen, komt uiteindelijk in aanmerking voor een behandeling gericht op genezing. Of een operatie mogelijk is hangt bovendien mede af van uw conditie.


Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.

lees meer

Ondersteunende zorg

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.
 


Naar uw afspraak bij Heelkunde

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Kanker in beeld donderdag 4 februari

Wilt u weten hoe u huidkanker bij uzelf herkent? Welke nieuwe mogelijkheden er zijn om kanker op te sporen en te behandelen? Bekijk filmpjes, volg virtuele rondleidingen en meer op donderdag 4 februari tijdens de online editie van Wereldkankerdag. lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Slokdarmkanker-patiëntendag

De Slokdarmkankerdag vond dit jaar voor de negende keer plaats in Nijmegen op 21 januari 2020. Doel van deze dag? Het stimuleren van lotgenotencontact.

lees meer

Onze mensen

Onze partners

Het Slokdarm Maag Netwerk Oost Nederland is een samenwerkingsverband tussen Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep Arnhem.


Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.