

Wat is slokdarmkanker?
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. Slokdarmkanker kan door de wand van de slokdarm naar omliggende organen groeien en uitzaaien naar lymfeklieren. Ook kan het via de bloedbaan naar andere organen gaan, zoals de long, lever, bijnieren en botten.
Over de slokdarm
De slokdarm (oesofagus) is een gespierde buis van ongeveer 25-30 centimeter lang die de mond-keelholte verbindt met de maag. Het grootste deel is in het achterste gedeelte van de borstholte tegen de wervelkolom gelegen. In de borstholte tussen beide longen bevinden zich naast de slokdarm andere belangrijke organen zoals de luchtpijp met zijn vertakkingen naar beide longen, het hart en de grote bloedvaten.
De slokdarm dient voor het transport van voedsel van de mond naar de maag en werkt zelfs tegen de zwaartekracht in. Na het doorslikken van het voedsel zorgt de peristaltiek van de slokdarm voor geleidelijke passage van het voedsel.
Symptomen slokdarmkanker
Slokdarmkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. Deze ontstaan vaak pas nadat de tumor zich flink heeft uitgebreid. Hierdoor wordt de kanker vrijwel nooit vroeg ontdekt. De eerste klacht die zich voordoet, is meestal moeite met de voedselpassage. Als het gezwel de slokdarm is zijn geheel afsluit, komt braken voor. Door deze klacht vermindert de voedselinname vaak, waardoor gewichtsverlies kan ontstaan. Een gezwel dat in het begin van de slokdarm zit, zorgt vaak voor slikklachten. Een gezwel verder in de slokdarm zorgt ervoor dat het voedsel moeizaam kan zakken.
Andere klachten kunnen zijn:
- Pijn achter het borstbeen of in de bovenbuik
- Zuurbanden, braken en/of misselijkheid
- Heesheid
Pijn treedt vaak pas op als het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm door de tumor beschadigd raakt. Ook uitzaaiingen kunnen pijnklachten veroorzaken, zoals hoesten, bloed opgeven en geelzucht. Duizeligheid en vermoeidheid ontstaan regelmatig als gevolg van bloedverlies uit de beschadigde slokdarm. Dit geldt ook voor een teerachtige, zwarte ontlasting.
Risicofactoren
Onderstaande risicofactoren geven een verhoogde kans op het ontstaan van slokdarmkanker:
- Roken en alcohol
- Voeding; diëten met weinig fruit en (gepekelde) groenten
- Chronisch zuurbranden/opstijgend maagzuur
- Beschadiging van het slokdarmslijmvlies
Verloop
Slokdarmkanker wordt in veel gevallen pas in een gevorderd stadium vastgesteld. Uitzaaiingen komen vaak al in een vroeg stadium voor. Hierdoor is genezing vaak niet meer mogelijk. Slechts 4 van de 10 patiënten die de diagnose slokdarmkanker krijgen, komt uiteindelijk in aanmerking voor een behandeling gericht op genezing. Of een operatie mogelijk is hangt bovendien mede af van uw conditie.
Ondersteunende zorg
Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.
lees meerOndersteunende zorg
Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.

Kanker in beeld donderdag 4 februari
Wilt u weten hoe u huidkanker bij uzelf herkent? Welke nieuwe mogelijkheden er zijn om kanker op te sporen en te behandelen? Bekijk filmpjes, volg virtuele rondleidingen en meer op donderdag 4 februari tijdens de online editie van Wereldkankerdag. lees meerRadboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.
lees meer
Slokdarmkanker-patiëntendag
De Slokdarmkankerdag vond dit jaar voor de negende keer plaats in Nijmegen op 21 januari 2020. Doel van deze dag? Het stimuleren van lotgenotencontact.
lees meerOnze mensen
Onze partners
Het Slokdarm Maag Netwerk Oost Nederland is een samenwerkingsverband tussen Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep Arnhem.



Uw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.