Wat is speekselklierkanker?

Speekselklierkanker is kanker die ontstaan is in een van de speekselklieren. Er zijn 6 grote speekselklieren (1 paar voor het oor, 1 paar onder de kaak en 1 paar onder de tong) en vele kleine speekselkliertjes verspreid over het hele hoofd-halsgebied. Tumoren in een speekselklier zijn niet altijd kwaadaardig. Bij oorspeekselklierkanker is twintig procent kwaadaardig. Bij onderkaakspeekselklierkanker is dat vijftig procent en bij tongspeekselklierkanker zeventig procent. Bij kanker in de kleine speekselkliertjes in de mond-, neus- en keelholte is tachtig procent kwaadaardig.

Voor het vaststellen en behandelen van speekselkliertumoren en -kanker kunt u bij ons expertisecentrum terecht.

Oorzaken en symptomen

Speekselklierkanker komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen, meestal boven de 40 jaar. Het is onbekend wat de oorzaak is van speekselklierkanker. Met name in de oorspeekselklier komen ook uitzaaiingen van huidkanker voor. Als u speekselklierkanker heeft, is vaak de enige klacht een zwelling ter plaatse. Daarnaast komen in sommige gevallen de volgende symptomen voor:

  • pijn aan het oor, in de onderkaak of mond
  • verlamming in het gezicht, door uitval van de aangezichtszenuw
  • bij uitzaaiingen kunt u ook zwellingen in de hals krijgen
Patiëntenzorg Aandoeningen Speekselklierkanker

Wat is speekselklierkanker?

Speekselklierkanker is kanker die ontstaan is in een van de speekselklieren. Tumoren in een speekselklier zijn niet altijd kwaadaardig.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege speekselklierkanker, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Als u naar ons centrum bent doorverwezen vanwege speekselklierkanker, kunt u altijd de eerstvolgende dinsdagochtend terecht voor sneldiagnose. U heeft dan zo snel mogelijk duidelijkheid van ons. Bij sneldiagnose plannen we alle onderzoeken die voor u nodig zijn, zo spoedig mogelijk na elkaar. Soms kan dat op één dag, soms komt u hiervoor een aantal keer terug.

Als u bij ons komt voor onderzoek naar speekselklierkanker, dan heeft u eerst een intakegesprek met een van onze oncologische verpleegkundigen en een arts. Daarna kijken verschillende specialisten naar uw situatie om vast te stellen welke onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden plaats op de dinsdag en woensdag. Op donderdagmiddag komt het multidisciplinaire team bij elkaar om de resultaten van uw onderzoeken te bespreken en een behandelvoorstel te maken. Op vrijdag bespreekt de arts met u de uitslag en ons behandelvoorstel. Houdt u er dus rekening mee dat u op dinsdag, woensdag, vrijdag en eventueel donderdag naar het Radboudumc komt voor onderzoeken en gesprekken.

 


Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Team Hoofd-Halsoncologie

Voor iedere vorm van kanker hebben we in het Radboudumc een gespecialiseerd team met medewerkers uit verschillende disciplines: een multidisciplinair team. Ook als u hoofd-hals kanker heeft, wordt u geholpen door een multidisciplinair team.

  • Medewerkers
  • Intranet