Cushing Syndroom bij kinderen

Als uw kind het Cushing Syndroom heeft, produceert de bijnier te veel stresshormoon (cortisol). Deze overproductie noemen we ook hypercortisolisme en dit gebeurt meestal in de bijnier. Maar het cortisol kan op andere plaatsen in het lichaam gemaakt worden. Dan spreken we van een ectope cortisolproductie. Bijvoorbeeld in de bronchus (luchtpijptak), de thymus (klier in de borstholte) of de pancreas (alvleesklier).

Oorzaken cortisoloverproductie

We onderscheiden drie oorzaken voor een te hoge cortisolproductie; centrale, perifere en iatrogene oorzaken.
  • Centraal: een overmatige productie van ACTH veroorzaakt de te hoge cortisolproductie. ACTH is het aansturingshormoon voor de bijnier. De hypofyse (een klier onder de hersenen) maakt dit hormoon aan. Soms zit er een gezwel (adenoom) in de hypofyse die dit teveel aan ACTH veroorzaakt.
  • Perifeer: hierbij is sprake van overproductie van cortisol in de bijnier of in andere delen van het lichaam zonder aansturing vanuit de hypofyse. Bijvoorbeeld bijniercarcinoom (bijnierkanker), bijnieradenoom (bijniergezwel) of ectope cortisolproductie in de longen.
  • Iatrogeen: Dit is de meest voorkomende oorzaak van het Cushing Syndroom. De oorzaak is dan een bijwerking van cortisolmedicijnen of vergelijkbare middelen zoals prednison of dexamethason. U krijgt deze medicijnen vaak voor andere klachten zoals reumatische ziektes, nierziektes of kanker.

Symptomen van verhoogde cortisolproductie bij kinderen

De ziekte van Cushing begint sluimerend. Vaak zijn de eerste symptomen pas na jaren zichtbaar:
  • afbuigende groeicurve, maar wel gewichtstoename (met name een opgeblazen gelaat)
  • uitblijvende of onregelmatige menstruatie
  • hoge bloeddruk
  • overbeharing en acné
  • striae
  • vermoeidheid
  • weinig spierkracht
  • snel bloeden en blauwe plekken

Aantonen van het Cushing Syndroom

De cortisolproductie in ons lichaam heeft een dag-en-nachtritme met een lage productie in de middag, die weer oploopt in de vroege ochtend. We testen of uw kind een te hoge cortisolproductie heeft door het cortisol te meten in urine die gedurende 24 uur verzameld is. Deze test herhalen we twee keer voor een betrouwbare uitslag. We kunnen ook het cortisolgehalte bepalen met het speeksel van uw kind.
 

Opsporen onderliggende oorzaak

Als we een verhoogde cortisolproductie bij uw kind vaststellen, gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaak. Dit kan met verschillende tests.
Als we vermoeden dat een afwijking in de hypofyse de verhoogde cortisolproductie veroorzaakt, maken we een MRI-scan van de hypofyse. Of een MRI-scan van de bijnier als we verwachten dat het probleem in de bijnier ligt.
Patiëntenzorg Aandoeningen Syndroom van Cushing Syndroom van Cushing bij kinderen

Cushing Syndroom bij kinderen

Als uw kind het Cushing Syndroom heeft, produceert de bijnier te veel stresshormoon (cortisol). Deze overproductie noemen we ook hypercortisolisme en dit gebeurt meestal in de bijnier. lees meer

Contact

kindergeneeskunde

024-3614430
contactformulier

Behandeling

Heeft uw kind een hypofyseadenoom? Dan krijgt u een doorverwijzing naar een neurochirurg om het gezwel operatief te verwijderen. Vaak behandelen we uw kind vóór de operatie met medicijnen, zodat de cortisolproductie dan al normaal is.

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

E-learning De functie van de bijnieren en bijnier­aandoeningen

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft een e-learning ontwikkeld voor ouders van kinderen met niet goedwerkende bijnieren. naar de e-learning
  • Medewerkers
  • Intranet