Patientenzorg Aandoeningen Vernauwing halsslagader

Wat is een vernauwing in de halsslagader?

Vernauwingen van slagaders ontstaan door slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking begint met een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes en ontstekingscellen in de vaatwand.

lees meer

Wat is een vernauwing in de halsslagader?

De functie van de halsslagader

In de hals liggen 2 halsslagaders die langs het strottenhoofd lopen. Deze grote halsslagaders komen vlak boven het hart uit in de grote lichaamsslagader (aorta). Ze voorzien het gezicht en de hersenen van zuurstofrijk bloed. Vooral in deze halsslagaders komen bij veel mensen vernauwingen voor. Daarnaast bevinden zich verder achter in de hals, langs de wervelkolom 2 kleinere slagaders. Deze 4 slagaders zorgen samen voor de bloedtoevoer naar de hersenen. Bij uitval van een of zelfs meerdere van de 4 halsslagaders kunnen de overgebleven halsslagaders de bloedtoevoer naar de hersenen blijven verzorgen.

Hoe ontstaat een vernauwing in de halsslagader?

De medische naam voor een vernauwing in de halsslagader is ‘carotisstenose’. Vernauwingen van slagaders ontstaan door slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking begint met een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes en ontstekingscellen in de vaatwand. Deze ophopingen noemen we ‘plaques’ en beginnen met een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van het bloedvat. Op deze ophoping kan zich later ook kalk afzetten, vandaar de naam slagaderverkalking. Doordat de plaque naar binnen aangroeit, neemt deze steeds meer plaats in en vernauwt dus de slagader. Er kan dan minder bloed doorheen. Bovendien kunnen er zich bloedstolsels vormen en door de bloedstroom meegevoerd worden. De stolsels kunnen spontaan uit elkaar vallen en oplossen of ze blijven ergens in het bloedvat steken en sluiten de bloedtoevoer af. Als dit bij de halsslagader gebeurt, spreken we van een TIA (Transient Ischeamic Attack) of een CVA (Cardio Vasculair Accident = herseninfarct). Het proces van slagaderverkalking begint vaak al op jongere leeftijd. De snelheid waarmee de slagaderverkalking zich als ziekte openbaart, hangt af van de natuurlijke veroudering van het lichaam en van de aanwezigheid van risicofactoren.

Wat is een TIA (Transient Ischeamic Attack)?

Een TIA is een voorbijgaande beroerte. We spreken van een TIA als alle verschijnselen binnen 24 uur volledig over zijn. Meestal zijn alle verschijnselen binnen enkele minuten verdwenen. Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer. Ook al gaat een TIA over, het is belangrijk om na een TIA onderzoek te laten doen naar de oorzaak ervan. Soms vinden we een oorzaak die goed te behandelen is. Behandeling kan nieuwe TIA’s of een beroerte met ernstigere gevolgen voorkomen. Hoe merkt u dat u een TIA of een lichte beroerte heeft?
  • U spreekt wartaal, komt niet meer uit uw woorden of spreekt moeilijk.
  • U ziet dubbel of u ziet juist niets in een deel van uw gezichtsveld.
  • U heeft geen kracht in een arm of been of u bent daar verlamd.
  • Uw gezicht trekt scheef, een mondhoek hangt af.
  • U bent erg draaiduizelig, kunt uw bewegingen niet coƶrdineren.
  • Uw gevoel voor evenwicht is verstoord.

Informatiefolder

U bent doorverwezen naar de polikliniek vaatchirurgie van het Radboudumc vanwege vernauwing van de slagader (carotisstenose). U ontvangt deze Patiƫnten Informatie Map, kortweg PIM, om u te informeren over de gang van zaken op de polikliniek, behandelingen, operatie en de tijd erna. bekijk het pdf-bestand