Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Alcohol

U mag (matig) alcohol tijdens uw behandeling.

Autorijden

U mag tijdens de behandeling gewoon autorijden.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

Het is niet bekend of u door het medicijn apremilast een groter risico loopt op infecties na een operatie. Overleg daarom met uw behandelaar of het nodig is om voor een operatie tijdelijk te stoppen met het medicijn. Wij adviseren om uw (tand)arts te vertellen dat u Apremilast gebruikt. Hij of zij kan dan als het nodig is actie ondernemen.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatiepaspoort. U kunt dit medicatiepaspoort ophalen bij uw apotheek of behandelaar.

Inentingen

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten inenten door uw huisarts. Heeft u een andere inenting nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. 

Als u in de toekomst een verre reis wilt maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken voordat u met het medicijn apremilast begint. Door het gebruik van het medicijn werken sommige inentingen minder goed. Wij raden inentingen met een verzwakt levend vaccin, zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van apremilast.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van apremilast tijdens zwangerschap. Daarom mag u ampremilast niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Als u in de nabije toekomst zwanger wilt worden of onverwacht zwanger bent, laat dit dan weten aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel bij borstvoeding in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u apremilast gebruikt.
Patiëntenzorg Behandelingen Apremilast (Otezla®)

Wat is apremilast?

Apremilast is een medicijn dat bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten, zoals artritis psoriatica en psoriasis wordt gebruikt. Het zorgt voor een afname van pijn, zwelling en stijfheid van uw gewrichten. lees meer

Wat is apremilast?

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem. Hierdoor ontstaat een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plekken in het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten.

Apremilast is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten, zoals artritis psoriatica en psoriasis. Het medicijn vermindert de werking van een enzym in het lichaam, genaamd fosfodi-esterase-4. Dit enzym speelt een rol bij het ontstaan van ontstekingen. Een verminderde werking van dit enzym zorgt voor een afname van pijn, zwelling en stijfheid van uw gewrichten. Hierdoor neemt op langere termijn de kans op schade aan uw gewrichten af. Meestal werkt het medicijn na 6 tot 12 weken. Dit kan soms langer duren. Bij sommige mensen werkt het medicijn te weinig of helemaal niet.

Het gebruik

Apremilast is verkrijgbaar in tabletten van 10, 20 en 30 mg. De behandeling begint met 10 mg op de eerste dag. Vervolgens wordt deze hoeveelheid langzaam verhoogd tot de gebruikelijke hoeveelheid. Dit is 2 keer per dag 1 tablet van 30 mg.  Als u voor het eerst start met de inname van apremilast bespreekt uw arts met u hoe uw dosis moet worden verhoogd. Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen en de apremilast eventueel zelfs te stoppen.

Vóór start van de behandeling met apremilast of tijdens behandeling met apremilast zijn er geen controles noodzakelijk.

Andere medicijnen

We raden af om apremilast tegelijk te gebruiken met andere medicijnen zoals rifampicine fenytoïne, fenobarbital, carbamazepine en sint-janskruid. Het medicijn werkt dan minder goed. Wees voorzichtig als u ook medicijnen gebruikt die psychiatrische klachten kunnen geven. Het is belangrijk dat u uw behandelaar op de hoogte brengt als de medicijnen die u gebruikt veranderen.

Bewaaradvies

Bewaar de tabletten in de verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u alle bijwerkingen. De volgende zijn belangrijk om op de hoogte van te zijn:
  • diarree of misselijkheid
  • gewichtsverlies
  • hoesten of bronchitis
  • psychiatrische klachten
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Dit zijn belangrijke bijwerkingen om op de hoogte van te zijn:
  • Effecten op uw spijsverteringsstelsel. Hierdoor kunt u last krijgen van diarree of misselijkheid. Als u hier last van krijgt, gebeurt dit meestal in de eerste 2 weken van de behandeling. De klachten gaan meestal binnen 4 weken vanzelf over.
  • U kunt gewicht verliezen.
  • U kunt last krijgen van uw bovenste luchtwegen. Hierdoor kunt u gaan hoesten en bronchitis krijgen.
  • Psychiatrische klachten zoals depressie en zelfmoordgedachten zijn gemeld tijdens het gebruik van apremilast.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling rekening houdt met een aantal zaken. Wij adviseren u bijvoorbeeld om u jaarlijks te laten ineten tegen influenza (griep). lees meer

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Aandoeningen

  • Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Als u ook chronische gewrichtsontstekingen heeft (artritis), spreken we van artritis psoriatica.

    naar aandoening

  • Medewerkers
  • Intranet